محمدیان، مدیر کل صدا و سیمای مرکز قزوین:

پیشینه غنی قزوین در برنامه‌های فاخر

قزوین به دلیل قرار گرفتن در گلوگاه ارتباطی استان‌های شمالی و باختری کشور، نزدیکی به تهران، دارا بودن چند شهر صنعتی و نیز برخورداری از دانشگاه بین‌المللی امام خمینی و دانشگاه آزاد دارای موقعیت جغرافیایی خوبی است. قزوین به علت داشتن شهرهای صنعتی متعدد دارای اقتصاد و صنعتی پویا در کشور است. البته نباید بناهای تاریخی، مذهبی و جاذبه‌های طبیعی و گردشگری این استان را فراموش کرد. با حجت‌الاسلام والمسلمین حسین محمدیان، مدیرکل صدا و سیمای مرکز قزوین درباره شرایط و امکانات این رسانه بومی‌ به گفت‌وگو نشسته‌ایم.
کد خبر: ۳۶۹۸۱۱

رادیو در قزوین از چه سالی فعالیت خود را آغاز کرد؟

اولین فعالیت رادیویی در قزوین به سال‌های 48ـ 1347 باز می‌گردد. این رادیو تحت عنوان (پیکار با بی‌سوادی) توسط ارتش یا اداره اطلاعات وقت نصب و راه‌اندازی شد که روزانه 2 ساعت برنامه پخش می‌کرد و گلچینی بود از صحبت‌های شخصیت‌های اهل مطالعه و متدین شهر قزوین. بعد از 2 سال فعالیت‌های آن به دلایل نامعلومی تعطیل شد و تا سال 1376 که رادیو محلی قزوین راه‌اندازی شد، این رادیو از برنامه‌های جعبه جادویی زنجان و تهران استفاده می‌کرد. به دنبال تصویب لایحه استان‌شدن قزوین از سوی مجلس شورای اسلامی (سال 1375)، در شهریور 1376 اداره کل صدا و سیمای مرکز قزوین فعالیت اداری خود را آغاز کرد و طی یک برنامه زمان‌بندی‌شده در 13 آذر 76، مصادف با 3 شعبان خجسته‌ میلاد امام‌حسین(ع)، رادیوشهری قزوین روی موج FM ردیف 5/103 مگاهرتز با تولید و پخش روزانه حدود 3 ساعت برنامه فعالیت رادیویی خود را آغاز کرد. در 28 آذر 81 شبکه استانی صدا با پخش روزانه 12 ساعت برنامه از اذان صبح تا ساعت 19، آغاز به کار کرد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

در حال حاضر شبکه رادیویی قزوین به چه صورت پخش می‌شود؟

بعد از این‌که رادیوی محلی قزوین ؛ تبدیل به شبکه استانی صدا شد، طرح تبدیل روند تولید و پخش صدا از آنالوگ به دیجیتال برای اولین‌بار در مراکز کشور اجرا ‌شد. بعد از اجرای موفقیت‌آمیز طرح در مرکز قزوین مدیریت کلان سازمان را بر آن داشت تا به بحث دیجیتالی‌شدن تولید و پخش برنامه‌ها در تهران و دیگر مراکز نگاهی ویژه کند و همین تأکیدات نظر مراکز را به سمت مرکز قزوین به عنوان الگوی نمونه جلب کرد. اگرچه افتخار عنوان اولین‌ شبکه ‌استانی‌صدای‌ دیجیتال ‌کشور، برای قزوین همچنان باقی و ماندگار خواهد بود.

فکر می‌کنم سیمای قزوین هم پیشینه خوبی دارد.

بله، اولین فعالیت سیما در قزوین مربوط به راه‌اندازی فرستنده‌ تلویزیونی مرادتپه در نوروز 1356 است. این فرستنده برنامه‌های شبکه یک و 2 سیما را برای شهرهای قزوین، تاکستان، آبیک و بوئین‌زهرا تحت پوشش قرار می‌داد. در ادامه این فعالیت‌ها در سال 1360 با شروع به کار دفتر خبری قزوین، فصل جدیدی در انعکاس اخبار و وقایع شهر قزوین و مناطق اطراف آغاز شد. این دفتر انعکاس اخبار و وقایع شهرهای کرج، قزوین و تاکستان را به عهده داشت تا این‌که کرج از محدوده فعالیت خبری قزوین جدا شد. در سال 1375 لایحه تاسیس استان قزوین در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در شهریور 1376 با صدور حکمی از سوی آقای لاریجانی، آقای محمدحسین پیله‌وری به عنوان اولین مدیرکل صدا و سیمای مرکز قزوین فعالیت خود را آغاز کرد. در 26 فروردین 1378 استودیوی دومنظوره پخش سیما و تولید صدا، فرستنده پرقدرت تلویزیونی شهیدبابایی (مرادتپه) و ساختمان اداری و مالی مرکز به مرحله بهره‌برداری رسیدند و روزانه به مدت 15 دقیقه خبر سیمای استان پخش شد. در 28 آذر 1381 شبکه محلی سیما که در روزهای جمعه از ساعت 8 تا 14 برنامه داشت، آغاز به کار کرد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

همچنین همزمان با سفر رهبر معظم انقلاب به استان قزوین در 25/9/82 هزینه راه‌اندازی شبکه استانی سیمای مرکز قزوین در طرح‌ها و پروژه‌های مصوب سفر قرار گرفت و از 10/2/83 عملیات اجرایی آن شروع شد و در 13/12/84 همزمان با ولادت امام محمد باقر(ع) شبکه استانی سیمای مرکز قزوین آغاز به کار کرد.

قزوین از داشته‌های تاریخی، فرهنگی و هنری بسیاری برخوردار است، چه تمهیدی برای عینیت‌یافتن این پیشینه غنی در برنامه‌های رسانه استانی اندیشیده‌اید؟

سعی شده این پیشینه غنی در برنامه‌های فاخر و آثار نمایشی مرکز که در دست طراحی و تولید است به تصویر کشیده شود و از آن جمله می‌توان به تولید مستندهایی مانند «ارساسیا» حدود 1400 دقیقه، « آن سال‌ها» با موضوع نقش مردم قزوین در تاریخ انقلاب اسلامی‌ و انیمیشن «بشنو از نی» با موضوع خوشنویسی در استان قزوین (معرفی‌میرعماد) و تله‌فیلم «زخم کهنه» با موضوع مبارزات مردم الموت در تاریخ قزوین، تله‌فیلم «باغ یاقوت» با موضوع ایجاد اشتغال و توسعه کشاورزی و زنان سرپرست خانوار استان قزوین اشاره کرد. این موارد اهم برنامه‌هایی است که برای انعکاس پیشینه تاریخی ـ فرهنگی و هنری استان در نظر گرفته شده است. لهجه و گویش‌های موجود در استان از جمله مواردی است که کمتر به آن پرداخته شده و جای کار بسیاری دارد.

نزدیکی به تهران و وجود شهرک‌های عظیم صنعتی موجب مهاجرت گسترده نیروی کار به آن استان شده است. با توجه به این مساله شبکه استانی برای حفظ و تقویت خرده فرهنگ‌های اصیل چه اقداماتی کرده است؟

شبانه‌ها، دروازه بهشت و روستای ما و... از جمله برنامه‌هایی هستند که در حفظ و تقویت خرده‌‌فرهنگ‌های مثبت منطقه کمک می‌کند. البته ناگفته نماند که در تقویت فرهنگ غنی منطقه یکی از مشکلات اساسی در استان، مکتوب نبودن فرهنگ استان است که این کار برنامه‌سازی را با مشکل مواجه می‌کند.

دریافت سیگنال‌های شبکه تهران در قزوین برای آن مرکز فرصت است یا تهدید؟

با توجه به این مقایسه در شرایطی که امکانات و تجهیزات فراهم است تا مخاطب نیاز خود را از هر رسانه جهانی تامین کند نوع تفکر، تفکر یک‌رسانه‌ای نمی‌تواند باشد و ما را از رسیدن به اهداف خود باز خواهد داشت. پس شایسته است به جای این فکر به شناخت جذابیت‌های مورد نیاز مخاطبان و استفاده متناسب از آنها در برنامه‌سازی‌های خود بهره‌گیری کنیم.

در دور دوم سفر رئیس جمهور به قزوین بودجه چند سریال بر اساس شخصیت‌های استانی مصوب شد، تولید این سریال‌ها در چه مرحله‌ای است؟

برای معرفی شخصیت‌های استانی در دور دوم سفر رئیس‌جمهور، تولید 3 سریال به تصویب رسید؛ سریال مستند داستانی زندگینامه «حجت‌الاسلام سیدعلی‌اکبر ابوترابی» (سردار آزادگان) که طرح آن در اداره کل سیمای استان‌ها مسکوت مانده است، سریال مستند داستانی «شهید ثالث» در مرحله تحقیق و پژوهش است و سریال مستند بازسازی «نقش مردم قزوین در پیروزی انقلاب اسلامی» که تحقیق و پژوهش این سریال در مرحله نهایی شدن و قرارداد تولید آن در دست اقدام است.

یکی از نماد اصلی ارتقای کیفیت ایجاد رقابت است. چه تلاش‌هایی برای جذب نخبگان و هنرمندان استان برای تهیه و تولید برنامه‌های ارزشمند و پرمحتوا صورت گرفته است؟

متاسفانه به دلیل برخی تنگناها و کمبودهای موجود در استان، هنرمندانی که در سطح استان حرفی برای گفتن دارند بسرعت جذب بازار کار تهران و دیگر مناطق کشور می‌شوند. ضمن آن که بخش خصوصی در این زمینه در سطح استان چندان فعال نیست. ولی با تمام کمبودها، مرکز نتوانسته است در جذب همکاری برخی از این هنرمندان خوب عمل کند.

با توجه به راه‌اندازی رادیو‌های تخصصی آیا قزوین ظرفیت راه‌اندازی چنین رادیویی را دارد؟

با توجه به جاذبه‌های غنی گردشگری و آثار زیاد باستانی استان قزوین «رادیو توریسم» و با توجه به وجود شهرک‌های صنعتی موجود در استان و قطب صنعتی بودن قزوین در سطح کشور «رادیو صنعت» را از ظرفیت‌های رادیو‌های تخصصی این مرکز می‌توان در نظر گرفت.

اولویت‌های توسعه استان در سند چشم‌انداز چیست؟

با توجه به قابلیت‌ها و تنگناها، توسعه استان برپایه صنعت و کشاورزی و استفاده حداکثر از قابلیت‌های بازرگانی و گردشگری، استوار خواهد بود. ارتقای نقش و سهم استان در ساختار اقتصاد ملی با بهره‌گیری از موقعیت ویژه جغرافیایی و همجواری با منطقه شهری تهران، تداوم توسعه صنعتی استان و توسعه‌ و گسترش ‌فعالیت‌های ‌کشاورزی و ارتقای بهره‌وری عوامل‌ تولید در این بخش همچنین توسعه فعالیت‌های گردشگری و بهره‌برداری از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی استان و سرانجام اعتلای معرفت دینی، ارزش‌های فرهنگی و ویژگی‌های هویتی استان و تقویت استعدادهای فرهنگی و هنری در آن، بخشی از اهداف بلندمدت توسعه استان است.

فرشید قره‌لی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها