به گزارش جام جم آنلاین ، در بین بازارهای سرمایه گذاری در ایران ، بورس به دلیل شفافیت در قیمت ، نقدینگی بالای این بازار ، دسترسی بسیار آسان به خرید و فروش نسبت به سایر بازارهای رقیب امکان رفتارهای هیجانی بیشتری دارد. به عنوان مثال شاید کمتر کسی در جریان کاهش قیمت طلا ، خودرو ، مسکن یا ارز بلافاصله بعد از شنیدن اخباری مبنی برای کاهش یا افزایش به نیت خرید و فروش به سرعت به سمت بنگاه های معاملاتی یا صرافی بشتابد !
اما به دلایلی که در بالا ذکر شد ، معامله گران به خصوص معامله گران تازه وارد و کم تجربه بسیار مستعد رفتارهای هیچانی هستند اما برای جلوگیری از این رفتارها چند پیشنهاد برای شما داریم.
راه های مقابله با رفتار هیجانی
- تشکیل سبد سهام : ساخت پرتفوی دارایی ها می تواند باعث کاهش استرس و پاسخ احساسی به بازار شود. چون اگر پرتفوی شما به درستی چیده شده باشد خیال شما تا حدود زیادی راحت خواهد بود که اگر یکی از سهام یا دارایی های موجود در سبد سهام افت کرد، بقیه آنها مانع از افت شدید سرمایه خواهد شد و همین تنوع سازی باعث محافظت از دارایی شما خواهد شد به گوننه ای که حتی ممکن است احساس ضرر کردن هم به شما دست ندهد.
- وجود یک استراتژی : تعیین دقیق و تدوین استراتژی برای سرمایه گذاری در بازار بورس امری ضروری است. برای تعیین این استراتژی چند ابزار به کمک شما خواهند آمد.
- اهداف سرمایه گذاری :
وقتی تکلیف شما از اهداف سرمایه گذاری مشخص باشد نسبت به آن هدف و متناسب با آن به افزایش یا کاهش قیمت ها به موقع پاسخ خواهید داد.
- بازه زمانی سرمایه گذاری :
مشخص کنید که برای چه مدتی پولتان را می خواهید در بورس نگه دارید. تعیین این زمان مانع واکنش
های لحظه ای و آنی شما می شود. بسیاری از سهامداران حتی ممکن است چندین روز به وضعیت سهام خود نگاه نکنند. این گونه افراد از آینده سبد خود مطمئن بوده و بدون نگرانی به سایر کارهای روزمره خود می رسند تا در موعد مورد نظر اقدام به حرکت بعدی استراتژی خود کنند
- استراتژی اعمال تغییرات در پرتفوی :
نسبت به پرتفوی خود بر اساس عملکرد شرکت و تحلیل های بنیادی و تکنیکال انعطاف داشته باشید و بدون تعصب نسبت به تغییر پرتفوی اقدام کنید. بازار بورس بازار احتمالات است و هیچ اطمینانی راجب هیچ سهمی وجود ندارد
- تعریف هدف قیمت و حد ضرر :
این نکته یعنی نگهداری به موقع سود و جلوگیری از از دست رفتن سرمایه اولیه نیز می تواند در تعیین استراتژی به شما کمک کند. این امر کاملا ذهنی بوده و بسته به اسراتژی هرکس می تواند متفاوت باشد
شخصی که اولین روزها و حتی اولین ماه های آشنایی با بورس را می گذراند در صورتی که بخواهد با سرمایه ای که جزو مایحتاج زندگی وی بوده و با قرض یا فروختن سرمایه های اساسی چون ملک مسکونی یا خودرو سواری از بازار سود به دست آورد ، اغلب نمی تواند بی خیال تاثیر احساسات و هیجانات در معاملات و سرمایه گذاریش باشد. پس برای این دسته از سرمایه گذاران آشنایی با اصول بازار سرمایه و اهمیت صبر در بازار قبل از ورود هر مقدار پول اولین اولویت می باشد.