یکی از سیاهترین روزهای سیستان و بلوچستان روز هشتم مهرماه بود که بعد از نمازجمعه به واسطه تحریکات گروهک تروریستی جیشالظلم رقم خورد و ۳۵نفر جان خود را از دست دادند؛ موضوعی که البته به دستور رهبر معظم انقلاب و بر اساس مصوبات شورای تامین و سیاستهایی که رئیسجمهور و وزیر کشور اعلام کردند سبب شد برای افرادی که در این حوادث بیگناه کشته شدند، عنوان شهید درنظر گرفته شود و حتی هیاتی اعزامی از سوی رهبر معظم انقلاب به سیستان و بلوچستان رفت و درجریان جزئیات اتفاقات قرار گرفتند. متاسفانه روز جمعه مولوی عبدالواحد ریگی، از چهرههای انقلابی اهل سنت ترور شد تا تلاش برای یکدستسازی صداها در سیستان و بلوچستان از همیشه جدیتر مطرح شود.
گروهکهای تجزیهطلب برای فعالیت، فضای فراختر و یکدستتر میخواهند، اما ظاهرا مولوی عبدالواحد ریگی حاضر نبود چشم روی حقیقت ببندد و هرآنچه در فضای زاهدان گفته میشد را تکرار کند. این چهره اهل سنت حتی در دیدار با هیأت اعزامی رهبر انقلاب خبر داده بود که از جانب گروهکها تهدید شده، اما در عین حال گفته بود اینها تأثیری ندارد.
اما مولوی عبدالواحد ریگی که بود و چرا او را حذف کردند؟
غروب جمعه ۱۸آذر جسدی در دوراهی رودهینار جاده خاش-زاهدان از توابع این شهرستان پیدا شد که سریعا مأموران انتظامی به محل اعزام شدند. ماموران بعد از بررسی صحنه با پیکر بیجان مولوی عبدالواحد ریگی، امام جمعه اهل سنت مسجد امام حسین (ع) خاش مواجه شدند که در بررسیهای اولیه ماموران انتظامی در صحنه مشخص شد عبدالواحد ریگی توسط افراد ناشناس مسلح روز پنجشنبه ربوده شده و بعد به شهادت رسیده است.
دادستان زاهدان، مرکز سیستان و بلوچستان درباره جزئیات قتل امام جمعه مسجد امام حسین (ع) گفت مولوی عبدالواحد ریگی، وقتی در مسجد حضور داشت افراد ناشناس از در پشتی مسجد او را صدا میزنند و سوار یک خودروی پژوی بدون پلاک میکنند.
مهدی شمسآبادی افزود: بعد از اطلاع از ربوده شدن مولوی عبدالواحد با دستور دادستان شهرستان برای تحقیق روی پرونده، بازپرس تعیین شده بود و تمام نیروها برای پیدا کردن مولوی عبدالواحد و شناسایی آدمربایان مامور شده بودند که متاسفانه او را در یکی از جادههای فرعی شهرستان خاش در حالیکه سه گلوله به او شلیک شده و گلولهها از ناحیه سر خارج شده بودند، کشف کردند.
دادستان زاهدان با اشاره به اینکه بازپرس ویژه قتل در محل حاضر و پرونده قضایی در مورد این موضوع تشکیل شده است، اعلام کرد: پلیس آگاهی در حال بررسی موضوع برای شناسایی عوامل این حادثه است. ترور این روحانی اهل سنت به ما نشان میدهد که تحولات چند هفته گذشته زاهدان یک رویه کاملا ضدامنیتی دارد؛ به این معنا که اختلافات سیاسی اخیر از این درونمایه خطرناک سرچشمه میگیرد و در حال تقویت و توسعه دادن چنین تروریسم خشنی است که برای خاموش کردن هر صدای مخالفی دست به قتل مخالف میزند. اما پشت پرده قضیه ترور مولوی عبدالواحد ریگی اتفاق ویژهتری هم دارد و آن هم مناسبات دیدار این شهید پیش از شهادت با هیات اعزامی رهبر انقلاب است که حجت الاسلام علی اکبری به عنوان نماینده ایشان به سیستان و بلوچستان رفت تا هم از آسیبدیدگان دلجویی کند و هم پیشنهادات گروههای مختلف زاهدان را بدون واسطه و در فضایی غیررسانهای بشنود.
مخالفت با صدای حاکم و عقبنشینی نکردن
این امام جماعت اهل سنت که اتفاقا از رزمندگان دفاعمقدس هم بوده در آن سفر با عبور از خط قرمز جریانات ضدانقلاب و گروههای تندروی مذهبی سخنانی انقلابی در دفاع از وحدت شیعه و سنی، امنیت کشور و انقلاب اسلامی داشت و این موضوع به حدی برای این جریانات تندرو و تجزیهطلب سخت بود که ظاهرا دستور ترور مولوی عبدالواحد ریگی همان روز یعنی ۲۳آبان ۱۴۰۱ پس از دیدار با نماینده رهبری در زاهدان، توسط جریانهای تجزیهطلب بلوچ خارجنشین به صورت رسمی و علنی صادر شد و از عوامل تکفیری داخلی خود خواستند این ماموریت را به سرانجام برسانند. موضوعی که البته برای خود این شهید هم پوشیده نبود و او با توجه به شناختی که از بافت فعالیت این گروهکها در زاهدان داشت انتظار چنین تروری را داشت، اما نکته اصلی اینجاست او با آگاهی از ذات تروریسم تجزیهطلبان حاضر به عقبنشینی نشد. از سوی دیگر جنایت ترور مولوی عبدالواحد ریگی بعد از ۸۰روز ناآرامی در کشور نشان داد سادهلوحانه است اگر بخواهیم وضعیت فعلی را صرفا اعتراضات بدانیم و دستهای آلوده تروریستها در پشت پرده این وقایع و شلوغیها را نبینیم که تلاش دارد با ترور، هر صدای متفاوت و آزادهای را در سیستان و بلوچستان خاموش کند. آیا میتوان حذف مولوی عبدالواحد ریگی را برای هدفی غیر از یکدستسازی صداها در زاهدان دانست؟ روندی که با فعالیت گروهکها ارتباط مستقیمی دارد.
حذف چهرههای انقلابی اهل سنت نشانه ضدامنیتی بودن تحولات زاهدان
شهادت مولوی عبدالواحد ریگی از علمای قدیمی اهل سنت سیستان و بلوچستان که در این استان هم به اعتدال و وحدت شیعه و سنی مشهور بوده است باطن ضدامنیتی تحولات هفتههای اخیر جنوب شرق را کاملا عیان میکند آن هم بعد از اینکه رهبر انقلاب دستور بررسی دقیق حوادث سیستان و بلوچستان را دادند و خواستار بررسی و عمل براساس واقعیت شده بودند و پس از اینکه گزارشهایی خدمت ایشان رسید دستور دادند جوانب مسأله مشخص شود و مستندات و دلایل کاملا مورد بررسی قرار گیرد و خواسته ایشان هم این بود تا بر اساس آنچه از واقعیتها به دست میآید عمل شود؛ حتی آنطور که حجتالاسلام حاج علی اکبری، نماینده رهبری در سفر به زاهدان اعلام کرد که بر اساس نظر صریح مقام معظم رهبری افرادی که بیگناه مورد اصابت قرار گرفته بودند شهید و کسانی که بیگناه مجروح شدهاند جانباز و تحت پوشش بنیاد شهید قرار خواهند گرفت و در مقابل هم با افرادی که به امنیت ملی و این استان خدشه وارد کردند، مماشات نخواهد شد. البته از زمان شروع اغتشاشات در زاهدان، تهدید و ارعاب علمای انقلابی و معتدل اهل سنت در دستور کار قرار داشته، چون اساسا هدف برخی از آنها هم این بوده که هر کسی به دنبال حل مسأله زاهدان غیر از مسیر مولوی عبدالحمید و اطرافیان اوست باید منزوی یا حذف شود، حتی شواهدی هم وجود دارد که نور را بر تاریکخانه طراحیهای ویژه ضدامنیتی و سیاسی زاهدان میاندازد. کمااینکه اگر هدف حذف و منزوی کردن جریان اهل سنت انقلابی و وفاداران قوم بلوچ از معادلات مذهبی و سیاسی در سیستان و بلوچستان بوده این ضلع داخلی با ضلع خارجی تجزیه طلب منافع مشترک زیادی دارند که اتفاقا جریان انقلابی اهل سنت سیستان و بلوچستان و عقلانیت آنها را مانع بزرگی مقابل افراط گرایی مذهبی و سیاسی میدانند که اجازه تجزیه و تفکیک قوم بلوچ و اهل سنت را از جمهوری اسلامی ایران نمیدهد حتی اگر خودشان در این راه کشته شوند.
روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه