بحران‌هایی که عربستان در منطقه و در داخل خود بدان دامن زده، بر خلاف پیش‌بینی مقامات سعودی نتنها در جهت منافع آن‌ها پیش نرفته است، بلکه خطرات بنیادین و اساسی را متوجه قدرت سعودی‌ها در عربستان کرده است.
کد خبر: ۸۴۳۰۲۸
۴ بحران اساسی که می‌تواند آل‌سعود را ساقط کند

به گزارش فارس، عربستان سعودی در سال گذشته میلادی سالی بحرانی را تجربه کرد و حوادث و اتفاقات یکی پس از دیگری پس از فوت «ملک عبدالله» به روی صحنه سیاسی عربستان آمد؛ بحران‌هایی که سعودی‌ها سعی کردند تا از آن‌ها به نفع خود استفاده ببرند.

اما مقامات عربستان در مقابل دچار مشکلات نفس‌گیری در داخل و خارج شدند و این به دلیل عدم تدبیر و عدم آینده‌نگری مقامات جدید سعودی است.

به نوشته وبگاه خبری- تحلیلی «شام تایمز»، دولت عربستان با چهار بحران اساسی مواجه است که هزینه‌های سنگینی بر دوش این دولت خواهد گذاشت:

کاهش قیمت نفت

عربستان اقدام به کاهش عامادنه قیمت نفت برای مواجهه با ایران کرد تا این کشور را از حرکت رو به جلوی خود در منطقه باز دارد؛ ولی در مقابل نتیجه‌ای خلاف این هدف بدست آورد و نه تنها این سیاست به ضرر ایران تمام نشد، بلکه در راستای منافع تهران پیش رفت؛ به طوری که روزنامه فایننشال تایمز از کسری بودجه 73 میلیارد دلاری عربستان پس از کاهش قیمت نفت خبر داد.

حمایت از داعش

حمایت عربستان از تروریست‌های داعش از بارزترین اشتباهاتی بود که سعودی‌ها در سیاست خارجی خود مرتکب شدند. سقوط دولت سوریه تنها هدف عربستان در سال‌های گذشته بوده است و در این زمینه از هیچ تلاشی فرو گذار نکردند؛ به طوریکه که هزاران تروریست را وارد این کشور کردند و هزاران نفر از مردم سوریه را یا به کشتارگاه بردند یا مجبور به مهاجرت کردند و پس از همه این‌ها، دولت بشار اسد کماکان پابرجاست و دولت‌های غربی نیز از هدف اولیه خود که همانا سقوط دولت دمشق بوده است؛ عقب‌نشینی کرده‌اند.

آنچه رخ داده در این است که عربستان به اهدافش در سوریه نرسیده و به عنوان دولتی حامی تروریسم شناخته شده است، حتی بدتر از این، تروریست‌های داعش در حال انجام عملیات‌های تروریستی در داخل خاک عربستان هستند.

جنگ یمن

پس از شکست عربستان در دستیابی به اهداف خود در سوریه، این کشور متوجه یمن شد و خواست تا سیطره خود را بر این کشور کامل کند تا از نفوذ ایران در یمن جلوگیری کرده باشد.

سعودی‌ها در ابتدای حمله به یمن می‌دانستند که باید کار را هر چه سریع‌تر یکسره کنند و زمان زیادی ندارند تا یمن را اشغال کرده و کارگزاران خود را در این کشور بگمارند؛ اما پس از شش ماه از جنگ، عربستان به هیچ یک از اهدافش دست نیافته است؛ بلکه مناطق جنوبی‌اش نیز در معرض حملات نیروهای یمنی قرار گرفته است.

طبق گزارش‌های غیر رسمی، عربستان تا کنون 60 میلیارد دلار به علت جنگ یمن، متضرر شده و هزینه کرده است. از سوی دیگر پس از این حمله، یمنی‌ها برای باز پس‌گیری و آزادی سه استان اشغال شده خود توسط عربستان (جیزان، عسیر، نجران) مصمم‌تر شده‌اند.

سعودی‌ها گمان کردند پس از شکست در سوریه، می‌توانند از یمن به عنوان یک برگ برنده در بازی‌های منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کنند؛ اما عربستان در یمن دچار جنگی فرسایشی شده و نمی‌تواند از آن خارج شود.

فاجعه منا

می‌شود گفت که بزرگترین بحران عربستان، همین بی کفایتی و سوء تدبیر و عدم توانایی در ایجاد نظام اداری کارآمد، به رغم امکانات مالی گسترده و ثروت نفتی، است.

جهان در خلال عید قربان، شاهد کشته شدن بیش از چهار هزار حاجی بود؛ صرف نظر از دلائل پشت پرده این فاجعه، عربستان بار دیگر اثبات کرده که در اداره و سازمان‌دهی مراسم حج، توانایی ندارد؛ موضوعی که به مشروعیت آل سعود مرتبط می‌شود، چرا که حکومتی است که در مهار بحران‌های داخلی توانایی ندارد و در بحران های خارجی نیز شکست خورده است.

فاجعه منا، دلیل بزرگی برای اثبات بی کفایتی آل سعود محسوب می‌شود.

شام تایمز در انتها می‌نویسد: بحران‌های چهارگانه‌ای که گفته شد، ممکن است تا مشکلات بنیادینی برای عربستان چه در محیط داخلی و چه خارجی ایجاد کند و اگر این کشور، همکاری و تعامل مناسب را با کشورهای دیگر رد کند، این بحران‌ها ابزارهای کافی برای ضربه قوی به حضور آل سعود در قدرت، محسوب می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها