محرم شهر، پیوند هنر و مقاومت

محرم شهر، پیوند هنر و مقاومت

نشست خبری سومین دوره سوگواره آیینی «محرم‌شهر» با حضور اصحاب رسانه برگزار شد. در این نشست با هدف تشریح جزئیات و برنامه‌های این رویداد بزرگ فرهنگی-مذهبی، مصطفی زیبایی‌نژاد، مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران و سیدمحمدرحیم مرتضوی، شهردار منطقه ۹ به تبیین برنامه‌ها و اقدامات صورت‌گرفته پرداختند. این سوگواره از ۳۱ تیر تا ۱۴ مرداد در میدان آزادی تهران برگزار خواهد شد.
کد خبر: ۱۵۱۱۱۸۴
نویسنده امیرحسین حیدری - گروه فرهنگ و هنر
 
شعار محوری و زمان برگزاری
درابتدای این نشست، مصطفی زیبایی‌نژاد،مدیرکل‌فرهنگی‌شهرداری‌تهران ضمن تسلیت‌ایام‌سوگواری‌وشهادت‌امام زین‌العابدین(ع) به تشریح اهداف و برنامه‌های سومین سال برگزاری سوگواره آیینی محرم‌شهر پرداخت. وی اظهار کردند: « برنامه‌ریزی ما از دو سال قبل، این‌طور بوده که پس از گذر از دهه اول محرم که هیات‌های مذهبی، تکیه‌ها، حسینیه‌ها و مساجد معمولا برنامه‌های اصلی‌ خود را برگزار می‌کنند و ما در شهرداری تهران کمک می‌کنیم تا در کنار مردم و مجموعه‌های مردمی، این مراسم با شور و شکوه بهتری برگزار شود اما بعد از آن و در اواخر دهه دوم یا اوایل دهه سوم محرم و دهه اول صفر، سوگواره محرم‌شهر طراحی و اجرا می‌شود.»
زیبایی‌نژاد در خصوص شعار امسال گفت: «امسال ان‌شاءالله با شعار «ایران و حسین، تا ابد پیروز است» که شعار ایام محرم بود و مجموعه‌های مختلف سازمان صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی، هیات‌های مذهبی و شهرداری، همه با هم تصمیم‌گیری کردند این شعار محوری باشد. با توجه به فضایی که قبل از محرم، با حمله رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران و شهدایی که دادیم، به وجود آمد و فضای حماسی که در سطح کشور بر پا شد، این شعار برای ایام محرم و اربعین طراحی شد و ان‌شاءالله در محرم‌شهر هم شعار محوری ما خواهد بود. برنامه محرم‌شهر ان‌شاءالله از ۳۱ تیر تا ۱۴ مرداد، از ساعت ۱۹ در میدان آزادی برگزار خواهد شد.»
     
المان‌های آیینی و هنری
مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران این سوگواره را یک رویداد آیینی، هنری و مذهبی توصیف کرد و افزود: «در این سوگواره از المان‌های جذاب آیینی و هنری دارای معنا استفاده می‌شود. المان «سفینه النجاه» که از حدیث نبوی برخاسته، طراحی شده و امسال هم ان‌شاءالله به عنوان نماد و المان اصلی محرم‌شهر که بالاخره جا افتاده است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. ابعاد آن حدود ۷۳۰ متر مربع است و فضاسازی مشابه بین‌الحرمین در میدان آزادی شکل‌می‌گیرد.»
     
برنامه‌های تعاملی و ویژه
زیبایی‌نژاد به تشریح برنامه‌های محوری و تعاملی پرداخت: «برنامه محوری ما در جایگاه اصلی، هر شب با حضور سخنرانان، راویان، گروه‌های آیینی و هنری، گروه‌های نمایشی، مداحان، گروه‌های دمام‌زنی و گروه‌های مختلف که مشهور و معرف هموطنان عزیز هستند، برگزار می‌شود. در کنار آن، امسال چند برنامه تعاملی طراحی کردیم.»
وی در مورد یکی از این برنامه‌ها توضیح داد: «حدود ۱۴ سازه کاشی‌کاری آماده شده که با نصب، تبدیل به هفت سازه می‌شود. تصاویر شهدای اقتدار در این سازه‌ها طراحی و چاپ شده است. مردم شریف دعوت می‌شوند تا خودشان اینها را نصب کنند، پشت‌شان را به صورت یادگاری امضا کنند و بعد از محرم ان‌شاءالله، این سازه‌های کاشی‌کاری با همکاری سازمان زیباسازی به صورت ثابت در هفت اتوبان سطح شهر نصب خواهد شد. 
به صورت ویژه، یکی از سازه‌ها به کودکان شهید با محوریت «رایان» عزیز، یکی به زنان شهید و دیگری به خانواده‌های چندشهیدی اختصاص دارد.»از دیگر بخش‌های برنامه «قیمه هنرمندان» است که در این برنامه حدود ۱۰ کتیبه با حضور اساتید خوشنویسی و با مشارکت مردم نگارش و طراحی می‌شود و ان‌شاءالله در اربعین حسینی در سطح شهر، در عراق و در موکب‌ها نصب خواهد شد. دکور صحنه هم هر سال ویژگی خاصی داشته است؛ سال اول کلاهخود حضرت عباس (ع)، سال دوم انگشتری منتسب به حضرت سیدالشهدا(ع) و امسال نیز نمادی از باب القبله صحن حضرت سیدالشهدا (ع) طراحی شده و در حال نصب است.
     
پوشش رسانه‌ای گسترده
وی در پایان از پوشش زنده این رویداد خبر داد و گفت:«مانند سال گذشته، شبکه سه سیما و شبکه قرآن به صورت زنده برنامه «محرم‌شهر» را هر شب پوشش می‌دهند. شبکه رادیویی اربعین نیز مستقر شده و برنامه‌ها را به صورت زنده پخش می‌کند. علاوه بر این، برنامه‌های تولیدی از شبکه‌های مختلف دیگر هم پخش خواهد شد.»
     
میدان آزادی قطب فرهنگی و آیینی پایتخت
در ادامه این نشست، سیدمحمدرحیم مرتضوی، شهردار منطقه ۹ به تشریح اقدامات و هماهنگی‌های صورت‌گرفته برای میزبانی این رویداد پرداخت. مرتضوی با اشاره به سیاست تبدیل تهران به ام‌القرای جهان اسلام، گفت: «در این دوره مدیریت شهری، طبق فرمایش مقام معظم رهبری، این سیاست را دنبال کردیم. این هدف در میدان آزادی محقق و این مکان به یک میدان آیینی تبدیل شد؛. میدانی که شاید در ادوار گذشته بیشتر محل تجمع اتباع و افراد بی‌سرپناه بود، نه فقط از موضوع آسیب‌های اجتماعی زدوده شد بلکه تبدیل به یک قطب فرهنگی گردید که جا دارد از آقای زیبایی‌نژاد و همکارانشان بسیار تشکر کنم.»
     
پاسخ به نگرانی‌ها در خصوص برج آزادی
شهردار منطقه ۹ در پاسخ به سوالی پیرامون نگرانی از آسیب به برج آزادی به دلیل نصب سازه‌ها تصریح کرد: «باید عرض کنم که ما هیچ چیزی در محوطه برج آزادی نداریم و در سازه برج نصب نمی‌شود یا الحاقاتی به آن صورت نمی‌گیرد. هر کاری که شهرداری تهران برای مردم انجام می‌دهد، خسارت و آسیبی به سازه برج آزادی وارد نمی‌کند. محوطه برج بر اساس نظر میراث فرهنگی جزو آثار ملی است ولی اطراف آن مثل سایر معابر است. ما با حفظ حریم، اطراف را تبدیل به پاتوق‌های فرهنگی کرده‌ایم و مشکلی ایجاد نمی‌شود.»
 
پیش‌بینی‌ها و تمهیدات برای رفاه شهروندان
وی با اشاره به رفع نواقص سال‌های گذشته گفت: «ما تمام ضعف‌هایی را که در مراسم دو سال گذشته بوده جبران کرده‌ایم. برای مثال، ۲۴ چشمه سرویس بهداشتی در پارکینگ شماره یک داریم و در پارکینگ شماره سه نیز جانمایی خواهد شد. سرویس‌های اتوبوسرانی در نقاط مختلف میدان برای بازگشت مردم در نظر گرفته شده است. با توجه به استقبال مردمی که سال گذشته در شب پایانی به بیش از ۲۰۰ هزار نفر رسید، تدابیر لازم انجام شده و امسال خدمات بیشتر هم شده است.» 
مرتضوی در پایان با اشاره به افزایش تعداد گروه‌های هنری گفت:«بیش از۱۰۰گروه شامل گروه‌های سرود، نمایش، گروه‌های آیینی و دمام‌زنی در میدان آزادی حضور پیدا می‌کنند. همچنین باید بگویم که مناطق دیگر هم در بخش پشتیبانی کمک کردند که جا دارد از همه آنها تشکر کنم.» در انتهای نشست نیز به سوالات خبرنگاران پاسخ داده شد و اعلام گردید که هرچند هنوز حضور گروه‌های بین‌المللی قطعی نشده اما مذاکراتی با گروه‌های موسیقی مقاومت صورت گرفته است. همچنین یک نمایشگاه عکس از اتفاقات جنگ ۱۲ روزه در گالری مجموعه برج آزادی برای ایام محرم‌شهر در حال آماده‌سازی است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰