سفر سه روزه حسن روحانی به هند که از زمان بازدید سه ساعته احمدی‌نژاد از این کشور در سال 87، اولین سفر یک رئیس‌‌جمهور ایران به هند محسوب می‌شود، ‌دارای اهمیت راهبردی در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است.
کد خبر: ۱۱۲۴۳۳۸
3 نکته درباره سفر روحانی به هند

روحانی سفر خود را از حیدرآباد، شهری مهم با بیش از 30 درصد جمعیت مسلمان و دارای سابقه نفوذ فرهنگی و سیاسی ایران آغاز کرد و ضمن دیدار با علمای مسلمان در نماز جمعه اهل سنت این شهر در میان جمعیت گسترده نمازگزاران نیز سخنرانی کرد.

روحانی در هند آرزو کرد روابط تهران و دهلی‌نو بار دیگر به گرمی و نزدیکی دوران اجدادمان برگردد. او البته نخستین گام‌ها برای تحقق این آرزو را با حضور خود در حیدرآباد، بازدید از آثار تاریخی متاثر از فرهنگ ایرانی و رایزنی با مسلمانان هندی برداشت و بر تمایل جمهوری اسلامی برای گسترش روابط فرهنگی خود با هند تاکید کرد.

رایزنی با علمای مسلمان و تاکید رئیس‌جمهور ایران بر سابقه روابط فرهنگی و اسلامی دو کشور، پیام راهبردی و مهم دیگری نیز برای هند داشت. در واقع ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین کشورهای اسلامی که دارای سابقه دیرینه حضور در هند است، می‌تواند به عنوان یک میانجی به حل اختلافات دیرینه پاکستان و هند کمک کند و از پیامدهای منفی امنیتی آن برای منطقه بکاهد.

سفر روحانی به هند کمی بعد از دیدار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از دهلی و همچنین سفر نخست‌وزیر هند به اسرائیل انجام می‌گیرد.

هند و رژیم صهیونیستی سال‌هاست که روابط دوستانه‌ای دارند اما سرعت گسترش این روابط و بخصوص ورود آن به حوزه‌های حساس نظامی و اطلاعاتی بشدت موجب نگرانی کشورهای اسلامی است.

با این حال و با توجه به سابقه دفاع هند از حقوق فلسطینیان در چارچوب جنبش عدم تعهد، می‌توان امید داشت رایزنی‌های مقام‌های کشورمان بتواند هند را به سمت ایجاد توازن در روابطش با رژیم صهیونیستی سوق دهد.

سومین جنبه مهم سفر اخیر رئیس‌جمهور به هند، مساله روابط اقتصادی و قراردادهای امضا شده در جریان این سفر است.

هندی‌ها در روابط اقتصادی خود با ایران عملکرد قابل قبولی نداشته‌اند. سال گذشته در جریان یک نشست به سفیر هند در تهران گفتم تعلل این کشور در اجرایی کردن پروژه بندر چابهار حامل پیام بسیار منفی به ایرانیان است و تائید کننده تحلیل‌هایی است که معتقدند هند آینده روابط خود را با ایران به تصمیمات و نوع نگاه آمریکا گره زده است.

روند اجرایی پروژه چابهار هم‌اکنون رو به جلوست و در جریان سفر روحانی به هند نیز 15 سند همکاری به امضای مقامات عالی دو کشور رسید. با تمام اینها، روابط اقتصادی ایران و هند به سطح ظرفیت‌های موجود در دو کشور برای همکاری، نزدیک هم نیست.

سید مجتبی موسوی - روزنامه‌نگار

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها