تحلیل و بررسی جدول پخش شبکه کودک

مهد‌کودک تلویزیونی

۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

صدا و سیما با توجه به اهمیت مسائل تربیتی ویژه رده سنی کودک چند سالی است که شبکه جدیدی را به شبکه‌های دیجیتالی خود اضافه کرده است؛ شبکه کودک، رسانه‌ای تخصصی است که توانسته ظرف کمتر از ده سال به پرمخاطب‌ترین شبکه تلویزیون تبدیل شود. در روزهایی که تنها دو شبکه تلویزیونی و در ساعاتی بسیار محدود برنامه ویژه کودک و نوجوان پخش می‌کردند، داشتن شبکه‌ای که تمام ساعات روز بی‌وقفه کارتون پخش کند، یکی از آرزوهای مشترک همه کودکان دهه 60 و 70 بود؛ آرزویی که بالاخره به همت مدیران صدا و سیما برای کودکان دهه هشتادی دست‌یافتنی شد. در آستانه دهه 90، صدا و سیما برای اولین‌بار شبکه ویژه کودکان را راه‌اندازی کرد که از همان روزهای ابتدایی، مخاطب کودک زیادی را به خود جذب کرد. حالا به سراغ کنداکتور این شبکه رفتیم تا به شکل جزئی برنامه‌های آن را بررسی کنیم.

تاریخچه فشرده پخش برنامه‌های کودک در سیمای جمهوری اسلامی

کودک شـــو !

۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

سابقه پخش برنامه‌های کودک در تلویزیون ایران، به اندازه سابقه خود تلویزیون در ایران است. اما سبک و سیاق برنامه‌سازی، همیشه به یک منوال نبوده و پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. بچه‌های دهه 60 ، نوعی از برنامه‌ها را تجربه کرده‌اند که ذره‌ای برای کودکان دهه 90 جذابیت ندارد. این تغییرات در نتیجه برخی تصمیمات تأثیرگذار مدیریتی و جریان‌سازی بعضی برنامه‌سازان مهم اتفاق افتاده است و به نوعی می‌توان آن را حاصل سه نقطه عطف مشخص دانست. در ادامه، مروری کوتاه خواهیم داشت به برنامه‌سازی برای کودک و برنامه‌های شاخص کودکان که در این چهار دهه از سیمای جمهوری اسلامی پخش شده‌ است.

بررسی حضور زنان در اجراهای تلویزیونی و چالش‌های پیش روی آنها

خانمی که شما باشید*

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

بیایید فکر کردن به ماجرای حضور مجریان زن در تلویزیون را از سخت‌ترین یا شاید بنیادین‌ترین بخش آن آغاز کنیم؛ از اینجا که اساسا چه ضرورتی دارد زنان هم جایی در اجرای تلویزیونی داشته باشند؟ مگر تلویزیون رسمی عربستان سعودی به عنوان یک مدل تندرو، قریب به نیم قرن، در برابر ورود زنان به حوزه اجرا و گویندگی مقاومت نکرد؟ حالا درست است که آزادی های اجتماعی در ایران با عربستان بسیار متفاوت است و ما شبیه آن ها چنین محرومیت هایی در رسانه هایمان نداریم اما بیایید موضوع را کمی ریشه ای بررسی کنیم تا وفرمی که سال ها است به آن عادت کرده‌ایم وفراموش کنیم تا برای نسل جوانی که هم نمونه‌های مثل عربستان را تجربه نکرده‌اند و هم به زودی پست‌های مدیریتی رسانه‌ها را اشغال خواهند کرد، به سوالاتی پاسخ دهیم. * نام کتابی از حامد عسکری

وحید رونقی گوینده قدیمی که این روزها اجرای برنامه صبحگاهی را تجربه می کند

از میکروفن دوبله به آنتن زنده رسیدم

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

اجرا و مجری بودن توانایی‌ای است که شاید کمتر کسی بتواند از پس آن برآید. برای همین می‌توان از آن به عنوان یک هنر یاد کرد. هنری که در کنار توانایی سخنوری باید از نظر استایل، رفتار، میزان اطلاعات، توانایی ارتباط‌گیری با مخاطبان، قدرت مانور و مدیریت یک برنامه و... نیز دارای استعداد و قابلیت باشد. در غیر این صورت در این هنر گام موفقی برنخواهد داشت. برای همین است که طی سال‌ها که اجرا در رادیو و تلویزیون شکل گرفته است، افراد کمی توانسته‌اند به عنوان یک مجری موفق و معروف شناخته شده و در یادها بمانند. در حال حاضر اگر در یک نظرسنجی از مردم عادی خواسته شود نام مجری‌هایی که از نظرشان محبوب هستند را بگویند قطعا تعدادشان به بیشتر از انگشتان یک دست هم نخواهد رسید. مجری‌هایی که برخی از آنها به دلایل گوناگون یا دیگر فعالیت نمی‌کنند، یا کم کار شده‌اند یا در حال حاضر حسابی گل کرده‌اند و در شبکه‌ها و برنامه‌های مختلف مشغول اجرا هستند و در مقابل دوربین قرار می‌گیرند. وحید رونقی از آن دسته مجری‌هایی است که کار خود را با دوبله شروع کرده است و به مرور توانسته با توانایی‌هایی که از خود نشان داده است پا در عرصه اجرا بگذارد و مقابل میکروفن اجرا در رادیو قرار گیرد. اتفاقا در برنامه‌های موفق رادیویی هم خوش درخشید. او علاوه بر اجرا، دوبله و تهیه‌کنندگی؛ کارگاه‌های فن بیان نیز برگزار می‌کند که در آنها به کسانی که نیاز دارند از قدرت سخنوری خود بهره ببرند آموزش‌های لازمی که در طی تجربیات خود به دست آورده است را در اختیار آنها می‌گذارد.

گفت‌و‌گو با سیاوش صفاریان‌پور ، مجری باسابقه تلویزیون

اتفاقی مجری شدم!

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

سیاوش صفاریان‌پور را بسیاری هم‌معنا با «آسمان شب» که پر است از ستاره و صور فلکی می‌شناسند. مجری برنامه‌سازی که در کنار برادر دوقلویش توانسته مخاطبان بسیاری را به سمت خود بکشاند. او سال‌هاست در عرصه اجرا، برنامه‌سازی، کارگردانی و تهیه‌کنندگی حضور داشته و همچنان تلاش می‌کند تا در این عرصه پیش برود و خوش بدرخشد. شاید بتوان به جرات گفت که این دو برادر توانسته‌اند مروج نجوم در صدا و سیما باشند و به گونه‌ای پیش بروند که مردم را به این علم علاقه‌مند کنند. «گذر زهره»، «آخرین کسوف قرن»، «اولین خسوف قرن» و... از جمله برنامه‌های دیگری است که اتفاقا در زمان خود حسابی گل کردند و نه تنها در میان علاقه‌مندان به این علم بلکه در میان عموم مردم علاقه‌مندانی یافتند. شاید نتوان برنامه آسمان شب را - که یک برنامه علمی است - با برنامه «نود» که یک برنامه تخصصی ورزشی است از نظر میزان تماشاگر مقایسه کرد؛ اما می‌توان از این بابت آنها را شبیه به هم دانست که آسمان شب هم مانند برنامه «نود» ـ البته تا زمانی که پخش می‌شد ـ جزو قدیمی‌ترین برنامه‌های تخصصی هفتگی است که نه تنها در ایران، بلکه در جهان نیز جزو قدیمی‌ها برنامه‌های تخصصی در زمینه نجوم به حساب می‌آید.

چند سوال از یک لیست

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

آداب اجرا

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

1. چند مجری را می‌شناسید که مشتاق «یاد گرفتن» از او هستید؟ شاید برخی بگویند مگر می‌شود از مجری «چیزی» آموخت؟ تصور این دسته، از مجری کسانی‌اند که جلوی دوربین می‌آیند، متنی را می‌خوانند، چند پرسش معمولی و روتین از مهمان می‌پرسند و تمام. این مساله ابتدا به ساکن نکته‌ای منفی نیست و در همه جای دنیا، وظیفه دسته‌ای از مجریان، «پاس دادن» روی آنتن است.

بررسی شیوه اجرای برخی مجریان باسابقه یا شناخته‌شده و مطرح تلویزیونی؛ از هرمز شجاعی‌مهر که باسابقه‌ترین است تا سروش صحت و پژمان بازغی که تازه به این جمع اضافه شده‌اند

عیارسنجی مجریان سیما

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

هرسال چند مجری در شبکه‌های مختلف تلویزیونی معرفی می‌شوند. بعضی از آنها از همان نقطه شروع می‌فهمند این‌کاره نیستند و اجرا را رها می‌کنند. برخی دیگر می‌مانند و به جایی نمی‌رسند و در نهایت یک عده انگشت‌شماری هستند که می‌مانند، رشد می‌کنند، دیده می‌شوند و در فهرست مجریان موفق تلویزیون قرار می‌گیرند. با همه این اوصاف باید بپذیریم که در کل تلویزیون، زیاد مجری درجه یک نداریم. بعضی‌ها تازه از رشته‌های مختلف (بازیگری ـ کارگردانی و ...» به این عرصه آمده‌اند، بعضی دیگر صرفا به خاطر قدمت و سن و سال‌شان باقی مانده‌اند و اجرای موفقی ندارند و فقط بعضی‌ها تازه نفس‌اند و در همین مدت کوتاه، توانسته‌اند خودشان را به اثبات برسانند. در این گزارش، عیار و قدمت برخی مجریان تلویزیون را بررسی می‌کنیم.

جایگاه مجری در یک برنامه تلویزیونی چیست؟

آقا و خانم ویتـرین

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

برای بسیاری اگر نام صفاریان‌پور ناآشنا باشد، کافی است در ادامه این نام بگویند همان دو برادر دوقلویی که اجرای برنامه نجوم به نام «آسمان شب» را به‌عهده دارند. در این زمان است که دیگر کسی یافت نمی‌شود باز بگوید به جا نیاورده یا نشناخته. سیاوش و فؤاد صفاریان‌پور دو برادر دوقلو هستند که از نوجوانی و با حضور در برنامه‌های تلویزیونی شناخته شدند. اما چند سالی پشت صحنه به عنوان تهیه‌کننده، کارگردان و برنامه‌ساز مشغول کار بودند و کمتر جلوی دوربین از آنها خبری بود که ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کار شدند تا این دو را بار دیگر به صورت جدی‌تر جلوی دوربین بیاورند. سیاوش و فؤاد صفاریان‌پور دارای تجربه بسیاری در اجرا هستند و برای همین به‌خوبی می‌دانند وقتی از مجری حرف می‌زنیم از چه حرف می‌زنیم. سیاوش معتقد است مجری می‌تواند یکی از اصلی‌ترین گزینه‌های برنامه‌ای موفق باشد و برای همین هم لازم است در انتخاب آن به درستی عمل کرد.

داستان ورود و اجرای مجری‌ها در تلویزیون چه فراز و نشیب‌هایی داشته است؟

از رادیویی‌ها تا بازیگرها

۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

«توجه بفرمایید ... توجه بفرمایید. اینجا تهران، صدای راستین ملت ایران، صدای انقلاب است.» بعدازظهر 22 بهمن 1357 احمد کسیلا، شاعر، مجری و گوینده برنامه‌های ادبی پشت میکروفن می‌رود و پس از پخش سرود ملی «ای ایران» این متن را می‌خواند که پایان‌بخش ۹۹ روز اعتصاب کارکنان سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران بود. تلویزیون هم که به تصمیم شورای موسس آن از شب ۲۲ بهمن ۵۷ به عنوان تصویر انقلاب نامیده شد، ساعت ۱۴ بعدازظهر با آرم دو شیر با دو گل در دست شیرها و سرود ملی کارش را شروع کرد. بعد علی حسینی، گوینده تلویزیون و سخنگوی شورای موسس، پیروزی ملت و باز پس گرفتن سازمان را اعلام کرد. در واقع او اولین اجرای پس از انقلاب در تلویزیون را بر عهده داشت و حالا که 41 سال از آن روزها گذشته، صدها مجری دیگر جلوی دوربین رفته‌اند. این گزارش، مروری بسیار کوتاه و مختصر بر دوره‌های مختلف اجرا و سیاست‌های تلویزیون درباره مجری‌هاست. گزارشی که نام خیلی از مجری‌ها به دلیل اجمالی بودن از قلم افتاده و تاکید آن بیشتر بر سیر اتفاقات و سرگذشت دوره‌های مختلف اجرا در تلویزیون است.

قبلی۷بعدی