سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
آقای نخستوزیر، دنیا میخواهد از خود شما بشنود در لیبی چه میگذرد؟
در لیبی شاهد تبعات طبیعی یک حادثه عظیم هستیم که تمام سطوح کشور را متزلزل و بیثبات کرده است. وضع ناامنی و نبود اطمینان پیامدها و واکنشهای منفی را در پی داشته که در روند انتقال امری طبیعی میتواند باشد. البته این امر آسیبهای فراوانی به مردم زده است. من واقعا امیدوارم که بتوانیم از تشدید بحران جلوگیری کنیم، اما اگر واقعبینانه نگاه کنیم شرایط مناسب نیست. البته هنوز امید برای تغییر اوضاع وجود دارد و کنترل کاملا از دست ما خارج نشده است.
به عنوان رئیس دولت موقت وظیفه شما هدایت کشور برای تغییر نظام قدیم به کشوری با برنامه و امنیت بوده است. فکر میکنید در انجام این ماموریت موفق بودید؟
به نظر من حداقل در سه ماه گذشته تحول مهمی را شاهد بودهایم که مهمترین آن تشکیل ارتش و نیروی پلیس است. اخیرا اولین گروه از افسران پلیس درجه گرفته و شروع به انجام وظیفه در خیابانها کردند تا امنیت را برقرار کنند. گروههای مسلح در حال خروج از طرابلس هستند. علاوه بر این تلاش میکنیم تمام شبهنظامیان مسلح را که مایل به پیوستن به ارتش یا پلیس هستند هماهنگ کنیم. آموزشهای فشردهای در حال انجام است و این به بهبود شرایط امنیتی کمک خواهد کرد و دولت را قادر میسازد بویژه با پشتیبانی مردم کارآمدتر عمل کند. اگر همکاری میان دولت و کنگره ملی وجود نداشته باشد، نمیتوانیم در کارمان پیش برویم. من تائید میکنم که تفاهم لازم میان مجلس و دولت وجود دارد و به همین دلیل میتوانیم وارد مرحله بعدی و ایجاد ثبات در کشور شویم. دولت ما طبق قوانین مجلس ملی عمل میکند. در یک سال گذشته وقت زیادی را صرف کردهایم و هنوز این تلاشها ادامه دارد. هماهنگی میان احزاب لیبی وجود دارد و در حال ایجاد همگرایی بین ایدهها و نگرشها هستیم. پیشرفت خوبی داشتهایم و در حال رسیدن به انتخاب کمیتهای برای نوشتن قانون اساسی هستیم.
پیشبینی میکنید چه زمانی انتخابات ریاست جمهوری در لیبی برگزار شود؟
اکنون نمیدانیم قانون اساسی چگونه نوشته خواهد شد و اینکه لیبی تحت سیستم ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت یا سیستم دیگری. بعد از نوشتن قانون اساسی در این باره تصمیمگیری خواهد شد. برآورد من این است که حدود شش ماه پس از تصویب قانون اساسی میتوان انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کرد.
منطقه شرق لیبی خواهان تشکیل دولت فدرال است.موضع شما در این باره چیست. میتوانید در درازمدت دولتی فدرال را تصور کنید؟
تعداد کمی از مردم شرق لیبی چنین چیزی را میخواهند و قطعا در مناطق دیگر آن را رد میکنند. ما بر وحدت لیبی اصرار داریم و فدرالیسم عملی نیست. البته مخالف تمرکزگرایی هستیم. بعضی از مردم از تمرکزگرایی در پایتخت رنجیده خاطرند و این حقیقت دارد. فکر میکنم مردم بر این باورند که خدمات مناسب و پیشرفت و توسعه فقط در طرابلس و حومه وجود دارد، اما این درست نیست. خدمات عمومی در تمام کشور نامناسب است. ما به دنبال استقرار دولتهای محلی در تمام مناطق کشور هستیم.
اجازه بدهید درباره اقتصاد حرف بزنیم. لیبی به عنوان کشوری سرشار از منابع نفت شناخته میشود، اما اخیرا از خسارتهای عمده، حدود هفت میلیارد دلار و تعطیلی این صنعت سخن به میان آمده است. آیا اقتصاد لیبی در خطر است؟
اقتصاد لیبی در خطر نیست. بودجه عمومی دولت سالانه مطابق با منابع سال قبل تنظیم میشود. این واقعیت دارد که تولید نفت بشدت کاهش یافته است. میزان خسارت در دورههای کاهش یا توقف تولید بسیار زیاد است. نکته مهمی که من مایلم به آن اشاره کنم این است که ما در حال ارزیابی و گفتوگو بر سر کشیدن خطوط لوله به بنادر برای صادرات نفت هستیم و این در آینده اتفاق خواهد افتاد. اگر موفق شویم، ایدهآل خواهد بود.
مقامات تونس از تسلیحات لیبی که به دست گروههای افراطی در این کشور افتاده شاکی هستند. تحت شرایط فعلی چگونه میتوانید بر مرزهای خود نظارت بهتری داشته باشید؟
این موضوع باید با انسجام و هماهنگی هر دو کشور حل و فصل شود. من به رئیسجمهور تونس گفتهام که ما باید به طور کامل برای امنیت مرز با هم همکاری کنیم. برای تضمین صلح در منطقه در تلاشیم توجهات را معطوف به جرایم مرزی کنیم. این مساله مدنظر ما و همسایگان ما در مرز است. امیدوارم که با برادران تونسی بهطور موثر و حرفهای به این موضوع بپردازیم.
روابط و همکاری میان لیبی و اتحادیه اروپا در چه سطحی است؟
ما از ابتدای انقلاب همکاری با اتحادیه اروپا را شروع کرده و با ادارات مرکزی اتحادیه در استراسبورگ همکاری دیپلماتیک داشتهایم.
اروپا در عرصههای گوناگون انقلاب به ما کمک فراوانی کرده است. ما ارتباطاتی قوی داریم و در پی گسترش آن بویژه در موضوع مهاجران غیرقانونی و تنظیم هزینههای اقدامات امنیتی در مرزهای جنوبی هستیم و یقینا آنها به ما در مورد آموزش و نوسازی ارتش و پلیس کمک خواهند کرد.
نگرانی و ملاحظات فعلی شما چیست؟
این که مردم از بسیاری از چیزها خبر ندارند و به دلیل ناآگاهی، رفتار و برخورد خصمانهای دارند. شخصا هنگامی که تشویش و نگرانی و سرزنش و ملامت مردم را میبینم احساس رنجش میکنم، اما مردم همه حقایق را نمیدانند.
مترجم: ایرج جودت
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگوی تفصیلی با جام جم آنلاین مطرح کرد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
گفتوگوی «جامجم» با یک متخصص تغذیه درباره اینکه چطور فودبلاگرها در فضای مجازی عادات غذایی ما را شکل میدهند