حمایت از سکوها، تکلیف همگانی

حمایت از سکوها، تکلیف همگانی

حمایت از سکوهای داخلی از موضوعاتی است که حمایت همه‌جانبه دستگاه‌های مختلف کشوررا می‌طلبد. تقریبا همه دستگاه‌های کشور در زمینه حمایت از سکوهای داخلی وظایف مشخصی دارند و باید در این زمینه گام بردارند. کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات نیز معتقدند حمایت باید اصولی و در راستای توسعه و توانمندی باشد و باید منجر به جذب رضایت مخاطب شود.
کد خبر: ۱۵۱۱۳۲۸
نویسنده محسن نظری - گروه اقتصاد
 
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی و غیرعلنی روز گذشته خود (سه‌شنبه‌های نظارتی) با توجه به حملات سایبری در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، موضوع ارتقای امنیت شبکه و فضای سایبری را با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی کردند. سید‌ستار هاشمی وزیر ارتباطات در این جلسه گزارشی درباره ارتقای امنیت شبکه در جنگ تحمیلی و برنامه‌های این وزارتخانه برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات و حمایت و جهش کسب‌وکارهای دیجیتال ارائه کرد.
وزیر ارتباطات با بیان این‌که یکی از پیچیده‌ترین و گسترده‌ترین حملات سایبری در کشور اتفاق افتاد، گفت: بیش از ۲۰ هزار حمله سایبری از خارج به سمت داخل را شاهد بودیم که با مدیریت صورت گرفته آسیب‌ها به حداقل رسید.
وی افزود: پایداری ارتباطات و استمرار خدمت‌رسانی به مردم و کسب و کارهای فعال و زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال کشور با نگاه ایجاد امنیت روانی و حفظ آرامش و رضایت مردم درشرایط بحرانی، در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در جنگ تحمیلی ۱۲روزه رژیم صهیونی علیه مردم ایران بود. تلاش شد برای تداوم خدمت‌رسانی در حوزه‌های مربوط به زیرساخت و پرداخت و خرده‌فروشی، توزیع سوخت، حوزه بهداشت و درمان و ارتباط مردم با یکدیگر، با نهادها و دستگاه‌های اجرایی همکاری صورت گیرد.
هاشمی گفت: دربحث اقتصاد دیجیتال حدودا۱۰میلیون نفرازشهروندان به طورمستقیم وغیرمستقیم امرارمعاش می‌کنند که اقتصاد دیجیتال و اشتغال هم در ایام جنگ آسیب دید. بر اساس آمارهای اعلام شده ۳۰درصد کاهش اشتغال داشتیم اما با همراهی کسب و کارها و مردم از آن عبور کردیم. تلاش شد منابعی برای خسارت‌ها به میزان ۲۰۰۰ میلیارد تومان تامین شود و فرایند در اختیار گرفتن منابع طی شده که این کار با همراهی وزارت اقتصاد و معاونت علمی و فناوری صورت گرفته است.
وی بیان کرد: تعامل و همکاری جدی با وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها مانند وزارتخانه‌های صمت و کشاورزی، صداوسیما و سایر سازمان‌ها و نهادها انجام شد تا مدیریت تقاضا و تولید کالاهای اساسی براساس ظرفیت فناورانه کشور صورت گیرد.
 
مصوبه ۳۲ بندی برای حمایت از سکوهای داخلی
دکتر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز که پس از جلسه غیرعلنی برگزار شد، در پایان گزارش وزیر ارتباطات اظهار کرد: شورای عالی فضای مجازی یک مصوبه ۳۲ بندی برای حمایت از سکوهای داخلی تصویب کرده است اما در بحث تولید محتوا در کشور هم از بعد فرهنگی و هم از بعد اقتصادی در حال زیان هستیم. این‌که ۷۰ درصد اینترنت ما مصرف خارجی می‌شود به خاطر عدم تولید محتوای مناسب در داخل است.
   
شبکه ملی ارتباطات به کجا رسید؟
رضا تقی‌پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس پس از گزارش وزیر ارتباطات، گفت: وقتی از خسارت ۱۵ هزار میلیارد تومانی سخن گفته می‌شود باید مشخص شود شبکه ملی ارتباطات به چه میزان توسعه پیدا کرده است و اگر شبکه ملی اطلاعات به درستی پیش می‌رفت و مورد بهره‌برداری قرار می‌گرفت این خسارات به کسب و کارها وارد نمی‌شد.
فرشاد ابراهیم‌پور نورآبادی، نماینده مجلس نیز تاکید کرد: در این جنگ ۱۲ روزه مشخص شد پیام‌رسان‌های بومی در بزنگاه‌های راهبردی از مقیاس پذیری و امنیت عمومی تهی هستند و ثابت شد که حتی برای قطع اینترنت جهانی بدون ایجاد اختلال در نظام بانکی، آموزشی و سلامت آمادگی نداریم.
 
حمایت از سکوها وظیفه همه دستگاه‌ها
مازیار مباشری، معاون تنظیم‌گری و توسعه سکوهای دیجیتال سازمان فناوری اطلاعات ایران در گفت‌وگو با جام‌جم، در خصوص این سؤال که راهکار حمایت از سکوهای داخلی چیست؟ پاسخ داد: این موضوع در مسیر یک برنامه عملیاتی قرار دارد که در حال تکمیل و نهایی‌سازی است؛ البته در سال‌های گذشته تلاش‌هایی از سوی مراجع مربوط و همچنین مبادی تصمیم‌گیر برای حمایت از سکوهای داخلی انجام شده و برای هر دستگاه تکالیفی مصوب شده تا اقداماتی در راستای توسعه و پیشرفت پیام‌رسان‌های داخلی انجام دهد. باتوجه به تاکید دولت چهاردهم و برنامه‌های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، این موضوع با اولویت بالا در دستورکار قرار دارد. 
وی با بیان این‌که مهم‌ترین رکن رشد اکوسیستم پیام‌رسانی استفاده توسط مردم و کاربران است، افزود: اقدامات از سال‌های گذشته شروع شده و به‌صورت تدریجی تکامل یافته است و در مجموعه وزارت و به تبع آن سازمان فناوری اطلاعات این اقدامات در حال پیگیری و اجرا هستند، اما نقطه عطف آن را می‌توان در اعتمادپذیری مردم به سکوهای داخلی در حوادث اخیر دانست.
معاون سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اهم مؤلفه‌های حمایت از سکوهای داخلی از معماری کلان آن، تاکید کرد: این حمایت‌ها باید در راستای ارتقای قابلیت‌های فنی و بهبود کیفیت خدمات پیام‌رسان‌ها اعم از تجهیزات سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و ارائه مشاوره در راستای پایداری و توسعه خدمات آنها باشد. مباشری ادامه داد: همچنین از منظر استفاده و استقبال مردم نیز اقداماتی در گذشته انجامشده و با هدف‌گذاری برای نرخ رشدی بیشتر در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت چهاردهم قرار گرفته که ارائه خدمات دستگاه‌های دولتی بر بستر این پیام‌رسان‌ها با جدیت بیشتری پیگیری و محقق شود. در این زمینه اقدامات خوبی شروع شده و امروز برخی از خدماتی که مردم به‌صورت روزمره با آن سروکار دارند را از طریق سکوها دریافت می‌کنند. 
وی به بُعد حقوقی و قانونی برای حمایت از سکوهای داخلی اشاره و اظهار کرد: نیازمند قوانین هستیم که مجلس شورای اسلامی و شورای‌عالی فضای مجازی اقداماتی از گذشته انجام و تدوین مواردی را هم در دستور کار دارند. اهم موارد تقنینی موردنیاز این حوزه را می‌توان به حقوق و مسئولیت کاربران، حفاظت از داده‌های کاربران و شفافیت در به‌کارگیری داد‌ه‌های کاربران توسط پیام‌رسان‌ها نام برد. البته حوادث اخیر نشان داد نیازمند راهکارهایی برای مقابله با اخبار جعلی و اطلاعات نادرست منتشره در بستر این پیام‌رسان‌ها هستیم.
معاون توسعه سکوهای دیجیتال سازمان فناوری اطلاعات با تاکید بر این‌که برای مقابله با سوءاستفاده از بستر سکوهای داخلی باید راهکارهای فنی و حقوقی پیش‌بینی شود، گفت: بهبود، توسعه و حضور در همکاری بین‌المللی و امکان صادرات این محصول به کشورهای همسایه را می‌توان از دیگر ابعاد اقدامات حمایتی نام برد. مباشری تصریح کرد: کاهش وابستگی‌های مردم در زندگی روزمره برای فعالیت‌هایی نظیر انتقال فایل (عکس، فیلم و...) به پیام‌رسان‌های خارجی با ایجاد جذابیت‌ها و ویژگی‌های منحصربفرد نوآورانه و خلاقانه در پیام‌رسان‌های داخلی از نکات کلیدی جذب مخاطب و کاربران دائمی عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: در کنار هر سیستم و فناوری اطلاعاتی و ابزارهای آن، مسائل امنیت و افزایش امنیت سایبری نیز خیلی مهم است. در حال حاضر شاهد هستیم که دستگاه‌های حاکمیتی با همدلی و همکاری که در کشور در قبال حمایت از سکوهای داخلی وظایفی دارند، در تعامل و هماهنگی با یکدیگر وظیفه خودشان را انجام می‌دهند، البته برخی از دستگاه‌ها نیز باید جدیت بیشتری داشته باشند. 
معاون تنظیم‌گری و توسعه سکوهای دیجیتال سازمان فناوری اطلاعات با بیان این‌که برای استقلال سکوهای داخلی نیاز است در قالب مدل اقتصادی و با تنظیم‌گری مناسب، به رشد و توسعه پایدار این پیام‌رسان‌ها کمک کرد و گفت: پیام‌رسان‌ها گام‌های خیلی خوبی هم در یک سال اخیر برداشتند و امیدواریم بتوانیم این زیست‌بوم تنظیم‌گری را به‌صورت تدریجی، کامل کنیم تا به اهداف مطلوبی که موردانتظار است، برسیم.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰