در هفته پیش رو، بازار این مراکز غیرمجاز نیز داغتر از قبل میشود و به دلیل سودآوری هنگفت و نبود نظارتهای دقیق، انتظار میرود که تا پایان مهلت قانونی انتخاب رشته، حتی تعداد این مراکز نیز افزایش پیدا کند.
با وجود آن که ادارههای آموزش و پرورش مراکز استانها و شهرستانهای کشور، فهرست مراکز مجاز مشاوره انتخاب رشته را اعلام کرده و کنکوریها میتوانند با مراجعه به سایت این ادارات از مراکز مجاز مشاوره انتخاب رشته در شهرشان آگاه شوند، اما بسیاری از آموزشگاههای کنکور و حتی افرادی که موسسه آموزشی هم ندارند، با ارائه راهنماییهای غیرعلمی و مشاورههای دور از واقعیت، داوطلب انتخاب رشته کنکور را گمراه کرده و با دریافت مبالغی هنگفت، بار خود را در این یک هفته میبندند.
رویای شیرین
وجه اشتراک بیشتر موسسات غیرمجاز مشاوره انتخاب رشته، وعده قبولی 100 درصد و تضمینی به داوطلبان کنکور است. یعنی در همان مرحله اول با هر ترفندی که شده، اعتماد داوطلب را جلب کرده و ادعا میکنند که محال است اگر با مشاورههای آنها جلو بروید، در رشته دلخواهتان قبول نشوید.
مدیر یکی از موسسات مشهور کنکور در تهران که مدعی است هیچ کار خلاف قانونی انجام نمیدهد، به جامجم میگوید: از همان اول به داوطلبانی که به ما مراجعه میکنند میگوییم که مشاوره انتخاب رشته در این موسسه به صورت دستی، تضمین شده است، اما در مشاورههای انتخاب رشته با کمک نرمافزار، احتمال خطای کمی وجود دارد.
در روش مشاوره انتخاب رشته به صورت «دستی» که به گفته خودشان تضمین شده است، مشاور با توجه به رتبه داوطلب، رشته محلهای کنکور را به سه بخش رشتههای پررقابت، میانه و کم رقابت تقسیم کرده و آنها را به ترتیب در فهرست انتخاب رشته وارد میکند، اما نکته جالب اینجاست که به دلیل تعداد زیاد داوطلبانی که برای مشاوره انتخاب رشته به این موسسه مراجعه میکنند، انتخاب رشته به صورت دستی، بیشتر از سوی دانشجویانی انجام میشود که بتازگی در کنکور قبول شدهاند یا قبلا در همین موسسه درس خواندهاند و با این حال معلوم نیست دانشجویی که خود به مشاورههای تحصیلی نیاز دارد، چه دورههای آموزشی، علمی و روانی را برای ارائه مشاوره تحصیلی دقیق گذرانده است که حالا تصمیم گرفته برای سایر داوطلبان کنکور، انتخاب رشته تضمینی انجام دهد.
نرخها سرسامآور است
بسیاری از موسسات مجاز انتخاب رشته که آموزش و پرورش معرفی کرده است، از امروز کار خود را شروع کردهاند؛ نرخ مشاورههای این مراکز نیز برای فرزندان فرهنگیان و سایر داوطلبان متفاوت است.
مثلا در شهر تهران که امسال 70 پایگاه مجاز انتخاب رشته در همه مناطق آن فعالیت میکند، نرخ مشاوره اغلب این پایگاهها، 50 هزار تومان است، البته فرزندان معلمان آموزش و پرورش، 25 هزار تومان بابت مشاوره انتخاب رشته این پایگاهها پرداخت میکنند.
اما نرخ مشاوره در مراکز غیرمجاز انتخاب رشته، بسیار بالاتر از این رقمهاست و کاملا به میل و سلیقه مدیر آموزشگاه از داوطلب حق مشاوره گرفته میشود.
به منطقه شرق تهران که میرسیم، یکی دیگر از موسسات مشهور کنکور در خیابان پیروزی این منطقه فعالیت میکند که نرخ مشاورههای تحصیلیاش، زبانزد کنکوریها شده است.
نرخ رسمی این آموزشگاه برای مشاورههای انتخاب رشته به صورت دستی صد هزار تومان و برای انتخاب رشته با کمک نرمافزار، 50 هزار تومان است، اما این فقط نرخهای رسمی است که در ابتدا به داوطلب گفته میشود تا همان اول کار با شنیدن نرخهای بالاتر جا نزند.
در واقع، شگرد این موسسات این گونه است که ابتدا قیمتی حدود دو برابر مراکز مجاز به داوطلب گفته میشود که تا اینجای کار قابل تحمل است، اما در پایان کار به داوطلب گفته میشود که در ازای پرداخت حق مشاوره بیشتر، حاضرند چند نفر از مشاوران به صورت تیمی و با صرف زمان بیشتر، انتخاب رشته دقیقتری انجام دهند.
یکی از مدیران این آموزشگاه در پاسخ به پرسش ما که چرا از همان اول به داوطلب نمیگویید باید خیلی بیشتر از نرخ اعلام شدهتان، حق مشاوره بپردازد، میگوید: این پیشنهاد کاملا عادلانه است که به داوطلب میگوییم اگر دوست دارد حاضریم در ازای پرداخت حق مشاوره بیشتر، زمان بیشتری برای او بگذاریم، حتی شما اگر همین الان هم به یک مرکز مشاورههای روحی و روانی مراجعه کنید و مشاور وقت بیشتری برای شما بگذارد، طبیعی است که حق مشاوره بیشتری میگیرد.
به بیان دیگر، اگر داوطلبی در مراکز غیرمجاز انتخاب رشته، حق مشاوره کمتری پرداخت کند، باید به اندازه همان مبلغی که پرداخت کرده است، انتظار قبولی داشته باشد.
از انتخاب رشته مجازی تا خلق موسسات یک شبه
یکی دیگر از اشتراکات جالب موسسات غیرمجاز انتخاب رشته این است که ادعا میشود مشاوران این مراکز، از نخبگان علمی هستند و بندرت امکان دارد که مشاوری در این مراکز، خود را دکتر یا مهندس معرفی نکند.
محمدی، مدیر یکی از پایگاههای هفتادگانه مجاز انتخاب رشته در خیابان شریعتی تهران است که این پایگاه درواقع یک دبیرستان پسرانه است.
او از حضور پرشمار مراکز غیرمجاز مشاوره انتخاب رشته در سطح شهرها، دل خونی دارد و به جامجم میگوید: سازمان سنجش، نرمافزارهای به روز انتخاب رشته را در اختیار ما قرار داده است، اما نرمافزارهایی که بسیاری از این مراکز غیرمجاز استفاده میکنند، قدیمی و متعلق به سالهای قبل است که نتیجهاش نیز قابل اعتماد نیست.
در شهرستان کرج نیز اوضاع دستکمی از تهران ندارد، اما نکته عجیب اینجاست که در مناطقی مثل خیابان طالقانی و گوهر دشت که موسسات کنکور بیشتری وجود دارد، برخی مراکز نیز به صورت مقطعی برای مشاوره انتخاب رشته در همین ایام افتتاح شدهاند که همین مساله از منفعت بالای تاسیس خلقالساعه چنین مراکزی خبر میدهد حتی یکی از موسسات کنکور شناخته شده در کشور نیز هر ساله مشاورههای مجازی انتخاب رشته و واریز اینترنتی حق مشاوره را در دستور کارش قرار میدهد که البته در نبود نظارتهای قوی و مجازاتهای بازدارنده، تاکنون چنین تخلفهایی با کمترین عقوبت برای متخلفان همراه بوده است.
سازمان سنجش: هیچ مجوزی صادر نکردهایم
یکی از ادعاهای برخی مراکز غیرمجاز مشاوره انتخاب رشته، اخذ مجوز مشاوره از سازمان سنجش است، اما حسین توکلی، مشاور عالی سازمان سنجش در گفتوگو با جامجم تصریح میکند که سازمان سنجش به هیچ کدام از موسسات مجاز و غیرمجاز، مجوزی برای مشاوره انتخاب رشته نداده است.وی معتقد است که بهترین فرد برای انتخاب رشته، خود فرد داوطلب است و اگر داوطلبی دفترچه کنکور را با دقت مطالعه کند، نیازی به مشاوره گرفتن از هیچ کدام از این مراکز وجود ندارد.
توکلی تاکید میکند که امسال سازمان سنجش برای کمک به داوطلبان، نرمافزار انتخاب رشته را روی سایت سازمان قرار داده است و همچنین ویژهنامه معرفی رشتههای دانشگاهی نیز در باجههای مطبوعاتی سراسر کشور وجود دارد که داوطلبان میتوانند از این امکانات با حداقل پرداخت هزینه بهرهمند شوند.اما جدای از تمام این پیشنهادها و راهحلها، به نظر میرسد که راهحل پایانی و شاید بهترین راهحل برای مقابله با فعالیت مراکز غیرمجاز انتخاب رشته، مراجعه نکردن داوطلبان کنکور به این مراکز است، زیرا وقتی تقاضا کم شود، بدیهی است که به دنبال آن عرضه نیز کاهش پیدا میکند.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد