فریاد جنبش دانشجویی بر سر تبعیض‌های بین‌المللی

محـیـط‌هـــای دانشگاهی به دو دلیل همواره یکی از کانون‌های اصلی تحرکات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به شمار می‌رفته‌اند. نسل جوان به طور طبیعی دارای ویژگی‌های پویایی، آرمانگرایی و تحرک است.
کد خبر: ۱۰۹۹۷۱۶

زمانی که این ویژگی‌ها در کنار ویژگی‌های محیط علمی و دانشگاهی قرار گیرد، تأثیر و ماندگاری حرکت دانشجویی را دو چندان می‌کند. در کشورمان نیز از همان ابتدای تأسیس دانشگاه، شاهد تحرکات دانشجویی در زمینه‌های سیاسی و اجتماعی هستیم. در تمام دوران مختلف، در طول انقلاب، حوادث گوناگون، لحظه‌های حساس و خطیر، حضور دانشجویان مؤمن و متعهد توانسته فضا را در جهت صحیح هدایت کند.

از سوی دیگر باید این موضوع را نیز در نظر داشت که دانشجو زمانی می‌تواند شخصیت مثبت باشد و دچار برخی انحرافات نشود که روشنفکر باشد؛ چرا که روشنفکر فردی است که متعهد به جامعه بوده و برای حل مشکلات آن فکر می‌کند؛ بخصوص مشکلاتی در زمینه فرهنگی و سیاسی؛ به این معنی که در بخش فرهنگی مانع از گمراه شدن رسانه‌های جامعه و شبکه‌های اجتماعی شود یا در بخش سیاسی دانشجویان بتوانند در زمینه عدم تحقق وعده‌های مسئولان هوشیار باشند. این وظیفه دانشجو است تا بتواند مانع از ناهنجاری در بخش‌های مختلف شود.

این وظیفه در سطح بین‌الملل هم قابل تصور است، از دانشجو انتظار می‌رود با استثمار کشورهای جهان سوم از سوی کشورهای قدرتمند جلوگیری کرده و با آن مبارزه کند و بتواند از نظر فرهنگی شرایط نابرابر فرهنگی را نیز در سطح جامعه بین‌الملل از بین ببرد. چرا قدرت‌هایی که در اقلیت قرار دارند تمام ابزارهای فرهنگی را در اختیار داشته باشند؟ این نابرابری به ضرر کشورهای محروم جهان است. متاسفانه در دنیای امروز شاهد این دوگانگی‌ها هستیم و یک دانشجو نباید چنین مسائلی را بپذیرد.

دانشجویان باید پیگیر چنین دوگانگی‌ها و تبعیض‌هایی در دنیا باشند، چرا که از نهادی به نام دانشگاه چنین انتظاری وجود دارد، در تاریخ نیز این‌گونه بوده و بسیاری از جنبش‌های عدالت‌طلبانه در جهان همواره از طریق دانشگاه پیگیری می‌شد.

در دهه 70 اگر جنبش‌هایی در اروپا و‌آمریکا رخ داده عمدتا از طریق دانشگاه شکل گرفته، بنابراین انتظار جامعه این است که روشنفکران جامعه تعهد خود را نسبت به مظلومان در سطح جهانی عمل کرده و بی‌تفاوت نباشند، اگر دانشجویی چنین بی‌تفاوتی را نشان دهد در حقیقت روشنفکری خود را زیر سوال برده و نشان می‌دهد منافع شخصی خود را دنبال می‌کند و نه منافع عام. این کار ویژه مهمی است که انتظار می‌رود دانشجویان در شرایط موجود بین‌الملل که چنین تضادها و بی‌عدالتی‌هایی در سطح جهان وجود دارد شخصیت روشنفکری خود را نشان داده و بی‌تفاوت نباشند.

دکتر مصطفی مصلح‌زاده/ استاد دانشگاه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها