
اولین هدف این است که بعد از ماجرا به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس از سوی ترامپ و آن موجی که در جهان اسلام و جهان عرب ایجاد شد و حتی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز شاهد بودیم که اکثریت کشورهای دنیا علیه این تصمیم دولت آمریکا رای دادند، کاملا قابل پیشبینی بود که آمریکاییها در چارچوب عملیات روانی، بحرانها جنبی و حاشیهای درست کنند و با بزرگ کردن آن بحرانها موضوع قدس و موضعگیری خود را تحتالشعاع قرار بدهند. لذا این مساله قابل پیشبینی بود. به همین دلیل بلافاصله دیدیم که هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد آمد و ادعا کرد که قطعاتی از موشک قبلی که به ریاض اصابت کرد به دست آمریکاییها رسید و مدعی شد که این موشکها ساخت ایران است. اولا اینکه بلافاصله سازمان ملل متحد این موضوع را تکذیب کرد و سخنگوی سازمان ملل متحد گفت که به هیچ عنوان ما هیج مدرکی در این زمینه به دست نیاوردیم. چون پیش از این سازمان ملل متحد در این خصوص تحقیق کرده و بیانهای هم در این زمینه صادر کرد که هیچ دلیلی وجود ندارد که این موشک بالستیک که از سوی یمنیها به طرف ریاض پرتاب شده ساخت ایران باشد.
بنابراین از نظر ادعا باید گفت این ادعا باطل است. همچنین این ادعا هم از این منظر قابل ایراد است که موشک بالستیک مثل یک کلت نیست که در جیب قرار گیرد و بسادگی قابل انتقال باشد. این سلاح احتیاج به حمل و نقل آشکار و با تدارک وسیع دارد و حمل آن با کشتیهای بزرگ صورت میگیرد و با توجه به اینکه یمن در طول سه سال گذشته در محاصره دریایی، هوایی و زمینی قرار دارد، اولین سوالی که پیش میآید این است که چگونه ایران توانسته است در چنین وضعیتی موشکهایی با این طول، حجم و وزن را برای یمنیها بفرستد. اگر آمریکاییها چنین حرفی را میپذیرند این نشاندهنده اوج ورشکستی آمریکا و عربستان و نیروهایی نظامی است که ائتلافی علیه یمنیها تشکیل دادند و نمیتوانند مانع از چنین اقدامات و حمل و نقلهایی شوند. لذا این ادعا بیش از آنکه متوجه ایران باشد محکومکننده آمریکاییهاست و هیچ جایگاهی ندارد، اما از آنجایی که هدف بحرانسازی رسانهای و سیاسی است تا موضوع انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس تحتالشعاع قرار گیرد تا آمریکاییها ببینند به نتیجه دلخواه خود میرسند یا خیر. البته شواهد نشان میدهد که تاکنون به نتیجه مطلوب خود از این سیاست نرسیدهاند.
حتی میبینیم که سازمان ملل متحد علیه عربستان اطلاعیه میدهد و سیاستهای عربستان علیه یمن را به صورت آشکار زیرسوال میبرد. بنابراین هدف از طرح چنین ادعاهای بیمبنایی کاملا مشخص است. نکته دیگری را که باید به آن اشاره کرد این است که ارتش یمن قبل از بحران سال 2011 تاکنون و وضعیتی که در شرایط فعلی برای آن ایجاد شده، یکی از قویترین ارتشهای عربی در زمینه موشکی بوده است. همچنین انواع و اقسام موشکهای بالستیک و غیربالستیک را در اختیار داشته است و حتی این تسلیحات را در مانورهای نظامی خود نشان میداد. کسانی که مسائل نظامی را دنبال میکنند و میدانند که ارتش یمن در این زمینه دست پری داشت. حتی عربستانیها در دو هفته اول حمله به یمن اعلام کردند که تمامی انبارهای موشکی ارتش یمن را از بین بردند.
البته بعدها معلوم شد که این ادعا از اساس دروغ است. در ضمن خود این ادعا نشان میدهد که ارتش یمن موشکهای مهمی را در اختیار داشته که اولین اولویت عربستان نابودکردن این تسلیحات بوده که موفق هم نشده است. بنابراین ادعاهای جدید آمریکا مبنی بر ارسال موشکها از سوی ایران برای انصارالله هدفی جز فرافکنی و ایجاد بحرانهای حاشیهای ندارد و با این بهانه صورت میگیرد که موضوع انتقال سفارت آمریکا به قدس تحتالشعاع مسائل حاشیهای قرار گیرد.
دکتر مسعود اسداللهی/ کارشناس مسائل خاورمیانه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حمیدرضا آصفی، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه و دیپلمات ارشد کشورمان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
گفتوگوی «جامجم» با هوشنگ توکلی پیرامون تجربه بازی در «مرگ تدریجی یک رویا»
طالقانی معتقد است سینمای ملی داشتن به هر قیمتی افتخار محسوب نمیشود، چون این مقوله تبدیل به یک ابژه شده و طرف غربی هر قدر خودمان را تحقیر کنیم، بیشتر به ما امتیاز میدهد