به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از ایرنا، برخی باکتریها میتوانند لایههای سطحی غیرقابل نفوذ یا «بیوفیلم» را روی ایمپلنتهای جراحی مانند ایمپلنتهای دندانی و سایر ابزارهای ارتوپدیها تشکیل دهند که یک مشکل عمده برای مراقبتهای بهداشتی در سطح جهان است.
بیوفیلمها نسبت به سایر باکتریها مقاومتر هستند و بنابراین درمان عفونتها اغلب دشوار و منجر به رنج زیادی برای بیماران میشود که در بدترین موارد به برداشتن یا تعویض ایمپلنتها نیاز میشود. این امر علاوه بر تأثیر روی بیماران، هزینههای زیادی را برای ارایه دهندگان خدمات درمانی به دنبال دارد.
اکنون محققان دانشگاه فناوری چالمرز در سوئد، روش جدیدی را برای جلوگیری از بروز چنین عفونتهایی ابداع کرده اند. آنها در این روش یک ماده مبتنی بر گرافن را با مولکولهای ضد باکتری میپوشانند.
سانتوش پاندیت محقق در بخش زیست شناسی و مهندسی بیولوژیکی در چالمرز و اولین نویسنده این مطالعه گفت: در این تحقیق موفق شدیم مولکولهای ضد باکتری نامحلول در آب را به گرافن متصل کرده و مولکولها را به صورت کنترل شده و پیوسته از مواد آزاد کنیم.
وی افزود: نحوه اتصال مولکولهای فعال به گرافن نیز بسیار ساده است و میتواند به راحتی در فرایندهای صنعتی ادغام شود.
این محقق یادآور شد: انواع داروها و مولکولهای نامحلول در آب یا آبگریز وجود دارد که میتوانند برای خواص ضد باکتریایی خود مورد استفاده قرار گیرند، اما برای استفاده از آنها در بدن باید به مادهای متصل شوند که ساخت آن دشوار و سخت است.
پاندیت تصریح کرد: گرافن در اینجا ظرفیت بالایی برای تعامل با مولکولهای آبگریز یا داروها ارایه میدهد و ما از این ویژگیها استفاده کردیم. روند اتصال مولکولهای ضد باکتری با کمک سونوگرافی انجام میشود.
وی ادامه داد: در این مطالعه، مواد گرافن با اسید اوسنیک پوشانده شد. تحقیقات قبلی نشان داده بود که اسید اوسنیک دارای خواص ضد باکتری خوبی است. این روش با جلوگیری از تشکیل باکتریها از اسیدهای نوکلئیک، به ویژه مهار سنتز RNA، و در نتیجه جلوگیری از تولید پروتئین در سلول عمل میکند.
مشروح این مطالعه در مجله Scientific Reports منتشر شده است.