سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
وبسایت آمریکایی «Evangelical focus» چندی پیش با انتشار مطلبی با عنوان «اولین شبکه اسلامی اسپانیولیزبان تعطیل شد» به پایان یافتن فعالیت شبکه Cordoba International television اشاره و در ادامه از شبکه هیسپان تیوی بهعنوان یکی دیگر از شبکههای اسپانیولی زبان فعال نام برد.
تعطیلی پس از هفت سال
در متن این خبر که سپس توسط وب سایت روزنامه معتبر الدریایو د سویا (www.diariodesevilla) نیز به زبانهای اسپانیولی و انگلیسی منتشر شد، آمده است:«شبکه تلویزیونی
Cordoba International television توسط شیخ عبدالعزیز الفوزان در سال 2012 تاسیس شد که در ماه میامسال، تمامی کارمندان آن اخراج شدند. این شبکه که بهعنوان اولین شبکه تلویزیونی اسلامی اسپانیولی زبان شناخته میشد، هفت سال پس از راهاندازی تعطیل شد.
دو نفر از کارمندان شرکت Abac Center 21 (شرکتی که این شبکه زیرمجموعه آن محسوب میشود) طی مصاحبهای با روزنامه Diario de Sevilla در این رابطه عنوان کردند: از ماه آوریل تاکنون، هیچ حقوقی دریافت نکردیم و حتی به تامینکنندگان برنامههای این شبکه نیز هیچ پولی پرداخت نشد. ما در این مدت به سختی کار تولید و پخش برنامهها را پیش میبردیم.
در ماه می، تمامی کارمندان این شبکه اخراج شدند که شامل روزنامه نگاران، تکنیسینها و مدیرانی که در شهر مادرید حضور داشتند، میشوند.
بنیاد «پیغام اسلام» وابسته به عربستان سعودی و نزدیک به خاندان سلطنتی این کشور که توسط شیخ عبدالعزیز الفوزان مدیریت میشود، شبکه نامبرده را در سال 2012 و به منظور افزایش آگاهی و ترویج اسلام در میان اسپانیولی زبانها تاسیس کرد.
جنجال رسانهای توسط وهابیها
این شبکه ماهوارهای در چندین ایالت اسپانیا و همچین آمریکای لاتین برنامههایی را پخش میکرد.
مهمترین چالش ایجاد شده توسط این شبکه «محتواهای جنجالی» عنوان شده است که به سبب دیدگاههای وهابی این شبکه بوده است.
الدیاریو در ادامه آورده است: «گرچه شیخ الفوزان، این وهابی سعودی دلایل تعطیلی این شبکه را اعلام نکرد اما به نظر میرسد که دلایلی همچون کمبود بودجه، کاهش شدید مخاطبان و تولید محتواهای جنجالی و بحث برانگیز در اتخاذ این تصمیم موثر بودند.»
این امر نشان میدهد با این که همگان از ایرانی بودن و مسلمان بودن گردانندگان و سیاستگذاران «هیسپان تیوی» نیز آگاه و این شبکه نیز شبکهای مسلمان شناخته میشود اما راهبردهای آن در جهتی کاملا مخالف سیاستهای افراطی و وهابیگرانه کوردوبا بوده است و علت مخاطبان پرشمار هیسپان تی وی در مقایسه با این شبکه، مواضع منصفانه، غیر افراطی و کاملا منطبق با روح اسلام ناب است که همزیستی با پیروان دیگر ادیان و مذاهب در کمال صلح و آرامش را در بطن خود دارد.
آنگونه که الدیاریو نوشته است از زمان آغاز بهکار این شبکه، الفوزان بشدت زیربار انتقادهای مختلف قرار داشته است: «وی در دسامبر 2004 در یکی از شبکههای تلویزیونی عربستان عنوان کرد سونامی که در سواحل اقیانوس هند اتفاق افتاد، «نشانهای از خدا» بود تا آنهایی را که در این منطقه به فساد و آلودگیهای جنسی دست میزنند، تنبیه کند. در دسامبر 2017، نیز وی با حضور در یکی از شبکههای کویتی از مسلمانان خواست تا در جشن سال نوی میلادی مسیحیها شرکت نکنند و این عید را به آنها تبریک نگویند.
از ریزش مخاطب تا تعطیلی اجباری
در کنار همه اینها حزب «اتحاد، پیشرفت و دموکراسی اسپانیا» نیز نسبت به اظهارات الفوزان در خصوص زنان به شورای سمعی-بصری ایالت آندلس اسپانیا شکایت کرد. این شورا پس از دریافت این شکایت، پروندهای هفت صفحهای از برنامههای Cordoba Television را که به مسائل مذهبی مربوط میشود، تشکیل داد. با اینکه پس از بررسی این موارد، این شورا اعلام کرد که برنامههای این شبکه هیچ ضدیتی با ادعاهای مطرح شده ندارد. بنابراین، این شبکه از ماهواره قطع نشد و به فعالیت خود ادامه داد» اما با توجه به مجموعه اطلاعات حاصل از نحوه کار این شبکه و جنجالهای پیرامون آن میتوان دریافت که چه با شکایت رسمی و چه بدون شکایتهای رسمی، این شبکه موفق به جذب و نگهداشت مخاطبان خود در میان اسپانیایی زبانان نشده و مجبور به تعطیلی شده است.
الدیاریو از شبکه هیسپان تی وی نیز اینگونه یاد کرده است:«یکی دیگر از شبکههای اسلامی، هیسپانتیوی ایران است. اکنون و پس از تعطیلی Cordoba Television، تنها شبکه اسلامی که به صورت 24 ساعته برنامههای خود را به زبان اسپانیولی پخش میکند، هیسپانتیوی ایران است.
این شبکه در ماه دسامبر 2012 توسط محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت ایران افتتاح شد و بیشتر بر روی مسائل سیاسی و تا حدودی هم مسائل مذهبی تاکید دارد.
احمدینژاد گفت: [هیسپان تی وی] یک سلاح برای مبارزه ایدئولوژیک علیه قدرتهایی همچون آمریکا و عربستان سعودی است که توانسته مخاطبان خاصی را از میان طرفداران گروههای چپگرا در آمریکای لاتین جذب کند.»
همه اینها البته یک نشانه روشن از نفوذ هیسپانتیوی را صحه میگذارند. نفوذی که علیرغم هدفگذاریهای روشن آن در پرتو تحلیلهای انقلابی و اثرگذار و ضد امپریالیستی این شبکه، ذائقه و علایق مخاطبان اسپانیایی زبان آن را نیز در کنار نیازهای فکری و اطلاعاتی مخاطبان مدنظر قرار داده و تصویری مطلوب و دلنشین را عرضه میکند.
هراس آمریکا از رسانه ایرانی
توجه به واقعیتها، انعکاس وقایع خاورمیانه فارغ از یکسونماییها و بایکوتهای خبری رسانههای پیرو غرب، انقلابی بودن و ضدآمریکایی و ضداسرائیلی بودن شاید مهمترین مولفههایی است که بینندگان این شبکه را بهآن متمایل میسازد و همین امر توجه طرفهای غربی را نیز به خود جلب کرده است. کما اینکه وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره آزادی ادیان در سال 2017 که توسط VOA اسپانیایی منتشر شد و به وضوح دربردارنده نگرانی عمیق آمریکا از هرگونه تضعیف و خدشه به جایگاه رژیم صهیونیستی اسرائیل است، بدان اشاره کرد و نوشت: «فدراسیون جوامع یهودی اسپانیا در گزارش خود نوشت که بیشترین حملات به یهودیها در شبکههای اجتماعی، مطبوعات و شبکههای تلویزیونی است. برای نمونه، هیسپان تی وی که یک شبکه تلویزیونی اسپانیایی زبان است، سرویس اطلاعاتی اسرائیل را به دست داشتن در حملات تروریستی فرانسه و آلمان متهم کرد.» که خود گویای تناقض در سوگیری گزارش بوده و دو موضوع «یهودیان» (که اتفاقا با آزادی و احترام به کرامت انسانی شان در دل ایران اسلامی زندگی میکنند) را با مساله رژیم جعلی و غاصب اسرائیل پیوند میزند، نشان میدهد و از سوی دیگر پدیدار میسازد که هراس دست اندرکاران و سیاستگذاران آمریکا از یک شبکه ایرانی تا چه حد بالاست و تا چه اندازه مواضع ضد اسرائیلی این شبکه زیر ذرهبین نهادهای آمریکایی است.ذرهبینی که حالا بعد از همه این فراز و نشیبها با حذف تنها شبکه عربستانی از صفحه معادلات رسانهای کشورهای اسپانیایی زبان، بیش از پیش نیز بر روی هیسپانتیوی خواهد بود. شبکهای که لزوم حمایتهای همهجانبه از آن، اکنون شکلی ویژهتر به خود گرفته است.
شیدا اسلامی
کارشناس رسانه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛