به گزارش جام جم آنلاین از تسنیم، ششمین اجلاس گروه بانکی و مالی ایران و روسیه با حضور یعقوبی میاب، معاون بین الملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دیمیتری اسکابلکین قائممقام بانک مرکزی روسیه و مدیران ارشد و مسئولان بانکهای ایرانی و روسیه بهمیزبانی بانک مرکزی برگزار شد.
یعقوبی در آغاز به کار جلسه، حضور مدیران ارشد بانکهای بزرگ دو کشور در این اجلاس را نشان علاقهمندی آنها به گسترش روابط بانکی دانست و گفت: امیدواریم نتایج اجلاس گامی رو به جلو در پیشبرد و توسعه روابط بانکی باشد و باعث افزایش حجم مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور شود.
معاون بین الملل بانک مرکزی با اشاره به بدعهدیهای آمریکا به توافقات بینالمللی و عدم پایبندی آنها به اصول و تعهدات جهانی گفت: این وضعیت ضرورت گسترش و تعمیق روابط ایران و روسیه را بیش از پیش میطلبد.
یعقوبی دستاوردهای مهم بانک مرکزی را در سالهای اخیر شامل رشد اقتصادی مناسب، مهار تورم، تلاش برای برقراری ثبات در بازار ارز و ساماندهی مؤسسات غیرمجاز دانست و عنوان کرد: دستیابی به رشد اقتصادی 3.4درصدی در 9ماهه اول سال 1396، دستیابی به تورم تکرقمی در محدوده 9.6 درصد در سال 2016 و استمرار آن در سال 2017 از مهمترین دستاوردهای بانک مرکزی است. همچنین تلاش برای برقراری ثبات و آرامش در بازار ارز با اقداماتی چون طراحی نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) از اهداف این بانک است. از سوی دیگر شاهد ساماندهی مؤسسات غیرمجاز و توقف کامل فعالیت آنها در سال گذشته بودهایم.
وی گسترش بانکداری الکترونیک بهلحاظ کمی و افزایش کیفیت خدمات را از دیگر دستاوردهای بانک برشمرد که منجر به کاهش میل نقدینگیخواهی در جامعه شده و سهم اسکناس و مسکوک در گردش از نقدینگی را به 2.9 درصد رسانده است.
معاون بین الملل بانک مرکزی با اشاره به تأکید رؤسای جمهور دو کشور بر گسترش حجم مبادلات اقتصادی و تجاری گفت: در سال 1396 حجم صادرات ایران به روسیه 286 میلیون دلار و حجم واردات از این کشور 704 میلیون دلار بوده است که با سقف مورد نظر مقامات عالیرتبه دو کشور فاصله بسیاری دارد و بایستی با رفع محدودیتها و ایجاد بسترهای لازم در عرصه روابط بانکی مقدمات تسهیل و گسترش مبادلات تجاری را فراهم کنیم.
یعقوبی موضوعاتی همچون: عدم همکاری بانکهای معتبر کشور روسیه برای افتتاح حساب و همکاری با بانکهای ایرانی، وجود بوروکراسی حاکم در افتتاح حساب و اخذ مدارک متعدد و روند طولانی و پرهزینه برای بانکهای ایرانی در افتتاح حساب، وجود مشکلات در نقل و انتقالات درآمدهای حاصل از صادرات ایران به روسیه، عدم امکان پرداختها بهصورت یورو از سوی بانکهای روسی، وجود موانع در تأمین اعتبار اسنادی و عدم امکان انتقال حوالهها به کشورهای حوزه سی.آی.ای. و اروپای شرقی را موانع روابط بانکی دو کشور برشمرد.
وی در ادامه برای رفع مشکلات و موانع و تحقق اهداف، بر ضرورت افزایش روابط کارگزاری بانکی و افزایش کانالهای پرداخت بین دو کشور بهویژه در کشورهای حوزه سی.آی.ای. و اروپای شرقی تأکید کرد و اضافه کرد: همچنین امیدواریم مذاکرات مسئولان برای اتصال سوئیچ شبکه پرداخت دو کشور (شبکه شتاب و شبکه نیل) مشکلات و موانع این حوزه را از سر راه بردارد.
معاون بینالملل بانک مرکزی همچنین بر لزوم مبادلات ارزی از طریق ارزهای ملی دو کشور (سوآپ ریال ــ روبل) تأکید کرد. از سوی دیگر وی انجام مذاکرات نهایی را برای پیادهسازی سیستم پیامرسان مالی و بانکی بین ایران و روسیه، شرکت کارکنان بانکی ایران و روسیه در دورههای تخصصی مشترک و پیگیری عضویت ایران در کمیته بانکی سازمان همکاریهای شانگهای بهعنوان عضو ناظر خواستار شد.
یعقوبی در پایان خاطرنشان کرد روسیه یکی از شرکای مطمئن ایران در تمام زمینههاست و ایران از گسترش روابط بانکی و مالی دو کشور استقبال میکند.
دیمیتری اسکابلکین قائممقام بانک مرکزی روسیه نیز با یادآوری تلاشهای رؤسای جمهور ایران و روسیه برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی گفت: توسعه روابط اقتصادی و تجاری مستلزم گسترش روابط بانکی بین دو کشور است. بانکهای مرکزی دو کشور با همکاری مؤسسات مالی و اعتباری و توافقات اقتصادی دو کشور که 6 مارس 2018 در مسکو برگزار شد برقراری روابط بانکی مستقیم، تقویت سطح اعتمادسازی بینبانکی، توسعه تأمین مالی تجاری و ابزارهای مالی لازم در سطح بین الملل را در دستورکار خود قرار دادهاند.
وی افزود: براساس آمار، 24 مؤسسه اعتباری و بانکی ایرانی روابط کارگزاری با 7 بانک روسی برقرار کردهاند. همچنین تعدادی از بانکهای ایرانی و روسی فرآیند افتتاح حسابهای کارگزاری به ارزهای محلی را انجام میدهند. همچنین بانک مرکزی روسیه همچون گذشته تسویه حساب بهارزهای محلی را در دستور کار دارد و براساس اطلاعات موجود، در حال حاضر یکسوم تسویهحسابهای دو کشور را شامل میشود.
اسکابلکین با اشاره به پتانسیل بالای نظام بانکی دو کشور ابراز کرد: امیدواریم با استفاده از تمام توانایی های سیستم بانکی دو کشور شاهد افزایش سطح مبادلات تجاری و اقتصادی بین طرفین باشیم.
قائممقام بانک مرکزی روسیه ضمن ابراز امیدواری به گسترش همکاریهای اقتصادی دو کشور خاطرنشان کرد بانک مرکزی آن کشور آمادگی کامل برای رفع محدودیتها در مسیر توسعه روابط بانکی را دارد.
امضای تفاهمنامه همکاری مالی ــ بانکی در پایان کار اجلاس ششم
در این اجلاس مدیران و مسئولان نظام بانکی دو کشور مشکلات پیشِرو در گسترش روابط بانکی را مورد بحث و بررسی قرار دادند و راهکارهای رفع موانع و پیشنهادها نیز از سوی طرفین ارائه شد.
در پایان این اجلاس تفاهمنامه همکاری نظام مالی و بانکی دو کشور به امضای یعقوبی معاون بین الملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و دیمیتری اسکابلکین قائممقام بانک مرکزی روسیه رسید.
بر اساس این تفاهمنامه، دستورالعمل لازم برای ارسال مدارک جهت افتتاح حساب بانکهای ایرانی نزد بانکهای روسی که باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بانکهای ایرانی میشود، از سوی بانک مرکزی روسیه ارسال خواهد شد.
همچنین در این تفاهمنامه بر پیادهسازی پروژه پیامرسان پولی و مالی بین دو کشور، انعقاد قراردادهای پیمان پولی مشترک و استفاده از ظرفیتهای بیمههای اتکایی در بسته جدید همکاریهای مالی و بانکی دو کشور تأکید شده است.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد