این همسران شهید در فعالیتهای داوطلبانه زیادی شرکت میکنند. در ادامه با تعدادی از آنها که در فعالیتهای فرهنگی، اشتغال زایی و محرومیت زدایی فعال هستند همراه شدهایم.
جهادگر فرهنگی
داستان لیلا بیگلری خوشمرام از حدود 21سال پیش شروع شد، زمانی که تازه دانشجو بود و در دانشگاه علامه تهران درس میخواند. آن زمان بود که همسرش را دید و بعد با هم ازدواج کردند. همه چیز خوب پیش میرفت.
دی ماه 94، زندگی اما روی دیگرش را نشان داد؛ زمانی که سعید انصاری، همسر بیگلری در منطقه حلب سوریه به مقام شهادت رسید. خوشمرام تعریف میکند که آن زمان دخترهایش کوچک بودند، یکی 5.5 ساله و دیگری 7 ساله بود. دلتنگی و ناراحتی از دست دادن همسر و پدر، اتفاق آن روزها و سالها بود. زندگی اما خواب دیگری برای او و دخترانش دیده بود؛ یک روی خوش که میراث به یادمانده از همسر بود.
بیگلری تعریف میکند که بعد از شهادت همسرش تازه فهمید، همسرش در زمان حیات چه کارهای خیری انجام داده است؛ خرید و هدیه دادن چادر به دختران فامیل و پرداخت هزینه سفر، سفر اولیها به شهرهای زیارتی از کارهایی بود که لیلا بعد از شهادت همسرش به آنها پی برد. فهمیدن این اقدامات همسر شهید باعث شد که بیگلری به فکر فرو برود و چون خودش دو دختر داشت، تصمیم گرفت راه همسر را ادامه دهد.
او تعریف میکند: «من در یکی از مدارس شاهد بهعنوان مشاور مدرسه کار میکنم. در مدرسه ما 11 دختر شهید درس میخوانند و از همان ابتدا تصمیم گرفتم، برای دختران شهدا به مناسبتهای مختلف هدیه بخرم. » خرید هدیه به مناسبتهای مختلف مانند، جشن تولد، سن تکلیف و اعیاد برای بیگلری بهانهای برای خوشحال کردن دل دختران شهدا بود، کاری که به یاد همسرش انجام میدهد. او میگوید که گاهی اوقات هم دختران شهدا را به اردوهای تفریحی می برد؛ اینها البته عمده کارهای او برای دختران خانواده های شهداست. بیگلری با یک گروه جهادی نیز همراه است، گروه جهادی که در حاشیه تهران فعالیت میکنند و عمده فعالیت های آنها مربوط به محرومیتزدایی و کارهای فرهنگی است.
لیلا تعریف میکند در برنامههای فرهنگی این گروه جهادی شرکت میکند اما چون خودش دو دختر دارد عمده فعالیتهای فرهنگیاش برای دختران خانوادههای محروم است. او برای دخترانی که در حاشیه تهران زندگی میکنند، جشن روز دختر می گیرد و به آنها با توجه به مناسبت های مختلف هدیه میدهد، درست شبیه به همسرش که برای دختران دوست و فامیل این کار را میکرد و آنها را تشویق می کرد تا حجاب داشته باشند. این همسر شهید برای دخترانی که هر سال به سن تکلیف میرسند، جشن می گیرد و حتی هر ماه رمضان، برای روزه اولیها هدیه تهیه می کند. هزینه همه هدیهها را هم خودش تقبل میکند. لیلا میگوید: «لبخند دخترانی که هدیه میگیرند، خیلی دلچسب است. »
درست است که عمده فعالیت این همسر شهید مدافع حرم، برای دختران است اما او نیت خیرخواهانهاش را برای کارهای دیگر هم به کار میگیرد.
بیگلری برای خانوادههای نیازمند لباس تهیه میکند و حتی دو هفته یکبار همراه اعضای دیگر گروه جهادی که در آن فعال است پول روی هم میگذارند، گوسفند میخرند و گوشت قربانی را به دست خانوادههای نیازمند میرسانند.
اشتغالزایی در روستا
شاید نام لیلا دانادرگاه، پشت نام شهید حسینعلی پورابراهیمی شهید مدافع حرم، پنهان شده باشد اما دانادرگاه در بین اعضای گروه جهادی و خانوادههای شهدا بهعنوان یک زن فعال و جهادی شناخته میشود. او توضیح میدهد که نه خود بلکه همه اعضای خانواده فعالیت جهادی را سبک زندگی خود قرار دادهاند. او معنای جدیدی از کار جهادی دارد: «جهاد تنها به جبهه جنگ رفتن نیست، یک زن خانهدار که در خانه کارهای خانه را انجام میدهد، غذا درست میکند و حتی فرزندان را تربیت میکند، نیز جهاد میکند. »
لیلا حدود 20 سال پیش، با همسرش ازدواج کرد و از همان زمان هم انجام کارهای خیرخواهانه و داوطلبانه را بیش از گذشته دنبال کرد. او تعریف میکند در همه کارهای خیر، همسرش حضور داشته است و از همان زمان هم هر دو پسرش مانند پدر در فعالیتهای جهادی حاضر میشدند. پسرها تابستانها که آزاد بودند، با گروههای جهادی همراه میشدند و در کارهای عمرانی گروههای جهادی در روستاهای محروم سیستانوبلوچستان شرکت میکردند. در سیلهای مازندران و پلدختر نیز پسرها برای کمک به مردم حاضر شدند. دانادرگاه اما بعد از شهادت همسر جذب گروههای جهادی شد، بعد از این که همسرش در خرداد95 به شهادت رسید.
لیلا میگوید که بعد از شهادت همسرش روحیهاش را باخته بود و نمیدانست باید چه کار کند، تا اینکه یکی از گروههای جهادی او را به روستای محرومی در اطراف تهران، در جاده قم دعوت کرد. حضور در این روستا و دیدن فعالیتهای گروههای جهادی باعث شد تا این همسر شهید با گروه همراه شود. دانادرگاه میگوید که آرامش را در کنار خانوادههای نیازمندی که در روستای محروم زندگی میکردند تجربه کرده است. به همین دلیل است که با دیگر اعضای گروه جهادی تلاش میکند زندگی بهتری بسازد. آموزش قرآن و نقاشی از فعالیتهایی است که او در آنها شرکت میکند. عمده فعالیتهای این همسر شهید اما در اشتغالزایی خلاصه شده است. دانادرگاه در روستایی فعالیت میکند که کمبود آب دارد و بنابراین بسیاری از روستاییان نمیتوانند کشاورزی کنند؛ بدون آب هم اما میشود اشتغالزایی کرد. در کوههای اطراف روستا گیاهان دارویی خودرو میرویند و اهالی روستا به کوهها میروند و گیاهان دارویی میچینند. اعضای گروه اما گیاهان دارویی را بستهبندی میکنند و بعد با فروش آن، منبع درآمدی برای اهالی روستا میسازند. لیلا و دوستانش برای کمک به اهالی روستا تلاش میکنند تا محصولات آنها مشتری پیدا کنند. مهمترین اقدام اشتغالزایی دانادرگاه و دوستانش اما راه اندازی یک کارگاه خیاطی در روستاست که برای زنان روستایی فرصت کسب درآمد فراهم کرده است.
این همسر شهید عنوان میکند: «فعالیتهای جهادی و کمک به دیگران، بهانهای برای خودسازی فردی است. درست است که ما با حضور در مناطق محروم و دستگیری از نیازمندان سعی میکنیم به دیگران کمک کنیم، اما آرامش هدیه ای است که به واسطه آن و برای ما به وجود می آید. »
تلاش برای ازدواج آسان
زهرا زارعشیبانی 50ساله و معلم است و با لهجه شیرین شیرازی حرف میزند. میگوید که کارهای جهادیاش را بعد از شهادت همسر از سال 93 شروع کرده است. سال 70، زهرا با همسر شهیدش، داداشا. . . شیبانی، در شیراز ازدواج کرد. آن زمان همسرش مهندس مخابرات بود و بعد از ازدواج به تهران نقلمکان کردند. سال 92، همسرش بهعنوان مهندس و برای حضور در جنگ سوریه اعلام آمادگی کرد. هنوز مدتزمان زیادی از حضور او در جبهه نگذشته بود که خبر شهادت همسر را به زارعشیبانی میدهند. غم از دست دادن عزیز اما با حضور در جمع همسران شهید دیگر التیام پیدا میکند. او تصمیم میگیرد به شهرش شیراز برگردد و در کنار مادریکردن برای دو پسرش فعالیتهای جهادی را هم شروع کند. کارهایی که البته بخش زیادی از آنها به کمک در امر ازدواج خلاصه شده است. او دختران و پسران زیادی را برای ازدواج به هم معرفی میکند. زهرا میگوید روزانه شاید دو تا سه دختر و پسر را به هم معرفی میکند. زارعشیبانی برای معرفی جوانان به هم، قوانین خاص خودش را دارد. مثلا دختر و پسری که او به هم معرفی میکند باید از نظر خصوصیات و خواستهها به شبیه هم باشند و امر ازدواج را سخت نگیرند.
لیلا شوقی - جامعه / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت