دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
مجتمع فولاد گیلان یکی از بزرگترین شرکتهای حوزه نورد محصولات فولادی است که از سال 1382 وارد چرخه تولید شد. کارخانه این مجتمع واقع در شهرک صنعتی رشت در زمینی بالغ بر 60 هکتار تاسیس شده است. مجتمع فولاد گیلان شامل دو خط تولید نورد گرم و نورد سرد می باشد.
ظرفیت خط نورد گرم این مجتمع سالیانه 2.5 میلیون تن و ظرفیت تولید خط نورد سرد به بیش از 500 هزار تن در سال می رسد . طرح توسعه تولید انواع ورق های گالوانیزه در این مجتمع نیز در حال اجراست که تا انتهای سال جاری با ظرفیت 150 هزار تن در سال، به چرخه تولید کشور اضافه خواهد شد .
تولید و مصرف سرانه فلزات اساسی یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورها در دنیا محسوب می شود . بر اساس آمار منتشره ارزش تولیدات معدنی و صنایع معدنی کشور هم اکنون بالغ بر ۲۲ میلیارد دلار برآورد می شود. این حجم از تولیدات صنایع معدنی بویژه فولاد ، علاوه بر اینکه رافع نیاز عمده شرکتهای داخلی بوده ، در صادرات این طیف از محصولات نیز نقش قابل توجهی داشته و سال گذشته حوزه معادن و صنایع معدنی بخشی زیادی از نیازهای ارزی کشور را نیز تامین نموده است.
کشور عزیزمان ایران در سال 98 با تلاش های انجام شده فولادسازان بخش دولتی و خصوصی توانست در تولید فولاد به رتبه ۱۰ دنیا ارتقا یابد و از کشورهایی همچون فرانسه و ایتالیا در این صنعت پیشی گیرد .
برخلاف تصور عده ای که منتظر ظهور مشکلات برای تولید کشورمان در سال ۹۸ بودند، ما سال گذشته بیش از ۲۳.۵ میلیون تن تولید فولاد خام داشتیم که ۵.۹ درصد افزایش داشت و همچنین محصولات فولادی با رشد ۹ درصد رکوردی از خود بجای گذاشت. بخش قابل توجهی از این دست آوردها مرهون پشتکار تلاشگران این صنعت در بخش خصوصی می باشد.
رسول دانیال زاده کارآفرین برتر حوزه فولاد ضمن تشریح عملکرد مجتمع فولاد گیلان بر لزوم حمایت های مستمر دولت در شرایط تحریم به عنوان ابزاری کارآمد و موثر ، تاکید نمود.
وی باور دارد تصمیمات برآمده از نشست های مشورتی با اهل حرفه و تلاشگران این صنعت می تواند ضمانت اجرایی توسعه صنعت فولاد را در پی داشته باشد.
محصولات مجتمع فولاد گیلان به لحاظ استاندارهای بینالمللی از سطح کیفی مناسبی برخوردارند و در شرایط سخت رقابتی و با وجود تحریمهای بین المللی ، تأمین کننده بخش عمدهای از نیاز صنعتگران و تولیدکنندگان داخل میباشد . بطوریکه بیش از 400 شرکت در صنایع پایین دستی زنجیره فولاد ، مواد اولیه خود را از مجتمع فولاد گیلان دریافت می دارند .
تکیه بر دانش نیروهای متعهد و کار آزموده و جذب و بکارگیری متخصصین و فارغ التحصیلان دانشگاهای کشور در کنار بهره گیری از تجهیزات مدرن ، یکی از نقاط برجسته عملکرد این شرکت میباشد . ضمن اینکه محصولات این مجتمع پس از رفع نیاز بازارهای داخلی امکان صادرات به اقصی نقاط جهان را داراست . در این مجتمع بیش از 2000 نفر بصورت مستقیم مشغول کار بوده و اشتغال حدود 20 هزار نفر بصورت غیر مستقیم به ادامه فعالیت این شرکت وابسته است .
دانیال زاده افزود : باور دارم وقتی ملتی مصمم به ایجاد تحول باشد و شرایط فکری و انگیزشی فراهم باشد ، با شرط اعمال مدیریت صحیح ، هیچ مشکل و کمبودی حتی تحریمهای ظالمانه ، نمیتواند مسیر توسعه را سد نماید . تکیه بر منابع انسانی کارآمد بعنوان ارزشمندترین دارایی هر کشو یا شرکت توام با مدیریت کارآمد ، اصلی ترین محور توسعه است. نقش صنعت فولاد در توسعه صنعتی کشور مشروط بر حمایت جدی همه ارکان نظام ، نقشی بیبدیل و قابل اتکاست . در این میان توجه ویژه به بخش خصوصی و نقش آفرینی هدفمند آن ، میتوانند کارآمدی قابل توجهی را در پی داشته باشد .
براساس مطالعات طرح جامع فولاد کشور، ایران، عربستان و امارات باوجود اینکه بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در خاورمیانه به حساب می آیند، بالاترین آمار مصرف فولاد را به خود اختصاص داده اند.
آمار نشان می دهد که سه کشور ایران، عربستان و امارات بیش از ۷۰ درصد سهم مصرف فولاد را در منطقه دارند که ایران با ۳۸ درصد ، عربستان ۲۱ درصد و امارات ۱۵ درصد بیشترین مصرف را دارند و در رتبه بعدی عراق با ۶ درصد و سایر کشورها در مجموع با ۲۰ درصد قرار گرفته اند. بر همین اساس پیش بینی شده مبتنی بر سند چشم انداز ۱۴۰۴ ایران حداقل ۱۵ میلیون تن صادرات فولاد داشته باشد که ان شاالله این رقم با همدلی و همکاری تولیدکنندگان دولتی و بخش خصوصی از جمله مجتمع فولاد گیلان ، محقق گردد . از سویی دیگر صنعت فولاد نیازمند تکمیل چرخه زنجیره خود است . بدین معنا که همه اجزاء این زنجیره از معدن تا کارخانجات تبدیلی و حتی خطوط حمل ونقل ریلی و جاده ای و بنادر نیز نیازمند اصلاح و بهینه سازی ، متناسب با اسناد بالادستی همچون سند چشم انداز 1404 میباشند .
وی در پایان بر حمایت های مستمر دولت در شرایط تحریم بیش از هر زمان دیگری به عنوان ابزاری کارآمد و موثر تاکید کرد و اضافه نمود اخذ نظرات مشورتی با اهالی این صنعت مهم و شنیدن مشکلات و تلاش برای رفع جدی موانع تولید، تاثیری شگرف در دست یابی به این مهم خواهد داشت و می تواند ضمانت اجرایی خود را به دنبال داشته باشد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد