در مصاحبه چاپ شده در شماره ۶۲۰۰ روزنامه جامجم در ۵ اردیبهشتماه که با سید صادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت انجام شد، او از این چالشها گفت که یکی از آنها مساله تامین تجهیزات پزشکی و ارسال دارو است.
بههمین دلیل ما با سید علی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر صحبت کردیم.
او خبر داد که امروز قرار است اولین گروه پیشپرواز شامل مهندسان تجهیزات پزشکی وارد عربستان شوند تا امکان استفاده از تجهیزاتی را که سه سال بدون استفاده مانده است، بررسی کنند.
بزرگترین چالش اما تامین داروست چرا که عربستان هنوز پروتکلهای ارسال و تامین دارو را به هیچ کشوری اعلام نکرده است. این در حالی که روز ۲۳ خرداد (پنج روز دیگر) اولین گروه زائران وارد خاک عربستان میشوند.
تجهیزات پزشکی ما حدود سه سال است که در عربستان بدون استفاده مانده است. آیا برآوردی از وضعیت دستگاهها و تجهیزات دارید؟
ما هنوز اجازه حضور در عربستان و بررسی تجهیزات را پیدا نکردهایم و نمیدانیم کدام دستگاهها نیاز به تعویض یا تامین باتری و قطعه دارند. امروز اولین گروه پیشپرواز هیات مرکزی سازمان حج و زیارت برای بررسی مسائل حج به عربستان اعزام میشود. گروهی از مهندسان تجهیزات پزشکی هم برای بررسی دستگاههای پزشکی وارد خاک عربستان میشوند. ما حتی نمیدانیم که چقدر هزینه برای تامین تجهیزات لازم است یا چقدر کیت مصرفی باید داشته باشیم. بنابراین بعد از حضور مهندسان پزشکی، میتوانیم درباره هزینهها و تعویض دستگاهها برآورد داشته باشیم.
به جز تامین تجهیزات پزشکی، بزرگترین چالشتان چیست؟
بزرگترین چالش ما تامین دارو و رساندن آن به عربستان است. بعد از سه سال دستورالعملهای انتقال دارو از سوی عربستان تغییر کرده است. این در حالی است که تا امروز این کشور هنوز اعلام نکرده دستورالعمل انتقال و ترخیص دارو به چه صورتی است.
اما تنها پنج روز به اعزام گروه اول حجاج فرصت باقی است.
ما دو سناریو داریم، اول این که داروهایی را که تا امروز تامین کرده ایم با هواپیما منتقل و در آنجا ترخیص کنیم. اگر مشکلی بابت ترخیص بهوجود آمد و عربستان اجازه ترخیص داروها را نداد، سناریوی دوم یعنی خرید دارو از عربستان را انجام میدهیم.
اما میدانید که برخی از داروهایی که در پروتکلهای سازمان غذا و داروی ایران مورد تایید است در عربستان و کشورهای دیگر مورد تایید نیست.
درست است اما ما از داروهایی که اشتراکاتی با آنها دارد استفاده میکنیم. هر کشوری قوانین و مقررات خود را دارد و ما هم اگر در خاک آن کشوریم، مجبوریم از قوانین آنها پیروی کنیم.
با توجه به این که امسال افراد بالای ۶۵ سال به حج اعزام نمیشوند، آیا دغدغههای شما درباره دارو کمتر میشود؟
درست است که افراد بالای ۶۵ سال امسال به حج اعزام نمیشوند اما ما هنوز افراد کمتر از ۶۵ سالی را داریم که ممکن است بیماریهای زمینهای داشته باشند. درست است که آنها از نظر جسمی مراسم را راحتتر انجام میدهند اما مراسم در فصل گرما برگزار میشود و هنوز خطر گرمازدگی، بیماریهای ریوی و مشکلات ناشی از بیماری دیابت مانند زخم دیابت وجود دارد. ما برای همه ۴۰هزار زائر پرونده پزشکی تشکیل دادهایم و حتما هم در مرکزی که اسکان دارند پزشکانی حاضر خواهند بود.
پیشبینی میکنید بیماریهای شایع زائران امسال چه باشد؟
فشار خون و دیابت بیشترین بیماری است که زائران ما امسال با آن روبهرو هستند. حتما زائران با پزشک معالج خود مشورت کردهاند و پزشکان و کادر درمان هم برای کمکرسانی به آنها حاضر هستند.
و البته کرونا هم هنوز تمام نشده و بیماریهای ویروسی گوارشی و آبله میمون هم در برخی کشورها شایع است و خطر انتقال این بیماری وجود دارد.
بله کرونا هنوز تمام نشده است و با ما هم خواهد بود. درست است که امروز آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری کاهش پیدا کرده اما همچنان رعایت پروتکلهای بهداشتی و بهداشت فردی لازم است، مخصوصا اینکه تاکید کردیم زائران ایرانی در فضاهای بسته هم پروتکلها را رعایت کنند. درباره آبله میمون هم در ایران هنوز موردی شناسایی نشده است اما چون کشورهای آفریقایی هم در مراسم حضور دارند، این خطر برای زائران ما وجود دارد. نکته مهم اما این است که افراد بالای ۶۵ سال امسال اجازه حضور در مراسم را ندارند و متخصصان اپیدمیولوژیست ما تاکید کردند که افراد کمتر از ۶۵ سال در برابر ویروس آبله واکسینه شوند چون واکسینه شدن در برابر آبلهمرغان میتواند ایمنی مناسب برای ویروس آبله میمون هم ایجاد کند. ما همچنان به رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراسم تاکید داریم و درصورتیکه فردی علائم اولیه بیماری در خود دید، سریع وارد عمل میشویم. کارشناسان وزارت بهداشت و درمان هم در سفر همراه ما هستند و برای بهتر برگزار شدن مراسم و رعایت پروتکلهای بهداشتی همراهی میکنند. ما نگران بروز مشکل نیستیم چرا که زائران خودشان میدانند باید دستورالعملها را رعایت کنند و با ما هم همراهی خواهند کرد. به اضافه این که ویروس آبله میمون، مرگ و میر بالایی ندارد و این نقطه قوت است.
مرعشی خبر میدهد که امسال حدود ۲۸۵ کادر پزشکی به مراسم حج اعزام میشوند. به گفته او، به ازای هر ۴۰۰ زائر یکپزشک در مراسم حضور خواهد داشت که در واقع سهمیهای است که عربستان تعیین کرده است. به جز این اما دو درمانگاه نیز در مدینه و سه درمانگاه نیز در مکه به زائران خدمات ارائه میدهند.
لیلا شوقی - گروه جامعه روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم