به گزارش جام جم آنلاین از خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف در گفتگو با سی ان ان، برجام را بهترین توافقنامه ممکن، توصیف کرد و گفت: شاید همه طرفها به صورت مطلق از توافقنامه رضایت نداشته باشند اما این توافقنامه بهترین توافقنامه ممکن بود.
وی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان در گفتگوی اختصاصی با کریستین امانپور خبرنگار سی ان ان به سوالاتی درباره درباره تهدید دونالد در مورد توافقنامه هسته ای ایران و انتقادات همیشگی برضد تهران و تحریم های جدید ضد ایران پاسخ گفت.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که وقتی آمریکا می گوید به ایران اخطار می دهد، همانطور که از دونالد ترامپ شنیدید، می گوید ایران عملا بسیار خوش شانس بود چون دولت اوباما نسبت به ایران ملاطفت و مهربانی داشت. پاسخ شما چیست؟ پاسخ داد: اول باید بگویم که همه در سی و هشت سال گذشته ایران را آزمایش کردند. همه آنها می دانند که ایران به سختی تحت تاثیر تهدیدات قرار می گیرد. ما در مقابل تهدید پاسخ خوبی نشان نمی دهیم اما پاسخ بسیار خوبی به احترام، احترام متقابل و منافع متقابل داریم. من معتقدم رئیس جمهور اوباما و دولت او همه گزینه های دیگر را امتحان کردند، آنها نخستین کسانی بودند که تحریم های فلج کننده را امتحان کردند، نتیجه این بود که وقتی آنها تحریم ها را شروع کردند ما کمتر از دویست سانتریفوژ داشتیم که می چرخیدند اما زمانی که به پای میز مذاکرات آمدند ما بیست هزار سانتریفوژ داشتیم که می چرخیدند. پس علت آمدن رئیس جمهور اوباما و جان کری وزیر امور خارجه پای میز مذاکره این بود که تحریم ها کارایی نداشتند.
امانپور پرسید: وقتی شما می شنوید رئیس جمهور ترامپ می گوید این توافقنامه بدترین توافقنامه ای است که تاکنون بدست آمده است، و اینکه ما(آمریکا) قصد داریم چنین و چنان کنیم، پاره کنیم، مذاکره دوباره کنیم، قوانین و شروط را تغییر دهیم، فشار بیشتری به ایران وارد کنیم، البته به علل دیگر، نه فقط موضوع هسته ای از جمله هژمونی منطقه ای و تروریسم ! شما در واکنش به این گفته ها چه می گوئید؟ آیا به نظر شما چنین اتفاقی خواهد افتاد؟
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ گفت: اول از همه باید بگویم که این توافقنامه بهترین توافقنامه ای بود که برای همه طرف ها ممکن و شدنی بود، نه فقط برای ایران بلکه برای آمریکا نیز اینگونه بود. من اطمینان دارم که آنها تلاش می کردند و تلاش هم کردند که به توافقنامه ای متفاوت دست یابند اما این توافقنامه آن چیزی بود که ممکن و شدنی بود. ما نیز ترجیحات دیگری داشتیم اما باید به توافقنامه ای می رسیدیم که حد وسط باشد. به اعتقاد من این توافقنامه یک توافقنامه ی خوب است اما همه به صورت مطلق از این توافقنامه خشنود نیستند.
مجری سی ان ان ادامه داد: شما که در تهران نشسته اید چه فکر می کنید ؟ آیا شما باور دارید که دولت ترامپ تلاش خواهد کرد به نوعی توافقنامه را تغییر دهد؟ شما می گوئید که این توافقنامه یک توافقنامه دوجانبه نیست اما شما از طرف های دیگر چه شنیده اید؟ شما از وزرای اروپایی که با دولت ترامپ صحبت کردند، چه شنیدید؟
ظریف در پاسخ گفت: من بر این باورم که همه از جمله کارشناسان در آمریکا، می دانند که این توافقنامه، بهترین توافقنامه ی ممکن بود، به خصوص در اروپا، اروپا نقشی مهم در دستیابی به توافقنامه ایفا کرد.ما از تک تک نمایندگان کشورهای اروپایی، انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و دیگران شنیدیم که همین حرف را می زنند و می گویند که این توافقنامه مشمول مذاکره ی دوباره نمی شود. ما از روس ها و چینی ها شنیدیم که همین نظر را بیان کردند.
مجری سی ان ان پرسید: همانطور که شما خوب می دانید، قطعا دولت آمریکا به ریاست ترامپ، قطعا برخی همپیمانان عرب آمریکا شامل عربستان سعودی، کشورهای خلیج(فارس) و قطعا اسرائیل و بسیاری دیگر از کشورها، بسیار نگران توسعه ی قدرت ایران هستند. شما اخیرا سخنرانی مهیجی درباره آزمایش موشک بالستیک داشتید که طی آن گفتید این برنامه دفاعی است اما افرادی که به سوریه نگاه می کنند می بینند که بدون ایران، این دولت دیگر در قدرت نبود آنها در این صورت از خود می پرسند ماهیت دفاعی شما از طرف بشار اسد در سوریه چه بود؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ گفت: اگر آنها می خواهند به نفوذ منطقه ای نگاه کنند، باید به انتخاب های نادرستی نگاه کنند که دست به انتخاب شان زده بودند.
کریستین امانپور در ادامه ادعا کرد، اما جناب وزیر خارجه! پانصد هزار نفر کشته شدند، دو میلیون نفر آواره شدند و شکنجه و اعدام های جمعی وجود دارد. این ها برداشت های من نیستند. این ها واقعیت هستند.
ظریف درحالی که صبر می کرد تا امانپور توضیحات خود را بدهد، لبخندی هم به لب داشت و سپس گفت: خیر! این ها واقعیت نیستند چون شما در سوریه گروهی را داشتید که مسلح بود، مجهز بود و به وسیله نیروهای خارجی تامین مالی شده بود. در آغاز اشتباهاتی رخ داد اما بدترین اشتباه این بود که گروهی از تروریست ها را مسلح کنند که نه تنها تهدیدی برای سوریه هستند بلکه تهدیدی جهانی هستند. اشتباهاتی در سوریه رخ داد همانطورکه در گذشته هم اشتباهاتی رخ داده بود. همان افرادی که داعش را مسلح کردند و اقدام به مسلح کردن گروههای تروریستی کردند همان افراد بودند که صدام حسین را مسلح کردند، همان افراد بودند که القاعده مسلح را ایجاد کردند.
وی همچنین خاطر نشان کرد، گروهی از کشورها که آمریکا آنها را همپیمان می نامد، بعلاوه ی خود آمریکا، من در اینجا به شخص رئیس جمهور ترامپ اشاره می کنم که در جریان رقابت های انتخاباتی خود گفته بود: داعش محصول دولت آمریکا است.
امانپور مدعی شد: آنها (سوریه) از تسلیحات شیمیایی استفاده می کنند؟
ظریف گفت: صبر کنید! ما در مخالفت با بکارگیری تسلیحات شیمیایی موضع روشنی اتخاذ کردیم. ما نقشی مهم در دستیابی به توافقنامه بین المللی در زمینه برچیدن تسلیحات شیمیایی از سوریه داشتیم. متاسفانه این توافقنامه بین المللی فاقد عنصری حیاتی است، این عنصر حیاتی همانا برچیدن تسلیحات شیمیایی از ذخایر تحت کنترل داعش و النصره است، اکنون تائید شده است و حتی آمریکا هم تائید کرده است که آنها (داعش والنصره) از تسلیحات شیمیایی برضد سوری ها استفاده کردند.
مجری سی ان ان گفت: در آمریکا گفته می شود که ممکن است رئیس جمهور ترامپ متعهد به اعزام نیروهای زمینی به سوریه شود تا با داعش بجنگند. وی می خواهد داعش را نابود کند آیا شما از این مسئله حمایت خواهید کرد؟
ظریف در پاسخ گفت: خیر، ما باید ببینیم که چه چیزی داعش را ایجاد کرد؟ به اعتقاد من چیزی که داعش را ایجاد کرد، علاوه بر حمایت تسلیحاتی و مالی برخی همپیمانان آمریکا، واقعیتی به نام اشغالگری بود. ما باید این مسئله را مد نظر قرار دهیم نه اینکه خود را متعهد به راه حل هایی بکنیم که به جای راه حل بودن، در واقع بخشی از مشکل هستند.
مجری گفت: پس شما حمایت نمی کنید؟
ظریف گفت: به اعتقاد من، حضور نیروهای خارجی در یک سرزمین عربی، که برخلاف میل دولت و مردم این سرزمین ها باشد، به خودی خود باعث می شود که این افراد عوام فریب و این تندروها اقدام به جلب حمایت جدید بکنند و نیروهای جدید جذب کنند، این جنگجویان جوانانی هستند که از کرامت شان محروم شدند و این محرومیت به علت سیاست های خاصی است که دنبال شده است. پس ما باید به موضوع از رویکرد جامع بنگریم. ما نباید تلاش کنیم به یک عنصر خاص بپردازیم و سپس خود مشکل را بیشتر کنیم.
امانپور مدعی شد: آیا می توانم سوال را به سمت این موضوع هدایت کنم که چرا افراد در منطقه امروز نگران ایران هستند. نتانیاهو ، که در کنار رئیس جمهور ترامپ بود، گفت ایران می گوید موشک های این کشور دفاعی هستند اما روی این موشک ها نوشته شده است که ما باید اسرائیل را نابود کنیم.
ظریف در پاسخ گفت: من هرکسی را که برضد ایران اتهام مطرح می کند و از ایران شکایت دارد به چالش می کشم تا خیلی ساده ببیند که ما هرگز از تسلیحات خود استفاده نکردیم مگر برای دفاع از خود! مدت دویست و پنجاه سال است که هرگز به هیچ کشوری حمله نکردیم، اما هرکسی که جرات کرد به ما حمله کند حتی در موقعی که جامعه ی بین المللی و کل دنیا پشت سرش بودند، مثل صدام حسین، ما به آنها نشان دادیم که آنها نمی توانند مقاومت مردم را مغلوب کنند. ما در مقابل تهاجم مقاومت خواهیم کرد. ما به ابزارهایی برای دفاع از خود نیاز داریم.
مجری گفت: پس چرا روی موشک نوشته شده است که اسرائیل نابود شود.
ظریف گفت: آنها در هر روز بیانیه صادر می کنند که می خواهند ایران را نابود کنند، آنها بیانیه صادر می کنند. من مطمئن هستم که شما هم شنیده اید که می گویند همه گزینه ها روی میز است. شما می دانید که معنی این جمله چیست؟ همه گزینه ها روی میز است یعنی اینکه آنها هر روز ما را تهدید می کنند تا برضد ایران به زور متوسل شوند. ما هرگز این تهدید را در هیچ سطحی از دولت یا نظام ایران، برضد هیچ کس مطرح نکردیم.
امانپور ادامه داد: در پاسخ به حرف های زیادی که دولت ترامپ مطرح می کند، رهبر معظم گفت: ما می خواهیم از آقای ترامپ تشکر کنیم که بالاخره چهره ی واقعی آمریکا را نشان داد. با این گفته به نظرمی رسد، شعارهای مرگ بر آمریکا و همه چیزهایی که به نظر می رسید پس از توافقنامه هسته ای تخفیف یابد باز هم مطرح شده است. توصیف شما از حال و هوای داخل کشور چیست و به نظر شما به کجا ختم خواهد شد؟
ظریف در پاسخ به کریستین امانپور گفت: سیاست آمریکا، دستکم سیاست اعلام شده ی آمریکا، این بود که آنها به مردم ایران احترام می گذارند اما با دولت ایران اختلاف نظر دارند اما اکنون می بینیم که دولت کنونی آمریکا متاسفانه تصمیم گرفت به کل ملت ایران توهین کند. درحالیکه مهاجران ایرانی زیادی در آمریکا هستند که در آمریکا تحصیل می کنند. دستور منع ورود، توهینی به کل ملت بود درحالیکه این ملت حتی مرتکب یک اقدام تروریستی نشده است. شما نمی توانید یک ایرانی را پیدا کنید که مرتکب حتی یک اقدام تروریستی برضد آمریکا شده باشد. در هر یک از جنایاتی که رخ داده است ایران همیشه حوادث تروریستی در آمریکا را از یازدهم سپتامبر محکوم کرده است.
ظریف همچنین خاطر نشان کرد: اینکه دولت کنونی آمریکا بیاید و ایرانی ها را در دستور خود دست چین کند درحالیکه ایرانی ها گروه موفقی در آمریکا هستند و براساس آمار مهاجران ایرانی تحصیلکرده ترین و موفق ترین افراد در بخش کسب و کار و سیلیکون ولی (فناوری های دیجیتال و اینترنتی) در آمریکا هستند، توهین است . توهین کردن به این افراد نشان دادن این مسئله بود که سیاست اعلام شده ی آمریکا مبنی بر تمایز بین مردم و دولت ایران درست نبود، نادرست بود و همین باعث ایجاد واکنش مردم ایران شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد