ایلام تابلویی شگفتانگیز در غرب ایران و انعکاس تمدنی ۱۰هزار ساله از ایران است که حالا بهعنوان دومین استان برای برگزاری طرح ملی ایران جان انتخاب شده. بخشی از هماهنگیهای هفته ایلام در حوزه اجرایی، توسط استانداری ایلام و با مشورت این نهاد صورت میگیرد.
ظرفیتی خاص در گردشگری
دکتر احمد کرمی، استاندار ایلام درخصوص اینکه هفته ایلام قرار است چه پیامی را به مخاطبان منتقل کند و چگونه روایتگر استان باشد، به جامجم میگوید: ابتدا باید از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران تشکر کنم که امکان معرفی ظرفیتهای بینظیر ایلام را در سطح ملی فراهم کرده است. امسال که به نام «سال سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شده، این فرصت برای ایلام بسیار ارزشمند است. این استان با ۲۰هزار و ۱۳۳کیلومتر مربع وسعت دارای جمعیتی حدود ۶۰۰هزار نفر است و سالانه پذیرای ۸میلیون زائر عتبات عالیات نیز هست و تنها در ایام اربعین، حدود ۳.۵میلیون نفر از مرزهای آن عبور میکنند. ایلام با ۴۳۰کیلومتر مرز با عراق، دروازه عتبات عالیات و پایتخت خادمان سیدالشهداست و۱۱درصد ذخایر گازو درصد قابل توجهی ازذخایر نفت کشوررا درخود جای داده.همچنین این استان ازظرفیتهای بیمانندی در حوزه گردشگری بهرهمند است.
پتانسیلهای معرفی نشده به آنتن میروند
وی ادامه میدهد: استان ایلام با ثبت بیش از ۹۰۰اثر تاریخی ملی، یک استان چهارفصل است که در حوزه گردشگری، طبیعی، مذهبی و حتی گردشگری دفاع مقدس پتانسیلهای فراوانی دارد. این استان در بخش کشاورزی هم پیشتاز است و با تولید سالانه ۱۲۷میلیون شاخه گل نرگس رتبه نخست کشور را دارد. در تولید کلزا هم رتبه سوم کشوری را داریم و در تولید غلات و ذرت هم رتبههای برتر کشوری را به خود اختصاص دادهایم. ایلام در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی زیرساختها و ظرفیتهای ارزشمندی برای سرمایهگذاری و توسعه زنجیره ارزش این صنایع دارد. سالانه بیش از یک میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی در ایلام تولید میشود. علاوه بر این، در حوزه صنایع دستی با داشتن ۳۳هزار فعال، مهد گلیم نقش برجسته و محل تولد بسیاری از هنرمندان شاخص است که در سینمای کشور هم نقشآفرینی دارند.
استاندار ایلام به چهرههای مطرح حوزه فرهنگ و هنر نیز اشاره میکند و میگوید: استان ایلام چهرههای مطرحی در عرصه هنر، ورزش و دانش دارد؛ هنرمندان و ورزشکاران بینالمللی و دانشمندانی همچون شهید داریوش رضایینژاد و زندهیاد عادلآذر که از افتخارات علمی کشور هستند. شعرای برجسته و افراد فرهنگساز نیز از همین استان برخاستهاند و سهم بزرگی در معرفی ایلام داشتهاند.
تأکید بر جذب سرمایهگذاری
نکته مهم، محدودیت زمانی یک هفته برای معرفی همه ظرفیتهای ایلام در هفتههای ایران است. دکتر احمد کرمی درخصوص این محدودیت و تمرکز بر فرصتها و ظرفیتها عنوان میکند: با توجه به محدودیت زمانی هفته پیش رو، تأکید برنامهها بیش از همه بر معرفی ظرفیتهای ویژه سرمایهگذاری در ایلام است. این استان با ویژگیهای ممتاز در حوزههای نفت، گاز، پتروشیمی، گردشگری و توریسم سلامت_ بهویژه بهدلیل همجواری با عراق و چهار مرز فعال_ فرصتهایی کمنظیر برای رونق اقتصادی و جذب سرمایهگذاری در اختیار دارد. در سالیان اخیر مسیر جذب و تسهیل سرمایهگذار در ایلام جهشی جدی داشته و بستههای حمایتی، مشوقهای مالیاتی، افزایش اختیارات و سهولت تجاری، زیرساختهای توسعهیافته و دسترسی به بازار عراق، این استان را به یک نقطه عطف قابل توجه برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی تبدیل کرده است. در کنار اقتصاد، ایلام با داشتن جاذبههای طبیعی، ظرفیتهای کشاورزی، صنایع دستی و فرهنگ غنی میتواند بستری کمنظیر برای توسعه همهجانبه بهشمار رود. استاندار ایلام درخصوص صنایع پاییندستی هم میگوید: ایلام در حوزه صنایع پاییندستی و تبدیلی کشاورزی، ظرفیتهای بسیار خوبی دارد که میتواند برای سرمایهگذاران جذاب باشد. معادن غنی استان و منطقه آزاد تجاری مهران_ که مراحل پایانی راهاندازی را طی میکند_ با مشوقهای پیشبینیشده، به یکی از نقاط جذاب سرمایهگذاری تبدیل خواهد شد.
یکی از نکات مهم در انتخاب ایلام در بازه زمانی فوق، نزدیک بودن به روز اربعین است که میتواند در معرفی فعالیتهای این استان سهم بسزایی داشته باشد. کرمی در این رابطه میگوید: ایلام نزدیکترین و امنترین مرز به عتبات عالیات است و سالانه بیش از ۸میلیون نفر از این مرز تردد میکنند؛ رقمی چندین برابر جمعیت استان. برای ارائه بهترین پوشش و معرفی ظرفیتهای ایلام، نشستهایی با فعالان اقتصادی، فرهنگی، هنری، نهادها و رسانههای محلی برگزار شده تا پتانسیلهای استان همچون دوران دفاع مقدس برجسته شود زیرا ایلام با تقدیم ۳۰۰۰شهید، مرزبان واقعی آب و خاک کشور بوده است.
وی ادامه میدهد: در ایام اربعین که شاهد حضور انبوه زائران هستیم، زیرساختهای استان ایلام بهعنوان زیرساختهایی ملی، خدماترسانی به کل کشور را برعهده دارند. انتخاب شعار «ایلام ایران» کاملا درست و بجاست زیرا این استان درواقع متعلق به همه ایران است؛ چه در دوران دفاع مقدس و چه در اربعین و حتی در طول سال با تردد گسترده زائران و مسافران. ایلام استانی غنی از منابع خدادادی و زیرزمینی است. کسی شاید تصور نکند که این استان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی جزو رتبههای دوم و سوم کشور قرار دارد اما با داشتن ۱۲میدان نفتی (۸میدان توسعهیافته) و سهم ۱۱درصدی از گاز کشور، روزانه بین ۱۵۴ تا ۱۹۵هزار بشکه نفت استحصال میکند و ظرفیت کمنظیری دارد. استان ایلام پنج میدان گازی هم دارد که یکی از آنها توسعهیافته و دو میدان دیگر در حال توسعهاند.؛ این ظرفیتها هم برای سرمایهگذاران داخلی و هم خارجی جذاب است. ایلام یک استان چهارفصل با طبیعت متنوع (کوه، رودخانه، دشت و کویر) است. درواقع میتوان گفت ایلام، ایران کوچک است و تنوع اقلیمی کشور را در ابعادی جمعوجور اما با ظرفیتی بالا در خود جای داده. ایلام بهدرستی بهشت انرژی و سرزمین فرصتها برای سرمایهگذاری لقب گرفته. این معرفی فقط باید در سطح ملی نماند و توجه جهانی هم جلب شود.
انتظار ارتقای زیرساختهای استان
پرسش اینجاست که استان ایلام از برگزاری این هفته در استان خود چه انتظاری دارد و میخواهد چه دستاوردی بعد از برگزاری این هفته داشته باشد؟ دکتر احمد کرمی استاندار ایلام در اینباره تصریح میکند: درخصوص دستاوردهای هفته ایران جان انتظار داریم با معرفی مناسب ایلام، توجه ویژهای به توسعه و ارتقای زیرساختهای این استان در دستورکار قراربگیرد تا شاخصهای اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی ایلام رشدکند.ایلام سرزمینی با تمدنی۱۰هزارساله وپیشینه سکونت درتپههای دهلران است. مزیتها و ظرفیتهای این استان فرصتی ارزشمند برای پیشرفت و معرفی گستردهتر در سطح ملی ایجاد میکند.
وی در پایان تصریح میکند: ایلام از نظر جاذبههای تاریخی و طبیعی بسیار غنی است. نمونههایی مثل تنگه بهرام چوبین، دریاچههای دوقلو و مناطق دیدنی در شیروان، ایوان و ملک، هر کدام زیباییها و ویژگیهای خاص خود را دارند. در کنار این ظرفیتهای طبیعی و منابع خدادادی یکی از بزرگترین سرمایههای استان، نیروهای نخبه، تحصیلکرده و کاربلد هستند که در حوزههای علمی، ادبی، هنری و ورزشی جزو نامآوران کشور بهشمار میآیند. در پایان مجددا از فراهمشدن این فرصت برای معرفی توانمندیهای ایلام تقدیر و تشکر میکنم.