آموزش خانواده ها؛ بهترین فیلترینگ سایت های غیراخلاقی

از آسمان دنیای کنونی دیگر فقط باران و برف نمی بارد، این انبوه اطلاعات است که بسرعت و سیل آسا ذهنمان را مرطوب و پنبه ای می کند.
کد خبر: ۴۹۴۶۲
در زمین دنیای کنونی ، ماهواره و اینترنت می خواهند بسرعت به سویی پیش روند که فکر و منش آنها سوار بر امواج و زوایای ذهن مردم جهان رخنه کند و به باور تبدیل شود.
اما در این عرصه ، جایگاه ما کجاست که باورها و ارزشهای دیگری داریم و چگونه می توانیم در برابر این هجمه ، خود را ایمن کنیم. مدتی است فیلترینگ سایتهای اینترنتی به بحث روز محافل تبدیل شده است.
چندی پیش نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که کمیته ای متشکل از نمایندگان قوه قضاییه ، وزارت اطلاعات و سازمان صداوسیما با بررسی برخی سایتهای اینترنتی دستور انسداد و یا فیلترینگ آنها را می دهد.
سیداحمد معتمدی افزود: ما براساس فهرستی که کمیته 3نفره به ما ابلاغ می کند، لیست سایتهایی را که باید فیلتر شوند، به مخابرات می دهیم.
شرکت مخابرات هم بر این اساس با شرکتهای طرف قرارداد خود ICP اعلام می کند و آنها موظفند بر این اساس فیلتر کنند و در صورت کم یا زیاد کردن فیلترها، مرتکب تخلف شده اند.
از سوی دیگر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز اعلام کرده بود بحث فیلترینگ ماهواره ای وکنترل استفاده از شبکه های مختلف ماهواره ای ، از اولویت های مهم کمیته رسانه های کمیسیون فرهنگی مجلس است.
به اعتقاد وی ، کنترل برخی شبکه های مستهجن ماهواره ای در کشور ما به عنوان کشوری مسلمان امری ضروری و طبیعی است و قانونمند کردن آن جزو اولویت های کمیسیون فرهنگی خواهد بود.


آموزش خانواده ها؛ اولویت اول
اما بسیاری از کارشناسان و آسیب شناسان اجتماعی بر این باورند فیلترینگ سایتهای اینترنتی و بویژه ماهواره ها، بدون آموزش خانواده ها و آگاهی بخشی به مردم جز صرف هزینه زیاد، حاصلی نخواهد داشت و راه حل اساسی نخواهد بود.
دکترغلامرضا علیزاده ، پژوهشگر مسائل اجتماعی در این باره می گوید: به نظر می رسد بحث فیلترینگ در عین حال که نشاندهنده دغدغه هایی است که مسوولان و برنامه ریزان کشور دارند، اما راه حل اساسی و روش دقیق و علمی برای رسیدن به مقصود نیست.
وی می افزاید: اگر راه حل مشکل را از جنس مشکل انتخاب نکنیم و این قاعده را در بررسی مسائل اجتماعی به کار نگیریم ، آثار و تبعات دیگری در پی دارد که غیر قابل جبران است.
دکتر علیزاده معتقد است اگر می خواهیم چیزی را از افراد بگیریم باید چیز بهتری به آنها بدهیم و اگر مابه ازائ نداشته باشیم ، عارضه های دیگری ایجاد می شود.
او با اشاره به وجود 35 میلیون جوان زیر 30 سال در کشور می گوید: بسیاری از این جوانان در ابتدای جوانی هستند و ساز و کارهای منطقی در ذهن و عمل آنها هنوز جایگزین نشده است ؛ بنابراین از نظر روان شناسی اجتماعی انسان از هر چیزی که منع شود، بیشتر به آن معطوف می شود.


مسوولان ، دغدغه اوقات فراغت جوانان را ندارند
این پژوهشگر مسائل اجتماعی با انتقاد از مسوولان و برنامه ریزان که هنگام فرا رسیدن فصل تابستان به فکر اوقات فراغت جوانان می افتند، تاکید می کند: اگر بتوانیم جوانان را در مسیر درست هدایت کنیم و با برنامه ریزی صحیح و برگزاری کلاسهای آموزشی و اردوهای تفریحی ، غلیان و جوشش احساسات جوانی شان را کنترل کنیم ، قطعا جوانان فرصتی برای پرسه زدن در سایتهای پورنوگرافی و غیراخلاقی نخواهند یافت و گرایشی هم به آن پیدا نمی کنند.
وی تصریح می کند: اگر چنین نکنیم ، قطعا قفلهای فیلترها هم شکسته می شود و جز صرف هزینه و وقت خود چیزی نصیب جامعه نخواهد شد و به نظر می رسد مسوولان کشور بهتر است در این زمینه از دانشگاهیان کمک بخواهند، چون مسائل اجتماعی پیچیده است و برای حل آنها به همه ذهنهای پیچیده نیاز است.


طراحی سایتهای مفید را گسترش دهیم
از سوی دیگر، مدیر عامل موسسه فرهنگی «تبیان » نیز در این باره نظر دیگری دارد. دکتر علیرضا طالع پور می گوید: آنچه مهم است این که ما باید بکوشیم با طراحی سایتهای علمی ، هنری و فرهنگی حداکثر تلاش خود را انجام دهیم که اینترنت پاک و سالمی برای استفاده جوانان فراهم کنیم.
وی می افزاید: نمی توان ادعا کرد با فیلترینگ سایتهای غیراخلاقی به طور 100 درصد از طریق فیلترینگ محتوایی ، واژه ای ، اتوماتیک و دستی اینترنت پاکی ارائه کنیم ، اما دست کم می توان کاری کرد که استفاده از سایتهای مستهجن آسان نباشد و یا حداقل کسانی که برای کارهای علمی و ارتقای سطح دانش خود از ابزار اینترنت بهره می گیرند، به وسیله تبلیغ ، ایمیل و... مورد هجمه فرهنگی قرار نگیرند.
دکتر طالع پور با اشاره به سایت فرهنگی «تبیان» می گوید: در حال حاضر، در حال مذاکره با برخی سازمان ها و مطالعه بر روی فیلترینگ تصویری هستیم که از طریق آنها برخی تصاویر فیلتر می شوند، اما به هر حال نقش خانواده ها به تشویق جوانان برای استفاده از سایتهای علمی بسیار مهم و اساسی است.


ضرورت واکسیناسیون فرهنگی جوانان
دکتر مجید ابهری آسیب شناس هم می گوید: بحث اینترنت و ماهواره مقوله پیچیده ای است که نیاز به کار کارشناسی و نظرخواهی از صاحب نظران دارد؛ چراکه اکنون وضع به گونه ای است که در مقابل هر فیلتری که ایجاد می شود، بلافاصله فیلترشکن آن در اختیار کاربران قرار می گیرد، بنابراین صرف فیلترگذاری برای کاهش آسیبهای سایتهای غیراخلاقی کافی نیست ، چون ضمن تحمیل هزینه های هنگفت به دولت در درازمدت بتدریج کارآیی خود را از دست می دهد و زیانهای مضاعفی ایجاد می کند.
وی تاکید می کند: آگاهی بخشی ، اطلاع رسانی، آموزش خانواده ها و در یک کلام واکسیناسیون فرهنگی بهترین راه برای مقابله با آثار و عواقب شوم سایتهای غیراخلاقی است و از آنجا که متخصصان علم رایانه هم در کشور ما کم نیستند، می توان با ایجاد سایتهای فرهنگی ، ارزشی و جذاب تقاضای جوانان را برای ورود به سایتهای غیراخلاقی کاهش داد.
دکتر ابهری تصریح کرد: در شرایطی که متخصصان طرف مقابل بسادگی از فیلترهای ما عبور می کنند و فایروال ها (دیواره های آتش) را می شکنند، فقط زحمت و هزینه برای ما به جا می گذارند و حتی جوانان را بر استفاده از این سایتهای غیراخلاقی تحریک می کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها