جواد کلاتهعربی درخصوص چگونگی نوشتن کتاب و شروع آن توضیح داد: ابتدای سال ۹۳ بهتازگی مسئول ادبیات نشر۲۷ شده بودم. پایان سال ۹۳ به مسئول وقت انتشارات، آقای دکتر شکری، پیشنهاد نوشتن پنج خاطره شفاهی را دادم که یکی از این عزیزان حاجقاسم صادقی بود. اواخر سال ۹۶ متوجه شدم که دوستان دیگری در این زمینه کار کردند و از آقای صادقی مصاحبه گرفتهاند اما فرصت نگارش کتاب به آنها دست نداده بود و من به آقای بابایی گفتم که علاقهمند هستم این کتاب را بنویسم.
وی ادامه داد: کار را براساس مصاحبههایی که دوستان انجام داده بودند شروع کردم. بعد از نگارش چند صفحهای به این نتیجه رسیدم که خودم هم باید مصاحبه انجام بدهم و از ابتدای سال ۹۷ مصاحبهها را شروع کردم که نزدیک به دو سال طول کشید. سرانجام آن ۲۵ جلسه شد و کتاب لباسشخصیها اواخر سال گذشته به ثمر نشست.
وی در توضیح حجم کم کتاب نیز اضافه کرد: ابتدا بنا بود کار مفصلتری شکل بگیرد و جنگ را کامل پوشش دهد اما نتیجه مشورت با دوستان و کارشناسان این بود که پایانبندی کتاب طوری باشد که خاطرات را از ضرباهنگ خوبی که کتاب را شکل داده بود، نیندازد.
کلاته ادامه داد: در نگارش این کتاب سعی شده است روایتی منسجم که ضرباهنگ جذابیت خودش را حفظ کند شکل بگیرد و خاطرات کتاب صرفا مشاهدات و تجربیات خود حاجقاسم باشد که همین موضوع حجم کتاب را کم کرد.
حاجقاسم صادقی نیز در حمایت از آقای کلاته بیان کرد: نویسنده اگر نویسنده قهاری باشد، زندگی و تمام متعلقات به زندگی راوی را بررسی میکند و تکههای پازل زندگی او را کنار هم میچیند و هنر آقای کلاته را در نگاشتن این کتاب میبینیم.
محمد قاسمیپور نیز در این جلسه بیان کرد: اعتلای قالب و ژانر ادبی خاطرات و چاپ و نشر کارهای اصیل، مانا و ماندگار با توجه به ظرفیت جامعه و سرمایهگذاریهای فرهنگی که توسط ناشران و نهادهای مختلف انجام میشود، امر مهم و مسألهای استراتژیک برای نظام فرهنگی اسلامی است؛ چرا که این آثار در دهههای آتی خواننده خواهند داشت و خلق این آثار مانا خیلی مهم است.
قاسمیپور با اشاره به این که جغرافیای زیستی راویان خیلی مهم است تا خاطرات معنادار شوند، بیان کرد: آدمهای زیادی در انقلاب اسلامی و دفاعمقدس نقشآفرین بودند و کتابهای زیادی تنظیم و تدوین شده است. به عقیده من بین کارهای موجود به لحاظ شناختن زیستبوم و جغرافیای زیستی راوی، این کتاب جزو کتابهای قوی و نادر است که ریشه در صداقت و خلوص راوی و همت و تلاش محقق دارد.
قاسمیپور به نکته دیگری اشاره کرد و گفت: آنچه در متن آمده صداقت است و مخاطب تلاش نویسنده را که سعی دارد این دوره تاریخی را با همه مختصات آن برای خواننده احیا کند احساس میکند.
وی اضافه کرد: حرکت گام به گام و عجله نداشتن برای رساندن سوژه به پشت خاکریز و پرداختن به جزئیات در روایت، همهچیز را برای مخاطبان باورپذیر کرده است و در نیمه دوم داستان نکته مبهمی باقی نمیگذارد.
قاسمیپور درباره نام کتاب نیز گفت: اسم، درگیرکنندگی خوبی دارد و خواننده از شناختن این دست لباسشخصیها لذت خواهد برد و یکی از رمزهای شناساندن لایههای نقشآفرین در انقلاب و قهرمانان و ایثارگران دفاعمقدس معرفی همین شخصیتها هستند.
حاجقاسم صادقی در پایان با اشاره به سخنی از مقام معظم رهبری که در بحث خاطرات جنگ میفرمایند: «جنگ یک تابلوی بزرگ است که بیان جزئیات، این تابلو را نمایان خواهد کرد»، کار آقای کلاته را تحسین کرد.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»: