فارغ از دوران خاص امامت حضرت که بیشتر آن در حصر گذشت و به همین دلیل بسیاری از مسائل جاری در زندگی ایشان به ما خبری نرسیدهاست، نبودن کتبی که همان مقدار اطلاعات موجود را با بیان و زبانی مناسب امروز و در فرمی دلپذیر ارائه کنند، دلیل دیگری بر عدم شناخت ایشان است. رمانهای تاریخی یکی از بهترین فرمهای موجود هستند که چنین خلأیی را پر میکنند و در مورد حضرت علیالنقی، امام هادی(ع)، مدتی است کتابی با عنوان«هادی» از محمدرضا هوری، نویسنده جوان اهل ایلام، به چاپ رسیدهاست که میتواند آغاز خوبی برای راه پرپیچ و خم و طولانی شناخت بیشتر و نزدیک شدن به این امام بزرگوار باشد.
داستان در دوران متوکل عباسی، از خونریزترین خلفای عباسی میگذرد و با تبعید امام هادی(ع) از مدینه به سامرا آغاز میشود و ما در کنار مطالعه اوضاع حکومت آن دوران، بیشتر از دریچه درباریان، برشهایی از زندگی، رفتار و کارهای حضرت را میخوانیم. شخصیت اصلی داستان، «منتصر» فرزند متوکل عباسی است که در طول داستان و حین مواجهه با امام و اتفاقاتی که در آن دوره رخ میدهد، سوالات گوناگونی برایش پیش میآید و درگیر ماجراهای مختلفی میشود که او را در یک سردرگمی خاصی قرار میدهد که موجب دگرگونی سرنوشت او میشود. منتصر در حالی دچار شک و تردید در اعتقادات و افکارش میشود که ولیعهد و جانشین متوکل است و در صورت مرگ پدرش، خلافت و تاج و تخت عباسیان به او میرسد. محوریت کتاب تصویر این دوگانگی و انتخاب و اثر هدایتگری امام هادی(ع) در شرایط سخت آن دوران است.
از دیگر نکات مثبت کتاب، تلاش برای بیان علمی و ارائه ادله متقن به منظور اثبات حقانیت اهل بیت و امامهادی(ع) در دل داستان است. ممکن است برخی این نقد را به کتاب داشتهباشند که کمتر سراغ خود امامهادی(ع) و خانه و زندگی ایشان رفتهاست و حضور امام در کتاب کم است، که حرف نسبتا درستی است اما تلاش نویسنده بر روایت زمانه امام و تلاش دشمنان ایشان و اثر ایشان در آن دوران بوده که از پس آن نیز به خوبی برآمدهاست. رمان هادی در 288 صفحه از بهترین راههای آشنا شدن با بخشی از زندگی و تلاشهای امام هادی(ع) است.
منبع: ضمیمه قفسه کتاب روزنامه جامجم