در بسیاری از موارد، افراد دارای پوکی استخوان هیچ علامتی ندارند و تنها با انجام آزمایش خون یا تصویربرداری استخوان، میتوان به تشخیص آن رسید. درمان پوکی استخوان میتواند شامل مصرف مکملهای کلسیم، ویتامین D و مصرف دارو باشد. همچنین، تغذیه مناسب و ورزش میتواند به بهبود استحکام استخوانها و کاهش ریسک پوکی استخوان کمک کند. فرشته فزونی، رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نقش بسیار مهم تغذیه مناسب در پیشگیری از پوکی استخوان، گفت: پوکی استخوان بیماری شایعی است که با خطر شکستگیهای خود به خودی استخوانها همراهاست. به گفته وی اگر فعالیت بدنی فرد کم یا رژیم غذایی وی نامناسب و حاوی مقدار کمی کلسیم باشد، بهتدریج کلسیم استخوانها کاهش یافته و شکننده میشود. فزونی، مصرف منابع کافی پروتئین و املاح را برای حفظ سلامت استخوانها ضروری دانست و دریافت مقادیر کافی کلسیم همراه با فعالیت بدنی را باعث بالا رفتن ذخیره استخوانی کلسیم عنوان کرد. وی خاطرنشان کرد: معمولا زنان بیش از مردان دچار پوکی استخوان میشوند و این بیماری در افراد لاغر و کسانی که در فامیل نزدیک خود سابقه پوکی استخوان دارند، بیشتر دیده میشود.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت از لبنیات به عنوان منبع خوب کلسیم نام برد و به فارس گفت: مقدار مناسب روزانه کلسیم برای بزرگسالان بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم است و هر لیوان شیر ۳۰۰میلیگرم از این نیاز را تامین میکند. به گفته وی هر نوع غذا یا فرآوردهای که از شیر تهیه شده باشد نظیر پنیر، ماست و... همچنین شیر مادر از منابع غنی کلسیم محسوب میشود. فزونی تاکید کرد: در لبنیات پرچرب، جذب کلسیم کمتر است، بنابراین به افراد توصیه میشود روزانه دو تا سه واحد از گروه شیر و لبنیات کمچرب در برنامه غذایی خود بگنجانند. وی ویتامینD را یک ویتامین ضروری برای جذب کلسیم برشمرد و افزود: این ویتامین به جذب کلسیم و فسفر از روده کمک میکند و موجب بهکارگیری این مواد معدنی در ساختمان استخوانها و دندانها میشود. رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت با اشاره به نور آفتاب به عنوان منبع تولید ویتامینD گفت: با توجه به کمبود ویتامینD، مصرف مکمل این ویتامین مورد تاکید است. وی انواع حبوبات (نخود و لوبیا، عدس، ماش)، سبزیهایی مانند جعفری، کلمپیچ، گلکلم، کلم بروکلی و پرتقال را منابع غذایی حاوی کلسیم برشمرد و بر استفاده از این مواد غذایی به مقدار کافی تاکید کرد. به گفته این کارشناس تغذیه در حبوبات (نخود، لوبیا) مقداری فیتات وجود دارد که با جذب کلسیم تداخل دارد اما اگر حبوبات یک شب در آب خیسانده شده و آب آن دور ریخته شود، فیتات آن کاهش مییابد. فزونی افزود: مصرف منابع حاوی منیزیم نظیر آجیل وسبزیهای برگ سبز تیره نیز به اندازه مصرف کلسیم اهمیت دارد. انواع مغزدانهها مثل بادام، کنجد و... از منابع خوب کلسیم و منیزیم است. اما زیادهروی در مصرف آنها، موجب اضافهوزن و چاقیمیشود.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت گفت: مصرفکنندگان نوشابههای گازدار بیشتر درمعرض کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند؛ زیرا نوشابههای گازدار حاوی اسید فسفریک است که باعث عدم جذب بخش عمدهای از کلسیم میشود. وی افزود: مصرف بیش از حد نمک نیز باعث افزایش دفع کلسیم از بدن میشود. نمک زیاد، کلسیم را از استخوانها جدا کرده، باعث دفع آن از ادرار میشود. در نتیجه زمینه ایجاد پوکی استخوان یا تشدید آن فراهم میشود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد