حالا دیگر همه فهمیدهاند که موفقیت در المپیک، جام جهانی و رقابتهای جام ملتهای قارهها در گرو نسل جدید و بنزین سبز جوانی است. بازیکنان سن بالا دیگر جایی در معادلات مدرن دنیای فوتبال ندارند و نخواهند داشت؛ و همین می شود که کمکم نسخه بازیکنان دهه شصتی در فوتبال ایران برچیده میشود.
اتمام یک نسل طلایی
حالا دیگر آنقدر دهه شصتیهای لیگ برتر فوتبال ایران کم شدهاند که اصلا میشود آنها را شمرد. متولدین سال ۶۰ تا ۶۹ در این فوتبال بسیار کم شدهاند و این نشانههای واضح این است که احتمالا از یکی دو فصل دیگر تعداد آنها شاید از تعداد انگشتان یک دست هم عبور نکند. دهه شصتیها زمانی کانون توجه و امید فوتبال ایران بودند؛ از محرم نویدکیا که استعداد بسیار ناب و بینظیری در سپاهان بود گرفته تا مجتبی جباری که مصدومیتهای پیدرپی ستاره بودن او را سوزاند. از ایمان مبعلی بهعنوان یک پدیده شگفتانگیز گرفته تا حسین کعبی با تمام شک و شبهههایش درباره اینکه واقعا متولد ۶۴ است یا ۵۷. از آندرانیک تیموریان، جواد کاظمیان، مهرزاد معدنچی و پژمان منتظری که تیمها برایشان سر و دست میشکستند گرفته تا میلاد میداوودی و محمد نصرتی. نسل این دهه شصتیها خیلی وقت است که تمام شده. حالا فوتبال ایران است و یک تغییر نسل اساسی. دهه هشتادیها خیلی وقت است که وارد کارزار شدهاند.
مطرحترین دهه شصتیها
دهه شصتیهای لیگ برای ما خاطرهساز هستند اما تعدادی از آنها هنوز به میدان میروند. منهای دروازهبانها که بخش قابل توجهی از آنها متولدین دهه شصت هستند در ترکیب تیمها متولدین این دهه کمرنگ شدهاند اما بههر حال در لیگ بیست و ششم هنوز هم این دهه شصتیهای خاطرهساز را میبینیم:
وحید امیری (متولد ۱۳۶۷): او با ۳۷سال یکی از مسنترینهای لیگ بیست وششم خواهد بود. دوره درخشان امیری بهوضوح تمام شده. این آخرین فصل او با پیراهن پرسپولیس و اصلا با فوتبال خواهد بود.
احسان حاجصفی (متولد ۱۳۶۸): او که ۳۶سال دارد بهتازگی بهکار خود در تیم آ.ا.ک یونان پایان داده تا مجددا به فوتبال برگردد و پیراهن سپاهان را بر تن کند.
سروش رفیعی (متولد ۱۳۶۹): فانتزیباز سرخها هم کمکم به خط پایان نزدیک میشود. این بازیکن ۳۵ساله تمام تلاش خود را میکند تا در شرایطی که احتمالا آخرین فصل حضورش در پرسپولیس است بهترین عملکرد را داشته باشد.
رامین رضائیان (متولد ۱۳۶۸): او یکی از بهترین بازیکنان فصل اخیر بود که اگر حواشی خود را کنار بگذارد به بازیکن بهتری هم تبدیل میشود. رضائیان در اردوی استقلال در ترکیه بازوبند کاپیتانی را هم به دست بست که با توجه به سبقه پرسپولیسی بودنش خیلی عجیب بود. بههرحال او کاپیتان جدید آبیها در فصل پیش روست.
عیسی آلکثیر (متولد ۱۳۶۹): بازیکن خاطرهانگیز سرخها در فصل اخیر با پیراهن پرسپولیس عملکرد قابل توجهی نداشت. او را در لیگ بیست و ششم با پیراهن تیم استقلال میبینیم.
میلاد فخرالدینی (متولد ۱۳۶۹): او از آن دهه شصتیهایی بود که هر کاری کرد ستاره نشد اما از ثبات قابل توجهی در فوتبال ایران برخوردار بود. فخرالدینی با ۳۵سال سن در لیگ بیست و ششم برای مس رفسنجان بازی میکند.
کمال کامیابینیا (متولد ۱۳۶۷): کامیابینیا ۳۷سال دارد. حتی شنیده میشد که قصد خداحافظی دارد اما گویا این فصل او را باز هم در ذوبآهن میبینیم.
۷۰ رو به۸۰!
بنزین سبز فوتبال اکنون آنها هستند؛ بازیکنان سالهای انتهایی دهه ۷۰ تا متولدان پرشمار دهه ۸۰. زمانی که کعبی و معدنچی و مبعلی در دهه ۸۰ در فوتبال ایران دلبری میکردند برخی از بازیکنان گرانقیمت کنونی لیگ یا متولد نشده بودند یا اینکه بسیار کوچک بودند. اکنون آنها نسل جدید فوتبال ایران محسوب میشوند. نگاهی به ترکیب تیمهای مختلف لیگ برتر نشان میدهد دهه هشتادیها در حال قبضه کردن لیگی هستند که به پیر شدن متهم شده. فوتبال ایران در حال پوست انداختن است و چه اتفاقی از این بهتر.شاید این اتفاق باعث شود دیگر برخلاف دوره قبل پیرترین تیم جام جهانی فوتبال نباشیم؛ البته اگر امیر قلعهنویی اندیشههای نتیجهگرای خود را کنار بگذارد.