به این دلیل لازم است همه افراد علائم هشدار بعد از ضربه به سر را بدانند تا در صورت بروز این اتفاق در مورد خودشان یا اطرافیان بتوانند تصمیم صحیحی برای رساندن مصدوم به مرکز درمانی یا مراقبت از او در منزل بگیرند.
بهعنوان یک اصل کلی باید گفت افراد مسن و کودکان، کسانی که سابقه جراحی مغز یا خونریزی مغزی دارند، وجود سابقه تشنج یا مصرف داروهای ضد انعقاد همگی عوامل خطرساز برای خونریزی مغزی و آسیب به مغز بهدنبال ضربه هستند و به این دلیل بهتر است در این مواقع با سختگیری بیشتری برخورد کرده و مصدوم را به مرکز درمانی منتقل کرد.
وجود درد در محل ضربه، کمی تهوع، احساس سرگیجه یا ضعف و خراشیدگی مختصر در پوست سر مواردی هستند که معمولا به مراجعه به اورژانس نیاز ندارند و میتوان بیمار را در منزل تحت مراقبت قرار داد و اگر این علائم ادامه داشته باشد و بهبود نیابد یا اینکه علامتهای جدیتری در بیمار ظاهر شود، بهتر است بدون معطلی به مرکز درمانی مراجعه کرد.
علائم هشدار جدی بعد از ضربه به سر شامل سردرد شدید بهخصوص در کل سر، پارگی پوست سر و خونریزی، تهوع زیاد و استفراغ مکرر، خوابآلودگی یا کاهش سطح هوشیاری، تشنج، فراموشی و احساس ضعف در اندامها هستند.
در تمام این موارد ممکن است خونریزی داخل جمجمه اتفاق افتاده باشد و با اثر فشاری روی مغز سبب بروز این علائم بشود. به غیر از موارد ذکرشده برخی علائم نیز به نفع شکستگی قاعده جمجمه هستند که باید جدی تلقی شده و بیمار هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کند. کبودی دور چشم، کبودی پشت گوش، خونریزی از بینی یا گوش و خروج مایع شفاف از بینی یا گوش ازجمله این علائم هستند.
فراموش نکنید اگر به دلیل خفیف بودن علائم تصمیم به مراقبت از مصدوم در منزل گرفتید، بهتر است در شش ساعت اول و ترجیحا تا ۳۶ساعت بهدقت از بیمار مراقبت کرده و او را تحت نظر بگیرید تا با کوچکترین تغییر در شرایطش بتوانید در اسرع وقت نسبت به رساندن به مرکز درمانی اقدام کنید.
دکتر علیرضا طبیب خویی - جراح مغز و اعصاب / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت