احزاب سیاسی پس از سرنگونی رژیم بن علی به رقابت برخاسته‌اند

تنوع رنگ‌های سیاسی در تونس

بعد از انقلاب 14 ژانویه در تونس و پایان تسلط حزب حاکم که عرصه سیاسی کشور و فعالیت سایر احزاب را در کنترل خود داشت، مرحله‌ای جدید در عرصه سیاسی تونس شکل گرفته است.
کد خبر: ۳۹۸۵۲۸

به این خاطر تونس در زمینه فعالیت‌های حزبی دچار یک تحول اساسی شده است، به طوری که تاکنون بالغ بر 50 حزب حضور خود را اعلام کرده‌اند. تونسی‌ها این تحول را قابل انتظار می‌دانند، بویژه آن که پس از یک خلأ سیاسی ناشی از برکناری زین‌العابدین بن‌علی رئیس‌جمهور مخلوع تونس فرصتی تازه به وجود آمده و در اختیار چهره‌های اصلی مقاومت در کشور قرار گرفته است تا از این طریق بتوانند به فعالیت خود درقالب احزاب ادامه دهند.

اگر گروهی این تحول را کاملا مثبت می‌دانند عده‌ای نگران پیامد این تحولات هستند و آن را ناروشن و حباب‌مانند می‌یابند زیرا بسیاری از تونسی‌ها اطلاعاتی از احزاب‌ سیاسی و رویکردهای فکری و ایدئولوژیک آنها ندارند.

فیصل المحمدی دانشجوی دانشکده علوم قضایی که با اتحادیه عمومی دانشجویان تونس فعالیت می‌کند می‌گوید: تونسی‌ها تا حدودی به مسائل کلی احزاب سیاسی اهمیت می‌دهند اما اغلب آنها آگاهی کاملی از رویکرد‌های بسیاری از احزاب‌ ندارند.

المحمدی اشاره می‌کند که اکثر مردم تونس تا پیش از انقلاب 14 ژانویه توجهی به احزاب نداشتند. وی تاکید می‌کند که تسلط یک حزب واحد طی سال‌های طولانی گذشته عامل این بی‌توجهی بوده است.

ابهام

از سوی دیگر عزالدین الغربی یک کارمند بخش عمومی با بیان این‌ که جز حزب النهضه (به رهبری راشد الغنوشی) از دیگر حزب‌های سیاسی و رویکرد آنها شناختی ندارد، می‌گوید: نیمی از مردم یا بیشتر آنها تعداد کمی از حزب‌ها را می‌شناسند. الغربی می‌گوید اهداف بسیاری از احزاب برای مردم مجهول است. الغربی اظهار کرد: عدم شناخت مردم از احزاب سیاسی جدید که بالغ بر 50 حزب می‌شود به دلیل کوتاهی رسانه‌های گروهی تونس در اطلاع‌رسانی است زیرا به عقیده وی بسیاری اساسا این احزاب را نمی‌شناسند و به همین دلیل او نسبت به مرحله آینده حیات سیاسی تونس نگران است. نظر المغربی با نظر ولید عبداللاوی کارشناس تربیت بدنی که بیکار است چندان اختلافی ندارد زیرا وی نیز مانند الغربی می‌گوید از احزابی که پس از سقوط بن‌علی تشکیل شده‌اند، اطلاعی ندارد.

اللاوی اضافه می‌کند: زمان انتخابات مجلس موسسان که 24 جولای تعیین شده بسیار نزدیک است، اما مردم تونس هنوز از برنامه‌های احزاب و رویکرد‌های سیاسی آنها اطلاعی ندارند، مگر احزاب بزرگ‌تری که از گذشته معروف بوده‌اند.

صحنه سیال سیاسی

در این زمینه الطرودی نویسنده و کارشناس سیاسی به سایت الجزیره می‌گوید: عرصه سیاسی تونس دوران تب و تاب خود را پشت‌سر می‌گذارد و سیال است. این سیال بودن ناشی از انفجار احزاب سیاسی بسیاری است که نیازمند برنامه‌ریزی جدی هستند. وی اشاره می‌کند که تونس تجربه سختی را پشت‌سر می‌گذارد و سنت‌های دموکراتیک در این کشور سست است. الطرودی با تاکید بر بی‌اطلاعی مردم تونس از برنامه‌های احزاب سیاسی و رویکرد آنها می‌افزاید: رسانه‌های مکتوب سعی می‌کنند تا مردم را با این احزاب آشنا کنند؛ اما خود این احزاب در این وقت کم هنوز هیچ اقدام گسترده و موثری انجام نداده‌اند و هنوز فعالیت خود را آغاز نکرده‌اند. وی نیز معتقد است شناخت مردم تونس از احزاب سیاسی فقط منوط به حزب‌های سنتی و قدیمی است که در گذشته فعالیت می‌کردند. مثل تجمع قانونی دموکراتیک که ممکن است پس از انقلاب رویه خود را تغییر دهد یا حرکت النهضه به ریاست راشد الغنوشی و حزب دموکراتیک پیشرو به ریاست احمد نجیب الشابی و حزب التجدید (نوگرایی) به ریاست احمد ابراهیم و یا احزابی که طرفدار حکومت گذشته بوده و در آن زمان فعالیت می‌کردند. اما این‌گونه احزاب بعد از انقلاب تونس محبوبیت خود را از دست داده‌اند و هم‌اکنون تلاش می‌کنند احزابشان را بازسازی کنند.

الطرودی می‌گوید: نقشه راه احزاب سیاسی در حال شکل‌گیری است، اما مردم تونس نمی‌توانند در این وقت کوتاه با جزییات آن آشنا شوند. وی اضافه می‌کند: باید احزاب برنامه‌های خود را به شکل مختصر توضیح دهند تا مردم بتوانند بین آنها تمایز قائل شوند و یکی را بر دیگری ترجیح دهند.

وی تاکید می‌کند گرایش سنتی و ایدئولوژیک مردم تونس نقش مهمی در این رویکردها خواهد داشت و این مساله در سخنرانی رهبر حرکت النهضه نیز به خوبی منعکس شده بود. شاید به همین دلیل باشد که حزب‌های لیبرال و سوسیالیست نسبت به آینده خود ابراز نگرانی می‌کنند.

‌الجزیره 
مترجم:‌ فرزانه کرمی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها