اردبیل، پیشتاز در آبزی‌پروری

اردبیل، پیشتاز در آبزی‌پروری

مدت‌هاست اردبیلی‌ها با توسعه صنعت پرورش‌ماهی به‌دنبال افزایش تولید داخلی، اشتغال‌زایی در مناطق روستایی و پایداری منابع غذایی هستند. همین امر آنها را به‌عنوان یکی از استان‌های غیرساحلی پیشرو در بخش آبزی‌پروری مطرح کرده است.
کد خبر: ۱۵۱۱۳۷۹
نویسنده حوریه ملکی - گروه ایران
 
اردبیل با داشتن مرز مشترک با کشورهای همسایه می‌تواند نقش مؤثری در حوزه صادرات آبزیان ایفا کند. درحال‌حاضر، هشت طرح پرورش‌ماهی و صنایع فرآوری آن در استان در حال اجراست که با بهره‌برداری از آنها، میزان تولید سالانه آبزیان به بیش از ۱۵هزار تن می‌رسد.اردبیل عزم خود را جزم کرده تا صنعت شیلات خود را در تمام عرصه‌ها با علم روز توسعه دهد. سال گذشته حجم سرمایه‌گذاری در بخش شیلات و آبزی‌پروری این استان با احتساب قیمت تمام‌شده طرح‌ها، ۲۰هزار میلیارد ریال و مجموع تولیدات بخش شیلات استان ۱۵هزار تن و ارزش اقتصادی آن بالغ‌بر ۱۸هزار میلیارد ریال بود. برای سال جدید ۹عنوان تحقیقات در زمینه‌های پرورش ماهیان در قفس، ایجاد مجتمع‌های آبزی‌پروری، تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری و کشت توأم گیاه و ماهی (آکواپونیک) تدوین شده است.
   
مکانیزه‌کردن تولید ماهی
ابتدای امسال بود که اعلام شد توسعه مکانیزاسیون آبزی‌پروری اردبیل در دستورکار قرار گرفته و تولیدکنندگان و صاحبان مزارع پرورش‌ماهی در صورت نیاز می‌توانند ادوات مکانیزاسیون مربوط به این بخش را تحویل بگیرند.در آن زمان با همکاری فرماندار مشگین‌شهر، هفت دستگاه ادوات مکانیزاسیون در مزارع پرورش‌ماهی این شهرستان توزیع شد. این اقدام افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌های تولید و ارتقای کیفیت محصولات را به همراه داشت.مشگین‌شهر ازجمله مناطق ویژه استان اردبیل در آبزی‌پروری است. این شهرستان با تولید ۶۰درصد ماهی قزل‌آلا دارای ظرفیت‌های بسیار زیادی است و اولین واحد تکثیر ماهیان سردآبی و پرورش ماهیان خاویاری را در خود جای داده است. بااین‌حال، منطقه مذکور هنوز از داشتن یک کارخانه فرآوری و بسته‌بندی آبزیان محروم است.
   
اجرای طرح نوآورانه آکواپونیک
از دیگر اقدامات صورت‌گرفته در جهت تولید بیشتر آبزیان در اردبیل اجرای طرح نوآورانه آکواپونیک یاهمان تولید ریزجلبک و پرورش همزمان ماهی و گیاه در مزارع پرورش ماهی است که چند روز پیش در شهرستان گرمی کلید خورد.با توجه به اقدامات قبلی اردبیل در حوزه آبزی‌پروری، باید گفت اجرای این طرح‌ها که با هدف توسعه پایدار و افزایش بهره‌وری در تولید آبزیان انجام می‌شود، استان مذکور را به قطب نوآوری در امور شیلات و آبزی‌پروری کشور تبدیل خواهد کرد.
در همین راستا مدیرکل شیلات استان اردبیل با اشاره به طرح مطالعاتی امکان‌سنجی پرورش ریزجلبک و پرورش همزمان ماهی و گیاه که در شهرستان گرمی انجام می‌شود، می‌گوید: «اجرای این طرح نوآورانه و پژوهشی با همکاری دانشگاه ارومیه آغاز شده و گامی مهم در راستای توسعه پایدار منطقه و بهینه‌سازی در مصرف منابع آبی محسوب می‌شود. مراحل برنامه‌ریزی و مقدمات اولیه اجرای این طرح آغاز شده و نمونه‌برداری از منابع آبی و خاک منطقه و همچنین بررسی شرایط اقلیمی شهرستان گرمی به‌طور دقیق انجام خواهد شد.»
محمد الله‌بخش ادامه می‌دهد: «همزمان با پیشبرد این طرح، بررسی اجرای طرح آکواپونیک در شهرک گلخانه‌ای اردبیل نیز برای تکمیل زنجیره تولید پایدار در استان و نیز ایجاد فرصت جدید اقتصادی و اشتغال آغاز شده است.»
   
ردپای ماهی‌ها در همه جای اردبیل
اردبیل جزو شورای مناطق یک در آبزی‌پروری است که چندی پیش به‌عنوان رئیس این شورا انتخاب شد. این اتفاق می‌تواند فرصت مناسبی باشد تا با استان‌های عضو، یعنی گیلان،آذربایجان‌شرقی،آذربایجان‌غربی، کردستان وزنجان مبادلات محصولات آبزی داشته و خودش را به جایگاه اصلی در تولید آبزیان برساند.در مورد این شورا باید گفت که ظرفیت پرورش و تولید همه‌رقم خاویار،میگو،اردک‌ماهی،ماهیان سردآبی وگرم‌آبی،پرورش ماهی درقفس،آرتیمیا، ماهیان زینتی، زالو و...را دارد.تقریبا در هر نقطه از استان اردبیل می‌توان ردپایی از پرورش‌ماهی دید. وقتی در سرعین، فاز نخست مزرعه پرورش‌ماهی با ظرفیت سالانه ۱۰تن به بهره‌برداری رسید، اعلام شد این مجموعه توانایی تولید ۲۰تن در سال را دارد و با سرمایه‌گذاری ۴۳میلیارد ریالی، زمینه اشتغال افراد زیادی را به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم کرده است.این منطقه به‌دلیل برخورداری از منابع آبی مناسب، ظرفیت بالایی در توسعه فعالیت‌های شیلاتی دارد و اجرای پروژه مورد اشاره می‌تواند زمینه‌ساز توسعه اقتصادی در منطقه باشد.مزرعه پرورش‌ماهی اندرآب نیز یکی از پروژه‌های موفق در حوزه آبزی‌پروری اردبیل است که با برنامه‌ریزی صورت‌گرفته در آینده‌ای نزدیک فازهای بعدی آن عملیاتی شده و به بهره‌برداری خواهد رسید.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰