هجوم گسترده مردم به مناطق کوهستانی و زیستگاه‌های حیات‌وحش گلستان برای برداشت میوه‌های جنگلی مانند تمشک، زرشک و انار وحشی که از غذاهای جانورانی مانند خرس و گراز است، سبب شده تا چرخه غذایی حیات‌وحش استان به سبب زیاده‌خواهی بیش از حد انسان در معرض خطر جدی قرار گیرد.
کد خبر: ۱۲۳۰۶۱۱

به گزارش ایرنا، دسترسی زیاد شهروندان به خودروهای شخصی، حتی از نوع کوهستان‌پیما، گسترش و توسعه جاده در مناطق روستایی کوهستانی و جنگلی و افزایش اطلاعات مردم درخصوص نقش میوه‌های جنگلی در سلامت جسم و روح سبب شکل‌گیری رویه‌ای غلط برای تاراج میوه‌های جنگلی از قبیل انار وحشی، زرشک، گلابی وحشی، ولیک و کندس و قارچ‌های خودرو شده است.
دست‌اندازی به اراضی مرتعی شرق گلستان برای برداشت قارچ ترافل، هجوم به مناطق جنگلی برای برداشت قارچ زرده کیجا و افرا و برداشت تمشک، در کنار رقابت شدید شهروندان به‌خصوص ساکنان حاشیه جنگل‌ها برای برداشت میوه‌های جنگلی موجب تهدید منابع طبیعی و زیستمندان و حیات‌وحش شده است.
برداشت محصولات و میوه‌های جنگلی بدون برنامه و توجه نکردن به شرایط زیست‌محیطی، چرخه تغذیه گونه‌های وحشی مانند گراز، تشی، شوکا و مرال را با چالش روبه‌رو می‌سازد و علاوه بر آن استمرار این رویه و برداشت توام با تخریب میوه‌های جنگلی، دیگر رستنی‌ها و پوشش گیاهی منطقه را از بین برده و احتمال بروز آتش‌سوزی و همچنین تولید زباله و پسماندهای ناشی از تفریح و تفرج مردم را نیز افزایش می‌دهد.
طی ماه‌های اخیر پایین آمدن خرس‌های زیادی از ارتفاعات و پناه بردن به محیط‌های روستایی و شهری گلستان گزارش شده که به باور کارشناسان عمده‌ترین دلیل آن تصرف قلمرو آنها از سوی انسان و نابودی چرخه غذایی حیوان بوده است؛ موضوعی که در چند مورد به تلف یا کشته شدن خرس‌ها به دست روستاییان و شکارچیان منجر شد.
نتایج تخریب حاصل از استمرار این رویه نادرست در آینده مشهودتر خواهد شد که جلوگیری از آن نیازمند وضع قانون برای بازدارندگی برداشت بی‌ضابطه از جنگل است.
همچنین آموزش بهره‌برداری صحیح و اصولی از منابع جنگلی با تکیه بر توان اکولوژیکی منطقه نیز می‌تواند این مشکل را تا زمان وضع یک قانون درست برطرف کند.
در کنار اهتمام به ارائه آموزش‌های فراگیر مراقبت از عرصه‌های جنگلی، باید جوامع محلی پیرامون این مناطق را به کاشت و پرورش گونه‌های مورد اقبال مردم از قبیل تمشک، زرشک و مانند آن ترغیب و با تزریق حمایت‌های مالی دولتی علاوه بر ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در حفظ منابع طبیعی و محیط‌زیست تلاش کرد.
در سال‌های اخیر قدم‌هایی برای ایجاد مراکز پرورش میوه‌های جنگلی در گلستان برداشته شده و با استفاده از بذر اصلاح شده برای میوه‌ها، پرورش صنعتی آنها مورد توجه قرار گرفته است.
به عنوان مثال چندی قبل بزرگ‌ترین مزرعه تمشک گلستان راه‌اندازی شد که حمایت از راه‌اندازی نمونه‌های مشابه میوه‌های جنگلی علاوه بر افزایش تولید و در نتیجه کاهش قیمت این میوه‌ها می‌تواند عطش سیری‌ناپذیر برای قلع و قمع بوته‌های جنگلی برای برداشت میوه‌ها را از بین ببرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها