گاهی پس از صرف غذا در مهمانی‌ها، از ژله به عنوان دسر غذا استفاده می‌شود که اغلب به دلیل مزه خنک و میوه‌ای که دارد مورد استفاده انواع سلیقه‌ها، از کودک تا بزرگسال، قرار می‌گیرد ولی آیا خوردن این نوع دسر می‌تواند برای بدن مفید باشد یا خیر، سوالی است که دکتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه و رئیس دانشکده و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در گفتگو با «جام‌جم» به آن پاسخ می‌دهد.
کد خبر: ۲۷۱۸۲۵

به گفته وی از آنجا که پروتئین «ژلاتین» بیشتر در استخوان‌ها یافت می‌شود بنابراین با جوشاندن استخوان گاو، گوسفند و مرغ می‌توان ژله به دست آورد، ولی باید دانست که ژله به دو صورت گیاهی و حیوانی تهیه می‌شود و در بحث تهیه ژله گیاهی، اگر فیبر (تفاله فیبر)‌ را با آب و اسید بجوشانیم، می‌توان به شبه ژله‌ای دست یافت که به آن ژله گیاهی گفته می‌شود، ولی آنچه که هم‌اکنون در بازار یافت می‌شود همان ژله حیوانی است که در ساخت پاستیل نیز از آن بهره می‌برند.

درستی در ادامه اظهار می‌کند: 95 درصد از حجم ژله را آب تشکیل می‌دهد و فقط 5 درصد باقیمانده آن حاوی مواد خشک است که قسمت اعظم این مواد خشک را پروتئینی به نام «ژلاتین» تشکیل می‌دهد که از نظر ترکیبات اولیه‌اش، اسیدهای آمینه کاملی ندارد، بنابراین تمام نیاز بدن را تامین نمی‌کند، ولی با این وجود اسیدهای آمینه خوبی جهت ساخت پروتئین‌های بدن به شمار می‌روند که در رشد، نمو و سلامتی افراد هیچ ضرری را ایجاد نمی‌کنند.

چاق‌ها ژله میل کنند

وی یادآور می‌شود: ژله حاوی مقدار کمی مواد ویتامینی و معدنی است. به عنوان مثال اگر فردی 200 گرم ژله صرف کند، فقط 20 گرم آن ماده خشک، نصیب بدنش می‌شود که مقدار کلسیم، فسفر و ویتامین A که از این طریق به بدن وی می‌رسد، بسیار ناچیز است، ولی بد نیست افرادی که خواهان آن هستند، افزایش وزن جدی نداشته باشند و در دوره رژیم کم‌کالری به سر می‌برند، از این ماده غذایی استفاده کنند.

این متخصص تغذیه عنوان می‌کند: ژله از میان انواع و اقسام دسرهایی که پس از صرف یک وعده غذایی میل می‌شود، ترجیح داده می‌شود، چراکه می‌تواند به عنوان یک ماده کم‌کالری، به عنوان یک میان وعده، دسر خوبی به شمار رود.

دیابتی‌ها و مصرف ژله

این روزها ژله با دو نوع قند مصنوعی و طبیعی تهیه می‌شود که در هر دو شرایط، از کالری کمی برخوردار است و همین امر می‌تواند از بزرگ‌ترین فواید ژله محسوب شود، دکتر درستی با اعلام این مطلب می‌افزاید: افرادی که دارای دیابت هستند نیز می‌توانند از این ماده غذایی استفاده کنند ولی بهتر است که از ژله‌هایی استفاده کنند که از قند مصنوعی تهیه شده است.

در 100 گرم ژله، 7 میلی‌گرم کلسیم موجود است در صورتی که هر فردی به طور معمول، روزانه به 800 میلی‌گرم کلسیم احتیاج دارد، قابل ذکر است ژله از نظر داشتن ویتامینD و چربی، کاملا صفر است و مقدار انرژی حاصله از آن به دلیل مقدار اندک پروتئین و قند موجود در آن است. این متخصص تغذیه ضمن اشاره به این مطلب می‌گوید: در هر 100 گرم ژله، 5 میلی‌گرم سدیم و پتاسیم موجود است که افراد می‌توانند در طول روز 500 میلی‌گرم سدیم، دریافت داشته باشند.

وی خاطرنشان می‌کند: این مقدار ژله حاوی 4‌دهم میلی‌گرم آهن است که مردان در طول روز به 10 میلی‌گرم و زنان 15 میلی‌گرم آهن نیازمند هستند.

مصرف ژله در کودکان

دکتر درستی متذکر می‌شود: مصرف ژله نباید به گونه‌ای باشد که در کودکان احساس گرسنگی را رفع کند چرا که آن‌وقت آنها از مصرف میوه و سبزیجات پرهیز خواهند کرد و ژله را جایگزین مواد غذایی مفید خواهند کرد بنابراین مصرف ژله به هنگام و به اندازه در کودکان حائز اهمیت است.وی در پایان تصریح می‌کند: باید توجه داشت که افراد به هنگام تهیه ژله، از ژله‌هایی که در بسته‌‌بندی‌های لوکس و خارجی‌اند و مارک «حلال» در آنها ثبت نشده است، استفاده نکنند چرا که ممکن است این ماده غذایی از جوشانده استخوان حیواناتی تهیه شده باشد که در دین مکرم اسلام مصرف آنها حرام باشد، به عنوان مثال برخی از ژله‌های خارجی با جوشانده شدن استخوان «خوک» تهیه می‌شوند و اغلب ذبح اسلامی نشده‌اند، پس هیچ‌گاه نبایستی در تهیه این ماده غذایی «مارک حلال» را از یاد برد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها