با رایکو ترومن روزگار خوبی را پشت سر گذاشتیم. سرمربی سابق تیم ملی بسکتبال از بازیکنان ایرانی حاصل دسترنج مربیان وطنی و سرمایه گذاری باشگاه‌ها و هدایت فدراسیون، درست استفاده کرد و ما به المپیک رفتیم. حالا هموطن رایکو در مسیری سخت ایستاده است. او پشت سر، المپیک را می‌بیند که ایران حضور داشته و روبه‌رو، رقابت‌های جهانی را مشاهده می‌کند که باید ایران یکی از تیم‌هایش باشد.
کد خبر: ۲۶۳۳۲۴

ماتیچ در اردوی آلمان 2 باخت داشته است، تا اینجا انتظاری نمی‌رود. تیمی‌که حدادی را ندارد و چند بازیکن مصدوم روی دستش مانده‌اند نمی‌تواند کاری پیش ببرد، آن هم مقابل آلمان و دانشجویانش. اصلا در بازی‌های تدارکاتی عدد ملاک نیست، اما کیفیت و نوع عملکرد تیم اهمیت دارد. سرمربی جدید تیم ملی بسکتبال غیر از این موارد به دنبال شناخت تیم ملی است. اردوی آلمان ارزیابی تک تک نفرات از جانب ماتیچ است. همین‌طور بازیکنان در این روزها وظیفه دارند با خواسته‌ها و دستور مربی هماهنگ شوند و نوع بازی گرفتن و بازی دادن آن را بیشتر بشناسند.

مدیر تیم‌های ملی بسکتبال پس از پایان اردوی آلمان، ثبت نتایج تدارکاتی را خطری بزرگ برای ملی‌پوشان برشمرد. وقتی سخن از ناآماده بودن بازیکنان از نظر جسمانی و فنی به میان می‌آید، برخی باشگاه‌ها جبهه می‌گیرند که فدراسیون به باشگاه‌ها حمله می‌کند و مربیان ایرانی را قبول ندارد؛ اما باید قبول کنیم که بازیکنان در باشگاه‌ها به آمادگی لازم می‌رسند و پس از آن در تیم ملی به کار گرفته می‌شوند. رضا مشحون می‌گوید باید نتایج تیم ملی در آلمان را به فال نیک گرفت و باز هم نکاتی را متوجه تیم می‌کند. بازیکنان باید از نتایج ضعیف در اردوی آلمان درس گرفته، با توجه به این 2 شکست، از غرور کاذب فاصله بگیرند. خاصیت دیدار تدارکاتی همین است که به اشکالات خود پی می‌بریم.

در سوابق مربیگری ماتیچ اگر چه نکته چندان روشنی نیست، اما جایگاه فعلی بسکتبال‌مان مهم‌ترین نکته‌ای است که ما را به آینده تیم ملی حتی با ماتیچ امیدوار می‌کند. بازی‌های تدارکاتی در قطر و چین‌تایپه بار دیگر فرصت محک سرمربی جدید و اندیشه‌هایش را فراهم می‌کند. فراموش نکردیم در زمان رایکو، تیم ملی شکست‌های عجیب در بازی‌های تدارکاتی داشت، اما در جام ملت‌های آسیا یکباره همانی شد که باید: قهرمان آسیا. تیم ایران از 15 مرداد ماه باید چهره جدید خود را با وسلین ماتیچ در بین بسکتبال دوستان ایران آشکار کند.

تیم «ب»؛ فرصت‌ها و تهدیدها

تمام بازیکنانی که در حال حاضر با تیم «ب» ایران تمرین می‌کنند، می‌دانند پس از بازگشت تیم بسکتبال جوانان ایران، این تیم زمین تا آسمان فرق خواهد کرد. گفته می‌شود اعضای تیم بسکتبال جوانان ایران پس از بازی‌های جوانان جهان در قالب تیم «ب» قرار می‌گیرند. از طرفی محمد حسن‌زاده و ارسلان کاظمی، ‌شانس تمرین در تیم ملی را دارند. ماتیچ، سرمربی تیم ملی صحبت‌هایی در این ارتباط انجام داده است، اما کاظمی‌ اواسط مرداد ماه به آمریکا باز می‌گردد. فدراسیون بسکتبال تیم جوانان را برای مدت طولانی تحت نام تیم «ب» زیر‌‌نظر می‌گیرد. حتی تغییراتی بعد از جام ملت‌ها در تیم ملی صورت خواهد گرفت که جدی‌ترین گزینه‌ها، بازیکنان جوانان به شمار می‌روند. تیم «ب» ایران در چند بازی تدارکاتی برابر جوانان شکست خورده است.

به واسطه این‌که تعداد زیادی از بازیکنان تیم جوانان اصفهانی هستند؛ محسن صادق‌زاده، سرمربی تیم «ب» ایران تمایل شدیدی به شروع تمرین‌ها با جوانان دارد. یک دیدگاه کلی درباره انتخاب جوانان برای تیم «ب» ایران وجود دارد. دیدگاهی که فدراسیون هم آن را پذیرفته و در راستای آن عمل خواهد کرد. بازیکنان تیم ملی، میانگین سنی بالایی ندارند پس لازم ‌نیست از بازیکنانی نزدیک به سن و سال آنها در اردوی تیم ملی «ب» استفاده شود.

باید بهترین‌های اردوی اول و تیم بسکتبال جوانان را با چشم‌اندازی حداقل 2 ساله در فهرست این تیم قرار داد و کار آماده‌سازی تیم ملی «ب» را روی همین نفرات متمرکز کرد. تیم «ب» علاوه بر فرصت پشتوانه‌سازی، وظیفه دارد تیم ملی را در تهدید دائمی ‌قرار دهد. بازیکنانی که دارای انگیزه هستند در حرکتی مداوم از بخت بیشتری برای راهیابی به تیم ملی برخوردار می‌شوند و در عوض بازیکنان کم کارتر جایگاه خود را از دست خواهند داد. به این ترتیب است که جمعیتی مناسب از بازیکنان کشور همواره وارد رقابت با یکدیگر شده و همین مساله پیشرفت‌های بعدی را به دنبال دارد.

سرمربی این تیم حتی فراتر می‌رود و در گفتگو با یکی از خبرگزاری‌ها می‌گوید: باید جایگاه تثبیت شده برای این تیم در سازمان تیم‌های ملی ایجاد شود. پس از آن می‌توان شاهد اتفاقاتی خوب از سوی بسکتبالیست‌های«ب» بود، حتی در حدی که دعوتنامه اختصاصی برای شرکت در تورنمنت‌های بین‌المللی داشته باشند.

سهمیه‌بندی ملی با کدام هدف؟

در حالی‌که تعداد تیم‌های باشگاهی مشخص نیست، فدراسیون بسکتبال سهمیه بازیکنان ملی را اعلام کرده است. اسامی‌21 بازیکن در شرایطی اعلام شده که هنوز وضعیت تیم‌هایی مثل بیم مازندران معلوم نیست. به طور مثال اگر بیم منحل شود تکلیف بازیکنانی همچون تاجیک، زندی و نبی‌پور که سهمیه ملی اعلام شده‌اند، چه می‌شود؟

با توجه به این‌که تیم‌ها 3 بازیکن ملی خود را در اختیار دارند، این نفرات در چه تیم‌هایی می‌توانند بازی کنند؟ امیدواریم بیم منحل نشود یا تیم‌های جدیدی وارد لیگ بسکتبال شوند تا بر اساس سهمیه‌ها که برای برخی بازیکنان محدودیت به همراه دارد، مشکلی برای آنها به وجود نیاید.

اما اسامی: حامد آفاق اسلامیه، صمد نیکخواه بهرامی، علی باهران، سعید داورپناه، محمدرضا اکبری بیشه، مهدی کامرانی، سامان ویسی، امیر امینی، جواد داوری، آرن داوودی، اصغر کاردوست، علی دورقی، اوشین ساهاکیان، جابر روزبهانی، حامد سهراب نژاد، هومن رضایی، بابک نظافت، ایمان زندی، پویا تاجیک، موسی نبی‌پور و محمدرضا ابراهیمی‌نیا. تا نفر 17 همان‌هایی هستند که این روزها در تیم ملی تمرین می‌کنند، اما نام‌های پویا تاجیک، ایمان زندی، موسی نبی‌پور و مهم‌تر از همه بابک نظافت به طور غیرمنتظره‌ای در فهرست بازیکنان دیده می‌شود. اینان دعوت‌شدگان به اردو نیستند حتی نام نظافت که پنج شش سالی می‌شود که رنگ سالن بسکتبال آزادی را به عنوان بازیکن اردونشین ندیده در این فهرست گنجانده شده است. شما می‌دانید بازیکنی که نیست اما هست چرا سهمیه ملی می‌شود؟ به قول برخی دوستان در این فهرست آیدین کبیر، فرید رزقی، علیرضا هنردوست و احتمالا یکی دو نفر دیگر در رفته‌اند.

پویا تاجیک یکی از این بازیکنان است که می‌گوید: 2 سال است لباس تیم ملی را نپوشیده‌ام پس چطور می‌توانم در فهرست سهمیه‌های ملی باشم. من نسبت به این مساله اعتراض دارم. من به عنوان یک بازیکن معمولی و غیرملی در کنار کسانی قرار گرفته‌ام که از امکانات ملی‌پوش بودن مانند مسافرت‌های خارجی، تمرین در کنار بهترین‌ها و بازی با صاحب‌ نام‌های جهان استفاده می‌کنند. حسن نوربخش، سرپرست تیم ملی بسکتبال 4 بازیکن نامبرده را بهترین‌های اخلاق و تکنیک می‌داند، اما به نوعی دیگر فهرست سهمیه بازیکنان ملی توسط فدراسیون را تایید می‌کند: به هر حال معیارها برای انتخاب دعوت‌شدگان به تیم ملی فرق می‌کند!

اعتراض فیبا  آسیا به تغییر ملیت‌ها

سرانجام فیبا  آسیا در مواجهه با تغییر ملیت بازیکنان خارجی بسکتبال واکنش شدیدی نشان داد و از فدراسیون‌های آسیایی خواست نکات قانونی را در این زمینه رعایت کنند. از حدود10 سال پیش به این سو کشورهایی مثل قطر با تابعیت دادن به بازیکنان غیر قطری مشکلاتی را برای بسکتبال آسیا به وجود آوردند.

این کشور به دلیل نداشتن منابع انسانی مناسب حتی در رده جوانان نیز با ملیت دادن به بازیکنان آفریقایی، موفقیت‌هایی را در این زمینه به دست آورد که می‌توانیم به حضور تیم‌های قطر در رقابت‌های جوانان و امیدهای جهان در ادوار گذشته اشاره کنیم. رفته‌رفته این کار بین دیگر کشورها تسری پیدا کرد. تعدادی از کشورهای آسیایی بازیکنانی با اصلیت کشور خود را در دیگر نقاط دنیا یافتند که به این بازیکنان لقب دو ملیتی داده شده است و در تیم‌های لبنان یا اردن تعدادشان رو به افزایش است. این مساله مسوولان بسکتبال آسیا را به واکنش شدید واداشته است.

یئو چو هوک، دبیرکل کنفدراسیون بسکتبال آسیا اعلام کرد، هر تیم آسیایی فقط می‌تواند از یک بازیکن تغییر ملیت یافته در مسابقه‌های جام ملت‌ها استفاده کند. یئو در فاصله نزدیک به‌45 روز باقیمانده تا آغاز رقابت‌های جام ملت‌های بسکتبال آسیا با اعلام این خبر اضافه می‌کند: قانون واضح است. تنها یک بازیکن تغییر ملیت یافته می‌تواند برای کشور جدید بازی کند. ما بدقت تمامی بازیکنان را زیرنظر خواهیم گرفت تا مطمئن شویم قانون به طور کامل اجرا می‌شود. در حال حاضر گفته می‌شود جکسون ورومن برای تیم لبنان در جام ملت‌های آسیا بازی خواهد کرد. این بازیکن آمریکایی در لیگ قبل، بازیکن صبامهر قزوین بود و سپس به عنوان بازیکن کمکی مهرام با این تیم جام باشگاه‌های آسیا را فتح کرد. امروز لبنانی‌ها با تابعیت دادن به این بازیکن می‌خواهند او را با پیراهن ملی کشورشان به میدان بفرستند!

براساس این گزارش، لبنان با تغییر ملیت جکسون ورومن، مت فریج و آنتوین باربو این بازیکنان را به تیم ملی لبنان دعوت کرده است. از طرفی فیلیپین هم بازیکنان دو ملیتی را به تیم ملی بسکتبال خود دعوت کرده است.

در مسابقه‌های باشگاه‌های غرب آسیا وقتی تیم الجلای سوریه قصد داشت از بازیکنانی که به آنها ملیت سوریه‌ای داده بود، استفاده کند؛ با مخالفت برگزارکنندگان بازی‌ها روبه‌رو شد و حاضر به ادامه بازی‌ها نشد و رقابت‌ها را به نشانه اعتراض ترک کرد. با این حال به نظر می‌رسد فیبا  آسیا در دوره آینده رقابت‌های جام ملت‌ها برای مقابله با این اقدامات کار سختی داشته باشد؛ آن هم برابر مسوولان صاحب نفوذ بسکتبال قاره که معمولا امتیاز‌های ویژه‌ای برای تیم‌های کشور خود قائل‌می‌شوند.

محمد رضاپور

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها