به گزارش جام جم آنلاین همدان، محسن معصومعلیزاده، اظهار داشت: این اثر ملی که با تمرکز بر محل بمباران در استادیوم قدس است، در حال دریافت شماره ثبت ملی بوده و مربوط به واقعه بمباران روز جمعه ۲۵ تیرماه ۱۳۶۱ است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان افزود: استادیوم قدس همدان، سومین اثر ثبتشده این استان در حوزه دفاع مقدس و از جمله ۱۴۰ اثر دفاع مقدس ثبتشده در سطح کشور است.
وی عنوان کرد: در جریان این حمله هوایی رژیم بعث عراق و در حین برگزاری نماز جمعه به امامت آیتالله نوری همدانی، بیش از ۱۰۰ نمازگزار روزهدار به شهادت رسیدند. این استادیوم که پیش از آن «استادیوم آزادی» نام داشت، پس از این حادثه تاریخی، به نام «شهدای قدس» تغییر یافت.
معصومعلیزاده ادامه داد: اهمیت این موضوع به دو بخش برمیگردد نخست اینکه دلیل حمله هوایی عراق به ایران در روز بمباران به دلیل این بوده که رزمندگان همدانی در جبهه جنوب کشور و در عملیات رمضان در سه گردان نصر، فتح و خندق توانستند عملیات پیروزمندانه ای انجام دهند و رزیم بعثی برای شکستی که در این عملیات خورده بود، مردم غرب کشور و همدان را تهدید کرده که اگر در راهپیمایی روز قدس شرکت کنند همدان را بمباران خواهد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان بیان کرد: اما مردم این تهدید ها را نادیده گرفتند و در راهپیمایی روز قدس پر شور شرکت کردند و موضوع دوم هم این بود که بعد از بمباران استادیوم، آیت الله نوری همدانی ادامه اقامه نماز جمعه را به مسجد جامع بردند و مردم خود را به مسجد رساندند و نماز جمعه در ان روز حتی باشکوه تر برگزار شد.
وی گفت: پرونده ثبتی این یادمان با عنوان «استادیوم قدس» و با تأکید بر جایگاه تاریخی و فرهنگی این مکان به دلیل وقوع این فاجعه، تهیه و در شورای ثبت آثار غیرمنقول دفاع مقدس تصویب شده است. یادمان شهدای بمباران، در محل ورودی استادیوم و با هدف حفظ خاطره شهدا و روایتگری صحیح برای نسل آینده طراحی شده و بخشی از حافظه زنده مردم همدان در دوران دفاع مقدس است.
معصومعلیزاده اظهار داشت: با ثبت ملی این یادمان، اهمیت فرهنگی، تاریخی و نمادین آن نیز رسمیت یافته است. استادیوم شهدای قدس که قدمتی حدود ۶۰ سال دارد، در دهه ۸۰ و همزمان با انتقال تیم پاس به همدان مورد بازسازی قرار گرفت و سالها میزبان مسابقات رسمی تیمهای پاس و شهرداری همدان بوده است. اکنون نیز بیشتر برای رقابتهای استانی و ردههای پایه مورد استفاده قرار میگیرد. ثبت ملی این مجموعه، گامی مؤثر در جهت حفظ و پاسداشت ارزشهای دفاع مقدس در قلب پایتخت تاریخ و تمدن ایران به شمار میآید.
مدیرکل میراثفرهنگی استان همدان با تأکید بر اهمیت ثبت وقایع و اماکن دفاع مقدس خاطرنشان کرد: از میان بیش از ۴۲ هزار اثر ثبتشده در فهرست آثار ملی، تنها ۱۱۹ اثر مربوط به دوران دفاع مقدس است و لازم است این حوزه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. استادیوم قدس همدان، با وقوع حادثهای فجیع در دل خود، یکی از نمادهای استقامت و مظلومیت مردم در دوران جنگ تحمیلی است.
وی بیان کرد: همچنین از لوح ثبت ملی دو اثر دیگر دفاع مقدس همدان شامل باغ موزه دفاع مقدس و ایستگاه ارتباطات ماهوارهای شهید قندی اسدآباد در وزارتخانه میراث فرهنگی با حضور وزیر رونمایی شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
بهروز سلطانی در گفتوگو با «جامجم» آنلاین:
گلستان جعفریان معتقد است نقش زنان در جنگ و مقاومت هنوز به اندازه کافی در ادبیات دیده نشده است
نضال حماده، پژوهشگر لبنانی جبهه مقاومت و نویسنده کتاب «سقوط دمشق» در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد