با وجود تمامی انتقادات و از سویی دیگر اعلام تذکرات به بانک‌ها مبنی بر عدم وثیقه نگه داشتن بخشی از تسهیلات بانکی، این روند همچنان در بسیاری از آنها ادامه دارد، موضوعی که به اعتقاد کارشناسان بانکی می‌توانند به بدنامی آنها تمام شود.
کد خبر: ۹۴۴۴۳۲
ادامه یک تخلف بانکی به قیمت بدنامی!

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، پرداخت تسهیلات با تمام شرایط گاهی سختی که پیش‌روی متقاضیان خود قرار می‌دهند با معضلی همچون نگه داشتن چند درصد از وام پرداختی نیز مواجه است، به‌طوری که بانکدار مواردی تا ۲۵ درصد تسهیلاتی که به مشتری تعلق گرفته را نزد خود نگه داشته و مابقی را به گیرنده اعطا می‌کند و در پایان دوره بازپرداخت به وی برمی‌گردانند.

در این شرایط مشتری ضمن پرداخت سود تسهیلات که اکنون حدود ۱۸ درصد است، در واقعیت سود بالاتری به بانک برمی‌گرداند، چرا که بخشی از منابع وی طی حداقل سه سال تحت عنوان وثیقه، سپرده‌گذاری کرده و سودی از این بابت دریافت نمی‌کند.

این تنها معضل مشتریان عادی بانک‌ها نیست و تولیدکنندگان از شاکیان بزرگ این رفتار هستند به‌طوری که در جریان اخیر اعطای تسهیلات ۱۶ هزار میلیاردی برای احیای حدود ۷۵۰۰ واحد تولیدی، نگه داشتن وثیقه از انتقادات بخش صنعت و تولید به عملکرد بانک‌ها در این رابطه بود، نعمت‌زاده -وزیر صنعت، معدن و تجارت- در انتقاداتی از مانع‌تراشی بانک‌ها گله کرد و گفت که دریافت سپرده‌های اجباری از سوی بانک‌ها مانع از کارایی تسهیلات آنها به تولید می‌شود.

در عین حال این انتقاد از سوی سایر مسئولان صنعتی نیز مطرح شده و تاکید داشتند که چرا باید بانک‌ها قبل از این‌که تسهیلات را در اختیار تولیدکننده قرار دهند، بخشی از آن را نگه داشته و در مجموع سود بالایی می‌گیرند در این حالت تسهیلات پرداختی به نفع تولیدکننده نیست و فایده‌ای هم برای او ندارد. با این حال گرچه پیش‌تر بانک مرکزی نسبت به وثیقه گرفتن تسهیلات بانکی تذکراتی به مدیران بانک‌ها داده ولی این روند همچنان ادامه دارد.

اما این که چرا شبکه بانکی در این باره اقدام کرده و با وجود هشدارها بر ادامه آن پافشاری می‌کنند موضوعی است که کارشناسان بانکی بالابودن هزینه پول و همچنین دریافت سپرده‌های گرانقیمت قبلی که اکنون با سود تسهیلاتی که تا ۱۸ درصد کاهش یافته برابری ندارد را مورد توجه قرار می‌دهند.

نظری - مدیر عامل سابق بانک رفاه - با ارائه‌ توضیحاتی در این باره به ایسنا گفت: سپرده‌گذاری بخشی از وام توسط بانک‌ها، براساس ضوابط قوانین و مقررات بانک مرکزی نبوده و هیچ‌گاه چنین توصیه‌ای نشده است و این اقدام از سوی بانک‌ها انجام می‌شود.

وی درباره‌ چرایی این موضوع با اشاره به اینکه این رفتار ناشی از فشار هزینه‌ای است که بر دوش بانک‌ها قرار دارد ادامه داد: این در حالی است که به هرحال از گذشته سپرده‌های بلندمدتی با سودهای ۲۷ یا ۲۸ درصد دریافت کرده و ناچارند تا پنج سال بعد نیز آنها را پرداخت کنند. پس هنگامی که نرخ سود تسهیلات پایین آمده و به عبارتی درآمد بانک‌ها کاهش یافته و با سودهای پرداختی در سپرده‌های قبلی هماهنگ نیست، آنگاه درآمدها کفاف هزینه را نخواهد داد، بنابراین بخشی از تسهیلات را بدون سود نزد خود نگه می‌دارند.

این کارشناس امور بانکی با بیان این‌که بلوکه‌ کردن تسهیلات آن هم بدون سود در مجموع سود پرداختی بابت وام از سوی مشتری را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: فرض کنید ۱۰ میلیون تومان تسهیلات با سود ۱۵ درصد پرداخت شده باشد، وقتی که حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از این مبلغ وثیقه می‌شود انگار تا ۱۸ درصد سود برای وامی کمتر از هشت میلیون تومان از مشتری و از سوی بانک دریافت می‌شود.

وی معتقد است: این رفتاری که برخی از بانک‌ها انجام می‌دهند نه تنها به نفع تولید و در راستای رونق و رشد اقتصادی نیست، بلکه می‌تواند موجب بدنامی آنها شود، بنابراین لازم است که در این رابطه تجدیدنظر کنند.

مدیرعامل سابق بانک رفاه درباره‌ این‌که آیا عدم تطبیق شرایط بانک‌ها با کاهش نرخ سود، آنها را ناچار به دریافت وثیقه و تامین بخشی از هزینه‌های خود نمی‌کند نیز، گفت: به هر صورت نباید کاهش نرخ سود به سرعت و نبود شرایط لازم اتفاق بیفتد، چرا که اگر فضا فراهم باشد نرخ سود نیز به‌طور خودکار تعدیل خواهد شد.

نظری با بیان این‌که کاهش نرخ تورم بهترین زمینه برای تغییر نرخ سود است، یادآور شد: مشخص است که باید مسائل پولی و بانکی را براساس ابزارهای خاص خود حل و فصل کرد و نمی‌توان به‌طور دستوری آنها را تغییر داد.

به هر صورت گرچه دریافت بخشی از تسهیلات در قالب سپرده گذاری جزو دستورالعمل‌های بانک مرکزی نیست، اما در شرایط موجود با ادامه روند فعلی بانک‌ها در این رابطه شاید نیاز به صدور بخشنامه ای برای توقف الزام به سپرده گذاری در اعطای تسهیلات و ممنوعیت رسمی این موضوع باشد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۱
امید
-
۲۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۲
۰
۰
10 میلیون یك سال گذاشتن حساب مونده 10 میلیون بهم وام 18 درصد دادن اونم 42 قسطه یك ریال هم سود به پولم نداند بعد از كارت پایان خدمت . گواهی كه كجا زندگی می كنم به تائید مسجد محل و ضامن كه حتما باید فرهنگی اموزش و پرورش باشه با خالص دریافتی بالای 1200 و هزار شرط دیگه واقعا وقتی می خوای وام بگیری پدرتو در میارن
... اما وقتی خودشون میخوان وام بگیرن وام خرید خونه میگیرن میرن بدون سود بهترین نقطه شهر یك واحد میگیریم بعد هم انتقاد میشه میگن كسی فكر میكنه ما پول پارو میكنیم خوب شما قبل استخدام سختی ها شغلت كه با پول سر و كار داری كه میدونستی ضرر كه نكردی هیچ ... به نظرتون چرا هنوز در هزاران شعبه رئیس و كارمند های بازنشسته هنوز دارن كار میكنند چون اون طوری فقط یك حقوق بازنشستگی میگیرن و حالا بهترین مزایا . حقوق . كارانه . پاداش . عیدی . و بهترین گزینه وام بدون درد سر و سر درد و با كمترین سود و بهترین مبلغ ...

یوسف
-
۲۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۲
۰
۰
این نوع كارهای بانكی عادیست وعادت شده بقول تركها پول گرمست.ما كارمندان بازنشسته ادارات خصوصا صدا وسیما عمری را با ضد انقلاب دست بگریبان بودیم وبا چنگ ودندان این پرچم مقدس جمهوری اسلامی را برافراشته در مهاباد نگه داشتیم وازارمانهای والای حضرت امام خمینی(ره)ابتدا وسپس رهبر معظم انقلاب محافظت كردیم ولی حقوق ما پس از ورود به بانك باید 36ساعت در بانك در حضور حضرات بماند وسپس پرداخت شود واین اسمش گدائی یا دزدی اشكارست.
بیچاره
-
۰۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
بابا بانك های ایران آخر ترفندند.یكی از اقوام یه وام از یكی از بانك های به اصطلاح مهر............گرفته اونا قبل از اینكه وام را پرداخت كنند 5 قسط اخر را اول گرفتن نه به عنوان سپرده بلكه قسط وامی كه هنوز نداده بودند.یعنی چند صد متر جلوتر از ربا و نزول این اقتصاد اسلامیه؟.....این مساواته؟..و مردم هم به علت احتیاج و رفع نیاز موقت.! مجبور به قبول شرایط جور واجور بانكها هستند.................. و گوش مسئولین كه از این درد دلها پر است و عكس العملشان یا وعده است و یا لبخند تمسخر..................و ما هم كه ........سر كاریم ....!!!!!!
محمد
-
۰۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
البته این جور قوانین سخت در اعطای وام مخصوص وامهای به اصطلاح خرد و مشتریان بخت برگشته عادی بانكهاست ولی در خصوص افراد خاص اعطای وامهای میلیاردی با سود یك رقمی عدم دریافت حتی وثیقه چیز عادی تیدیل شده ست متاسفانه
كارمندبانك
-
۰۷:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
باسلام بانكهابرای این كه بابت تسهیلاتی كه به مشتریان حقیقی وحقوقی پرداخت میكننداین حق رادارندكه ازوثایق محكم وكم ریسك وتركیبی استفاده كنندكه این كارطبق مقررات وضوابط وسیاستهای اعتباری هربانكی تعریف شده است ودرچارچوب مقررات است وبیشتربرای تسهیلات كلان استفاده میشود
محمد
-
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
دوست عزیز كارمند بانك دریافت وثایق محكم فقط برای عوام و قشر زحمت كش جامعه هست خودتون بهتر میدونید كه تعداد زیادی از وامهای كلان میلیاردی فقط با كمترین نرخ سود و حتی بدون كوچكترین وثیقه ای پرداخت میشوند این اطلاعات هم بر طبق آمار منتشره خود بانك مركزیه و من از خودم در نیاوردم اگر قراره قانونی در كار باشه باید برای همه لازم الاجرا باشه نه قشر ضعیف زحمت كش جامعه كه مثلا دریافت یك وام 20 میلیونی حتی با سود بالا نیز به سختی بسار زیاد باید همراه باشه
صمد
-
۰۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
ما به بانك ان... مراجعه كردیم ولی قبول نكرد وثیقه را برگرداند
كارمند بانك
-
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
با سلام .در خصوص اخذ سپرده نقد بعنوان بخشی از وثائق مورد قبول بانك با مسدود نمودن قسمتی از تسهیلات در حساب مشتری تفاوت زیادی وجود دارد كه گاها مورد اشتباه قرار میگیرد .بانك مركزی مسدود نمودن قسمتی از تسهیلات را ممنوع نموده و این شامل اخذ وثیقه نقد نمی گردد.
محمد
-
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
دوست عزیز كارمند بانك فكر میكنم شما كارمند شعب بانك در خارج از كشور هستید كه تا حالا بلوكه كردن قسمتی از وام دریافت شده را توسط بانك مشاهده نكردید نه عزیز من اگر دوست دارید نام بانك شعبه حتی شماره تسهیلات هم خدمتتون ارسال میكنم تا مطمئن باشید این یك موضوع كاملا عادی در بین برخی از بانكها ست
الماسی
-
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
تخلفات بانكها زیاد است. بطور نمونه تشكیل شركتهای ....... برای ..............!!!!!!!!!!!!!!!
مش مراد
-
۱۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
۰
۰
امیدوارم جام جم عزیز نظرم رو پخش كنی و از طرفداری از بانكها دست برداری. بانكها هزینه های مازاد زیادی دارند( عدم مدیریت صحیح منابع - وامهای 250میلیونی كارمندان - ساختمان های عریض و طویل در بهترین جاهای شهر- و....) كه برای تامین این هزینه ها مجبورند این كارها رو انجام بدهند.

نیازمندی ها