ریشه‌های چای ایران دارد می‌سوزد

گروه شهرستان‌ها: نوعی بیماری، موسوم به «نماتد» که مولد زخم ریشه است در باغ‌های چای شمال شیوع یافته است. این بیماری به صورت لکه‌ای در باغات چای دیده می‌شود و هم‌اکنون یک سوم باغات چای شمال به این بیماری مبتلاست. به گزارش مهر، نماتد برای اولین بار سال 1372 در منطقه چایکاری املش دیده شد و هم‌اکنون یک سوم اراضی چایکاری شمال کشور در گیلان و مازندران یعنی 10 تا 21 هزار هکتار باغ چای، آلوده به این بیماری‌اند. شدت این بیماری به فاکتورهایی مانند بافت خاک، شرایط آب و هوایی، مدیریت باغ و عدم مصرف بهینه کود ارتباط دارد و بیشترین خسارت نماتد در خاک‌های رسی با زهکشی نامناسب مشاهده می‌شود.
کد خبر: ۲۱۸۲۹۷

جمعی از کارشناسان با تاکید بر کنترل این بیماری با رعایت اصول <به زراعی می‌گویند: مسن بودن بوته‌های چای و هرگونه مدیریت نامناسب از جمله رشد علف‌های هرز، سبب افزایش این آفت خواهد شد.

قرنطینه کردن لکه‌های آلودگی باغ‌های چای و نیز جلوگیری از نقل و انتقال خاک و نهال‌های آلوده، به باغ‌های سالم در کنترل این بیماری اهمیت دارد.

کارشناسان استفاده از روش‌های زراعی از جمله وجین علف‌های هرز، فوکازدن، استفاده از کودهای آلی بویژه کمپوست و بقایای گیاهی و کود دامی و اتخاذ سیستم تغذیه مناسب را از جمله راهکارهای مناسب برای مقابله با این بیماری می‌دانند.

نماتد مولد زخم ریشه با ورود به داخل ریشه و تغذیه از ‌آن باعث از بین رفتن ریشه‌های موئی، کوچک شدن بوته و در نهایت کاهش برگ سبز چای می‌شود.

توسعه و فعالیت این ‌آفت با درجه حرارت اعماق خاک  تا عمق 30 سانتیمتری، رطوبت خاک، تعداد روزهای یخبندان و مقدار و ارتفاع برف ارتباط نزدیک دارد.

به هرحال به جز، نماتد مولد زخم ریشه چای، بیماری‌هایی که حائز اهمیت باشد در باغات چای گیلان وجود ندارد و آفاتی مانند شپشک آرد آلود، کنه قرمز و شته سیاه  بیشتر فصلی هستند که مبارزه با آنها توسط حشرات مفیدی که در طبیعت وجود دارد یا  سوسک کریپت که رهاسازی می‌شوند کنترل شده و نیازی به سمپاشی نیست از این‌رو کشور ایران یکی از معدود کشورهایی است که چای سالم و عاری از سم تولید می‌کند. بوته‌های سبز چای تا صد سال عمر می‌کنند.معضل قدیمی بودن بوته‌ها به‌رغم کاهش بازده باغات چای نسبت به سال‌های ابتدایی بهره‌‌برداری موجب دست کشیدن کشاورزان از باغ‌ها و هجوم سرمایه‌‌داران به مناطق خوش آب و هوا شده است.

قدیمی بودن کارخانجات چای خشک‌کنی و پایین بودن تکنولوژی فرآوری، ‌کیفیت چای تولیدی ایران را به شدت کاهش داده و باعث شده بخشی از تولیدات سال‌های گذشته در انبارها بدون خریدار بماند در حالی که چای ایران یکی از نژادهای خوب چای در دنیا است و از نظر کیفیت دارای جایگاه خوبی است و جزو 5 چای درجه اول جهان است.

درباره تحول و بازنگری اساسی در تکنولوژی صنعت چای ایران، صاحبنظران اقتصادی معتقدند، بهینه‌سازی کشت، داشت و برداشت گیاه چای با رویکرد روش‌های نوین در جهت بالا بردن میزان مواد موثره و همراه کردن کشت گیاهان دارویی با گیاه چای جهت اقتصادی کردن کشت چای از جمله راهکارها برای این تحول است.

بهینه‌سازی و اصلاح عملیات نیز فرآوری چای سیاه، شامل تبدیل روش ارتدکس C.T.C با بهینه‌سازی خشک کردن چای جهت استفاده کمتر از سوخت و جایگزینی منبع حرارتی بخار و استفاده از سیستم‌های مدرن فرمولاسیون چای جهت ایجاد عطر و طعم همسان با ذائقه مردم ایران و فرمولاسیون چای با گیاهان دارویی به عنوان ترکیب در جهت ارتقای مزه و طعم و در نهایت رقابت با چای خارجی از دیگر روش‌ها است.

اصلاح بسته‌‌بندی چای در کارخانجات، نیز چای کیسه‌ای و توجه به سیستم بسته ‌بندی مدرن جهت نیاز و خواست مصرف‌کننده، ایجاد صنایع جانبی، توسعه پروژه کافئین‌گیری، تولید چای سبز، بازنگری به استاندارد‌ها در چای ایران و مطابقت آن با دانش روز و استاندارد جهانی چای در دنیا از مولفه‌های عمده تحول تکنولوژی صنعت چای ایران است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها