سیدمحمد خاتمی رئیس جمهور با 3 هدف تشریح ایده گفتگوی تمدنها ، بررسی راههای گسترش روابط دوجانبه و بحث مهم فعالیت های هسته ای ایران به پاریس رفت تا هم در مقر یونسکو به ایده مورد علاقه خود یعنی گفتگوی تمدنها بپردازد و هم در کاخ الیزه
کد خبر: ۶۲۲۳۴
برای دومین بار با ژاک شیراک همتای فرانسوی خود دیدار کند.
شخصی که در روند پرونده هسته ای ایران می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. دیدار خاتمی با شیراک به گونه ای با دیدار وی با فیشر رئیس جمهور اتریش متفاوت بود. چرا که بحث استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای در ایران مانعی در روابط ایران و اتریش نیست و اتریشی ها با اعتماد بیشتری نسبت به سایر اروپایی ها به توانایی هسته ای ایران نگاه می کنند.

  • خاتمی :رابطه ما با امریکا در دوران کلینتون روند مثبتی پیدا کرده بود که اگر ادامه می یافت اکنون دو طرف وضعیت بهتری داشتند

  • اما فرانسه جزو 3 کشوری است که مستقیما در تعامل با ایران قرار دارند و مجاب شدن این کشور به ادامه فعالیت صلح آمیز ایران می تواند یک گام به جلو برای ایران محسوب شود. عصر روز گذشته به محض ورود رئیس جمهور ایران به کاخ الیزه ، شیراک وارد محوطه بیرونی ساختمان کاخ شد و از محمد خاتمی استقبال کرد. در مراسم استقبال از رئیس جمهور ، تعداد زیادی از عکاسان و تصویربرداران رسانه های بین المللی حضور داشتند. روسای جمهور ایران و فرانسه درباره مسائل مهم دوجانبه ، منطقه ای و بین المللی و مذاکرات هسته ای ایران و اروپا گفتگو کردند.

    خاتمی در یونسکو

    خاتمی برای آخرین بار در کسوت رئیس جمهور ایران بار دیگر فرصت یافت تا ایده اولیه خود را برای گفتگوی فرهنگ ها و تمدنها برای بیش از 300 تن از شخصیت های سیاسی و فرهنگی جهان در اجلاس یونسکو تشریح کند ، ایده ای که محتوای آن نفی و طرد خشونت طلبی ، تروریسم و جنگ است .رئیس جمهور در اجلاس یونسکو با تشریح محتوای گفتگوی تمدنها و فرهنگ که خود منادی آن بوده است ، گفت : وجه سیاسی گفتگوی تمدنها به معنی تقدم فرهنگ ، اخلاق و هنر بر سیاست است و فهم ، تفسیر و اجرای سیاست باید در ذیل فرهنگ ، اخلاق و هنر صورت گیرد؛ سیاست اگر رنگ اخلاق نداشته باشد و بویی از فرهنگ نبرده باشد و تنها به رنگ و بوی نفت راه پوید ، از حقوق بشر دفاع نمی کند و بهتر است بگوییم از حقوق بشری دفاع می کند که گرگ بشر است . خاتمی گفت : گفتگوی تمدنها و فرهنگ ها در عرصه سیاست مستلزم طرح شعبه های اساسی در حوزه مفاهیم بنیادین سیاست نظیر دمکراسی ، عدالت و صلح است . وی خاطرنشان کرد باید مساله مبتلابه انسان از جمله : فقر وحشتناک حاکم بر جهان و تلفات تکان دهنده کودکان و بزرگسالان بر اثر گرسنگی و بیماری ، تخریب گسترده محیط زیست ، بی بند و باری اخلاقی ، عدم امکانات آموزشی برای کودکان و نوجوانان مناطق محروم در اولویت قرار گیرد. خاتمی افزود: با تکیه بر اهداف قانون اساسی یونسکو از هم اکنون طرح تاسیس یک سازمان غیر دولتی که گستره آن شخصیت ها ، متفکران ، مصلحان و نهادهای ذیربط بین المللی را به همکاری دعوت کند ، در ذهن دارم. وی گفت : تصمیم دارم پس از پایان دوره ریاست جمهوری ام ، وقت و توان خود را صرف موضوع مهم گفتگوی تمدنها کنم . خاتمی همچنین در ضیافت شام گروهی از نخبگان فرانسوی در محل انستیتو فرانسوی روابط بین الملل که به افتخار وی برگزار شده بود ، شرکت کرد و به سوالات جمعی از حاضران پاسخ گفت . وی از پاپ به عنوان عالمی دینی ، فیلسوف و هنرمند یاد کرد و با اشاره به شایستگی های او گفت : پاپ ، سعه صدر و مدارا را برای بشر امروز ضروری می دانست و پشتیبان اساس گفتگوی ادیان بویژه گفتگوی اسلام و مسیحیت بود. رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در خصوص سیاست های امریکا در قبال ایران گفت : رابطه ما با امریکا در دوران کلینتون روند مثبتی پیدا کرده بود که اگر ادامه می یافت ، 2 طرف اکنون وضعیت بهتری داشتند. خاتمی با اشاره به حرکت هایی که امریکا به بهانه مبارزه با تروریسم انجام داده ، گفت : آیا امریکا در مبارزه با تروریسم و بن لادن موفق بوده است ، آیا تروریسم ضعیف تر شده است و آیا رفتارهای خشن امریکا سبب تقویت حرکتهای افراطی بر ضد آن نگردیده است؛ خاتمی از گسترش دامنه ترور و خشونت در دنیای امروز و از سوی دیگر ایجاد فضای جنگی در جهان به بهانه مبارزه با تروریسم ابراز تاسف کرد و گفت : سیاست های امریکا نه تنها به زیان مردم منطقه بلکه به زیان خود آنها و اروپا نیز هست.

    تعلیق قطعی ، خیر!

    رئیس جمهور در گفتگو با روزنامه فرانسوی فیگارو با بیان این که ایران نمی تواند با دست کشیدن از استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای موافقت کند و حق از سرگیری فعالیت های هسته ای را برای خود محفوظ می داند ، گفت : آماده بررسی هر راه حل معقول هستیم ، اما تعلیق قطعی همه فعالیت هایمان را رد می کنیم . خاتمی گفت : اروپایی ها باید درک کنند که پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای و کنوانسیون های بین المللی به ما اجازه دستیابی به فناوری هسته ای را برای مقاصد صلح آمیز می دهد. وی تاکید کرد، هر گونه فشار برای دست کشیدن از انرژی صلح آمیز هسته ای برای ما غیرقابل قبول است.

    نماینده انگلیس ، خواستار همکاری
    سازنده اتحادیه اروپایی و ایران شد

    اما نیکلسون ، نماینده انگلیس در پارلمان اروپا با صدور بیانیه ای به مناسبت سخنرانی محمد خاتمی ، رئیس جمهور ایران در مقر یونسکو در پاریس ، با تاکید بر اهمیت گفتگو بین ایران و غرب ، خواستار همکاری سازنده بین ایران و اتحادیه اروپا شد. به گزارش ایرنا ، نیکلسون در بیانیه خود تصریح کرد: گفتگو ، برای روابط آینده بین ایران و غرب حیاتی است. افرادی از هر 2 طرف (غرب و ایران) وجود دارند که معتقدند هیچ توافقی بین غرب و جمهوری اسلامی نمی تواند حاصل شود اما گفتگوی موفقیت آمیز ، بهترین راه برای نمایان کردن شکست استدلال های این افراد است . نماینده انگلیس در پارلمان اروپا در این بیانیه به پیشرفت های حاصل شده در زمان ریاست جمهوری خاتمی از جمله آغاز گفتگو با 3 کشور اروپایی اشاره کرد و افزود: به هر حال دوران تصدی وی در حال تمام شدن است و تضمین تداوم و تعمیق این روند گفتگو ضروری است.
    newsQrCode
    ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

    نیازمندی ها