سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
آپاندیس زائده کوچکی حدود ده سانتی متر است که زیر دریچه ای که روده باریک را به روده بزرگ وصل می کند. محل دقیق آپاندیس در بدن انسان زیر شکم سمت راست است.
آپاندیس مرتب از غذا پر شده و به داخل روده بزرگ تخلیه می شود. چون مجرای آن کوچک است ممکن است به خوبی تخلیه نشود لذا انسداد ایجاد شده و سپس عفونی می شود.
فرد در هر سنی ممکن است دچار این بیماری شود ولی بیشتر بین سنین ۱۰ تا ۳۰ سالگی اتفاق می افتد. زمانی که پاندیس متورم وملهتب شود اصطلاحا آپاندیسیت به وجود می آید وموجب ایجاد شرایط نامناسبی برای فرد مبتلا میشود
علائم آپاندیس
چگونگی درد آپاندیس
درد آپاندیسیت ممکن است به شکل یک کرامپ خفیف شروع شود. این درد اغلب به مرور زمان مقاوم تر و شدیدتر میشود. ممکن است احساس کنید که درد مبهم به درد موضعی تبدیل می شود.
آپاندیسیت در درجه اول همراه با درد شکم است اما این درد می تواند در ناحیه پهلو و پشت نیز احساس شود. اغلب این درد با تکان خوردن راه رفتن و حتی سرفه کردن بدتر میشود.
اگر درد قابل توجهی را تجربه کردید که پس از چهار ساعت از بین نرفت، به پزشک خود مراجعه کنید.
آپاندیسیت در نوجوانان نشانه هایی همچون بزرگسالان دارند، اما شروع آنها متفاوت از یکدیگر است. در نوجوانان آپاندیسیت می تواند به شکل درد شکمی مبهمی در اطراف ناف باشد. این درد ممکن است به قسمت راست و پایین شکم پیشرفت کند.
آپاندیسیت در دوران بارداری
آپاندیسیت در زنان باردار معمولاً در سه ماهه دوم یا سوم بارداری رخ میدهد. علائم آپاندیسیت اغلب میتوانند با ناراحتیهای معمول دوران بارداری اشتباه گرفته شوند که این امر موجب سخت شدن تشخیص آپاندیسیت می شود.
تشخیص دیرهنگام، خطر بروز مشکلاتی شامل سقط جنین را افزایش می دهد. زنان باردار همچنین در معرض خطر بیشتری برای سوراخ یا پاره شدن آپاندیس قرار دارند. درمان برای زنان بارداری که دچار آپاندیسیت شدهاند، مانند سایر زنان غیر باردار می باشد.
دلیل ایجاد آپاندیس
باقیمانده مواد غذایی یا یک قطعه مدفوع سخت(مدفوع سنگ مانند) می تواند سبب مسدود شدن دهانه مجرای آپاندیس شما شود. انسداد در واقع یکی از مهمترین دلایل آپاندیسیت است.
همچنین آپاندیسیت ممکن است به دنبال عفونت مانند عفونت ویروسی دستگاه گوارش یا در نتیجه سایر انواع التهاب ایجاد شود.در هر دو مورد، باکتری داخل آپاندیس به سرعت تکثیر شده، سبب التهاب، تورم و تجمع چرک در آپاندیس می شود. اگر این وضعیت به سرعت درمان نشود، آپاندیس ممکن است پاره شود.
محرک های آپاندیسیت
انباشته شدن توده مدفوع
بزرگ شدن غدد لنفاوی
کرم ها
آسیب
تومورها
عوارض احتمالی آپاندیسیت
1- عفونت حفره شکمی
2- تشکیل کیسه چرک در شکم
3- انسداد روده
تشخیص آپاندیسیت
1- معاینه بالینی در واقع اولین راه تشخیصی پزشک است.
2- آزمایش خون در تشخیص آپاندیسیت ساده نقشی ندارد، اما در صورت بروز پارگی در آپاندیس میتواند کمککننده باشد.
3- سیتیاسکن در تشخیص آپاندیسیت دقت بالایی دارد، اما این روش وقتگیر و گرانقیمت است و امکان انجام آن در هر مرکزی وجود ندارد. درواقع انجام سیتیاسکن برای تشخیص آپاندیسیت فقط در مواردی ضرورت دارد که تشخیص بالینی قطعی نیست.
درمان های آپاندیسیت
درمان های آپاندیسیت متفاوت هستند، گرچه در بیشتر موارد جراحی ضرورت پیدا می کند. نوع عمل جراحی بستگی به جزئیات بیماری شما دارد.
اگر آبسه ای دارید که پاره نشده، پزشک شما در وهله اول برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. سپس لوله ای از طریق پوست شما برای تخلیه آبسه کار خواهد گذاشت. پس از دریافت داروهایی برای درمان عفونت، تحت عمل جراحی برای برداشتن آپاندیس، قرار خواهید گرفت.
اگر آبسه ای دارید که پاره شده یا دچار پارگی آپاندیس شدهاید، جراحی فوراً ضرورت می یابد. جراحی خارج کردن آپاندیس تحت عنوان آپاندکتومی شناخته می شود.
پزشک شما می تواند این عمل جراحی را به صورت باز یا از طریق لاپاراسکوپی انجام دهد. لاپاراسکوپی روشی کمتر تهاجمی است که زمان لازم برای بهبودی را کاهش میدهد. هر چند در صورت وجود آبسه یا پریتونیت، جراحی باز ممکن است ضروری باشد.
در موارد نادر آپاندیسیت ممکن است بدون انجام عمل جراحی بهبود یابد. این وضعیت تنها زمانی صادق است که درد شکمی حداقل باشد و تست های آزمایشگاهی نرمال باشند. در این صورت برنامه درمان شما تا محو شدن علائم ممکن است تنها شامل آنتی بیوتیک ها و رژیم مایع درمانی باشد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد