به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، شورای امنیت سازمان ملل شب گذشته با صدور قطعنامه ۲۶۲۱ به اتفاق آرا اعلام کرد که دولت عراق با پرداخت غرامت به افراد و شرکتها و دولت کویت رسماً از فصل هفتم منشور ملل متحد خارج شده است.
میدل ایست نیوز نوشت، در این قطعنامه تأکید شده که عراق به تعهدات خود در قطعنامههای ۶۸۷ (۱۹۹۱) و ۶۹۲ (۱۹۹۱) درباره پرداخت غرامت به همه اطرافی که کمیته سازمان ملل تعیین کرده بود، از جمله خسارتهای زیستمحیطی و از میان رفتن منابع طبیعی عمل کرده و دیگر ملزم به ذخیره بخشی از درآمدهای نفتی خود در صندوق پرداخت خسارت به کویت نیست.
در این قطعنامه تأکید شده که به این ترتیب کمیته پیگیری پرداخت این خسارت و صندوق آن منحل میشود و همه مبالغ موجود در این صندوق به عراق پس داده میشود.
در جلسه شورای امنیت که بامداد امروز چهارشنبه برگزار شد، فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق تأکید کرد که عراق امروز صفحه مهمی از تاریخ خود را که حدود سه دهه طول کشید میبندد و صفحه تازهای در تاریخ دیپلماتیک و سیاسی و اقتصادی خود میگشاید که موجب تقویت نقش منطقهای و فرامنطقهای عراق متناسب با تاریخ و وزنه تمدنیاش به عنوان یک کشور اثرگذار و هماهنگ با اهداف جامعه جهانی میشود.
او گفت که بر اساس گزارش نهایی کمیته غرامت سازمان ملل، عراق پرداخت ۵۲.۴ میلیارد دلار بابت ۱.۵ میلیون مورد خسارت را پرداخته و دیگر هیچ تعهد مالی به موجب فصل هفتم منشور ملل متحد ندارد.
وزیر خارجه عراق همچنین ابراز امیدواری کرد که این اقدام تاریخی عراق موجب تقویت روابط خارجی و منطقهای این کشور بشود. او همچنین این دستاورد مهم را به ملت و دولت عراق و دیپلماتهای عراقی تبریک گفت.
مایکل گافی، رئیس کمیته غرامت سازمان ملل، بسته شدن این پرونده را دستاوردی تاریخی برای سازمان ملل و اولین مورد موفق پرداخت کامل خسارت از طریق سازمان ملل دانست.
شورای امنیت سازمان ملل در پی حمله رژیم بعث به کویت در سال ۱۹۹۰، کمیته غرامت تشکیل داد و عراق را ملزم به پرداخت ۵۲ میلیارد دلار غرامت به کویت کرد.
واکنشها مقامات و مسئولان عراقی به این قطعنامه
برهم صالح، رئیس جمهور عراق در توییتی در واکنش به جلسه اخیر شورای امنیت به منظور اعلام پایان پرداخت غرامت به کویت توسط عراق و خروج این کشور از فصل هفتم منشور سازمان ملل نوشت: با پایان یافتن پرونده پرداخت غرامت عراق به کشور برادر کویت، ما فصلی ترسناک از جنگ بی فایده رژیم استبدای عراق را میبندیم.»
او ادامه داد: «جنگی که ملت ما و تمام منطقه بهای آن را پرداخت. امروز عراق در مسیر سیاست خارجی است که مبتنی بر برقراری روابط با برادران، همسایگان و جامعه بین الملل و حمایت از امنیت و صلح منطقه، به عنوان مصلحت مشترک جمعی، است.»
فؤاد حسین نیز بعد از تصویب این قطعنامه گفت: «امروز صفحهای جدید از تاریخ دیپلوماسی، سیاسی و اقتصادی عراق باز میشود که نقش منطقهای و بین المللی ما به پررنگتر میکند. همگان به صراحت میگویند که عراق کاملا به تعهدات بین المللی خود بر اساس تصمیمات ذیربط شورای امنیت پایبند بوده است.»
او گفت که «عراق دیگر مبلغ اضافیای در آینده پرداخت نخواهد کرد. دولت عراق معتقد است که همکاری با کمیته بررسی روند پرداخت غرامت و شورای امنیت نمونهای موفق از همکاری طرفهای مختلف است که این باعث افزایش اطمینان به اقدامات بین المللی در از میان برداشتن بحرانها است.»
وزیر امرو خارجه عراق گفت: «دولت عراق پایبندی کامل به تعهدات خود در قبال جامعه بین الملل و کویت را مانند پیشرفت چشمگیری میداند که میتواند روابط عراق را با کشورهای خاورمیانه و جهان تقویت کند.»
عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز در واکنش نوشت که خروج عراق از فصل هفتم منشور سازمان ملل نتیجه تلاشهای ملی بزرگی بود که برای به دست آوردن حاکمیت و استقلال عراق صورت گرفت.
این رویداد و دستاورد را به مردم عراق تبریک گفت و خواستار تشکیل حکومت خادم و ملی منصف در برابر مردم شد که بتواند خواستههای آنها را محقق کند.