به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) اعلام کردند: بیشتر افراد روزانه با دهها ماده شیمیایی موجود در محصولات خانگی برای تمیز کردن و مراقبت از خود مواجه میشوند. برخی از مواد شیمیایی میتوانند از طریق فرایندی به نام جذب پوستی از سطح خارجی پوست به داخل بدن منتقل شوند. اگر دوز و مدتزمان مواجهه با این مواد میزان بالایی باشد، مواد شیمیایی پس از جذب میتوانند وارد جریان خون شده و منجر به سمیت بدن شوند.
فیلاگرین، یکی از اجزای مهم پوست
اینکه مواد شیمیایی با سرعت بیشتری جذب میشوند، به خصوصیات لایه بیرونی پوست به نام لایه شاخی بستگی دارد. علاوه بر این، اگر لایه شاخی آسیبدیده، خشک یا اختلال داشته باشد، مواد شیمیایی میتوانند بهسرعت وارد بدن شوند. یکی از اجزای لایه شاخی، فیلاگرین است که برای یکپارچگی سد لایه شاخی ضروری است؛ بهعبارتدیگر، فیلاگرین برای حفظ زره بدن مهم است.
نتایج مطالعات قبلی نشان داده است که افراد در صورت تغییر در ژن فیلاگرین، مستعد ابتلا به برخی بیماریهای پوستی هستند. در افرادی که دچار تغییرات فیلاگرین هستند نیز جذب برخی مواد شیمیایی افزایش مییابد.
هدف این گروه تحقیقاتی، درکی بهتر از جذب مواد شیمیایی از طریق پوست در افراد با جهش فیلاگرین بود. به همین دلیل بر چگونگی تاثیر جهشهای فیلاگرین بر جذب سه ماده شیمیایی متداول یعنی پیریمتانیل (سموم دفع آفات)، اکسی بنزوات (فیلتر اشعه ماورا بنفش در ضد آفتاب) و پیرن (هیدروکربن موجود در دود هیزم) توسط پوست تمرکز کردند.
محققان بیش از ۴۰۰ فرد را در سوئد غربال کردند تا اطلاعات ژنتیکی آنان را جمعآوری کنند. تقریبا ۶.۵ درصد این افراد جهش فیلاگرین داشتند.
محققان در مرحله بعدی افرادی را که دارای جهش فیلاگرین بودند در آزمایشگاه بررسی کردند و برای این آزمایش، دوز بیضرر از سه ماده شیمیایی را به مدت چهار ساعت روی پوست آنان قراردادند.
سد پوستی ضعیف شده
محققان، ادرار هر شرکتکننده را تجزیهوتحلیل کردند تا دریابند چه مقدار از مواد شیمیایی، متابولیز شده و پس از عبور از پوست دفع شدند. آنان دریافتند، پیریمتانیل و پیرن در افرادی که دارای جهشهای فیلاگرین بودند، سریعتر از طریق پوست منتقل شده اما پیریمتانیل و اکسی بنزوات بیشتر جذب شده بود. این نشان میدهد افرادی که دارای مانع پوستی مختل شده هستند، آفتکش را سریعتر جذب میکنند.
محقق این تحقیق، دکتر کارین بروبرگ اظهار کرد: «بهعنوان مثال، ما دوز بالاتری از سموم دفع آفات را در افراد جهشیافته در مقایسه با افراد فاقد آن پیدا کردیم. این واقعیت که پوست درنتیجه یک تغییر ژنتیکی مقدار بیشتری از مواد شیمیایی خاص را به خود جذب میکند، میتواند به این معنی باشد که افرادی که دچار این جهش هستند، دوز داخلی بیشتری دریافت میکنند (دوز داخلی به مقدار ماده شیمیایی جذبشده توسط بدن گفته میشود).»
یک محدودیت مهم این تحقیق عدم ارزیابی یکپارچگی سد پوستی افراد مبتلابه جهشهای فیلاگرین بود. بااینوجود، این مطالعه برای اولین بار است که ارتباط بین ژنتیک فیلاگرین و تفاوت در جذب مواد شیمیایی پوست را بیان میکند. در مرحله بعد، محققان قصد دارند، شرایط پوستی که بر جذب مواد شیمیایی تاثیر دارند مانند اگزما را بررسی کنند.
نتایج این مطالعه در نشریه Environment Health Perspectives منتشرشده است.