خارجی‌های لیگ هشتم فوتبال

آمدن، ماندن، رفتن

پرونده استخدام بازیکن خارجی در ایران از بیش از 40 سال پیش گشوده شده است، وقتی پرسپولیس آلن ویتل و ویلی مک‌لوری از انگلیس و اسکاتلند را به خدمت گرفت تصور نمی‌شد روزی کار به سهمیه‌بندی و محدودیت استفاده از بازیکنان خارجی برای تیم‌های حاضر در لیگ برتر کشیده شود.
کد خبر: ۲۴۳۲۳۶

بالا رفتن قیمت بازیکنان داخلی از یک سو و پایین بودن سطح توقع برخی بازیکنان خارجی موردنظر باشگاه‌های ایرانی از سوی دیگر سبب شده تا تعداد بازیکنان خارجی شاغل در لیگ برتر فصل به فصل رو به افزایش رفته و در لیگ هشتم به عدد 48 برسد. این گزارش نگاهی دارد به عملکرد 48 بازیکنی که برخی واقعا برای تیم‌های خود کارآمد بودند و برخی دیگر فقط بخشی از هزینه باشگاه را به خود اختصاص داده و بدون آن که فایده‌ای داشته باشند یا روی نیمکت نشستند یا ایران را ترک کردند.

استقلال تهران

فابیو جان واریو از برزیل- بدون شک و تردید جان واریو بهترین خارجی لیگ برتر بوده است؛ بازیکنی که به عنوان هافبک هجومی با تفکر طراحی حرکات رو به جلو در دادن پاس‌های منجر به گل تبحر دارد. او که در رشته عمران تحصیل کرده است در استقلال به محبوبیت خوبی در میان هواداران دست یافته است. جان واریو امروز یکی از امیدهای تیم قلعه‌نویی محسوب می‌شود که وقتی نیست شاید سرمربی آبی‌پوشان را بیشتر از همه نگران میانه میدان استقلال می‌کند.

ذوب‌آهن اصفهان

ایگور کاسترو از برزیل- ایگور کاسترو با 15 گل زده (تا پایان هفته سی‌ام)‌ برای تیم دوم جدول یکی از خارجی‌های موفق لیگ هشتم محسوب می‌شود، سرمربی ذوب‌آهن برای انتخاب این مهاجم فرصت‌طلب رنج سفر به برزیل را به جان خرید، اما ابراهیم‌زاده الان از این انتخاب به خود می‌بالد. در وصف بازی کاسترو می‌گویند او در زدن ضربات آخر دقیق و باهوش است و شوت‌های از راه دور خطرناکی می‌زند. کاسترو در حال حاضر در مکان سوم جدول گلزنان قرار دارد و برای کسب عنوان آقای گلی تلاش می‌کند.

عیسی اندوی از سنگال- یکی دیگر از خارجی‌های ذوب‌آهن، دروازه‌بانی بلندقامت و سیاه‌چرده است که با قد 2 متر و 2 سانتی برای خودش رکورددار است. او آخرین فصل حضورش در ایران را پشت‌سر می‌گذارد، چون از فصل آینده تیم‌های حاضر در لیگ برتر اجازه استفاده از بازیکن خارجی در خط دروازه را ندارند. از نکات جالب توجه در مورد اندوی این است که به دلیل سال‌های حضور در اصفهان فارسی را با لهجه اصفهانی صحبت می‌کند.

حیدر عبید جاسم از عراق- زوج مرکز دفاع ذوب‌آهن در کنار محمد صلصالی را حیدر عبید جاسم تشکیل می‌دهد. یک مدافع که در جنگ‌های هوایی خوب کار می‌کند. منصور ابراهیم‌زاده مهم‌ترین نقطه قوت جاسم را تصاحب توپ مهاجمان حریف در ضدحملات توصیف می‌کند و معتقد است مدافع عراقی تیمش در برخورد با بازیکنان سرعتی کمی ضعف دارد.

مس کرمان

ادینیو از برزیل- ادینیو، یکی دیگر از بازیکنان برزیلی لیگ برتر هشتم است که البته در مس کرمان برای خود جایی دست و پا کرده است. طرفداران مس هم علاقه زیادی به او دارند. ادینیو بازیکنی است که به حاشیه زیاد علاقه دارد. باید ببینیم با این وضعیت فصل آینده در کرمان ماندنی می‌شود یا نه.

سوکو فوفانا از مالی- اگر خاطرتان باشد مس کرمان یکی از تیم‌هایی بود که در فصل نقل و انتقالات بازیکنان زیادی را با رقم‌های نجومی جذب کرد. فوفانا یکی از همان بازیکنانی است که مبلغ زیادی گرفته، اما کارایی زیادی ندارد. یک مدافع کاملا معمولی که یا روی نیمکت است یا اگر به میدان برود گاه دچار اشتباهات فاحش می‌شود. او قد بلندی دارد و مهم‌ترین حسن بازی‌اش در زدن ضربات هوایی است.

پائولو زالترون از برزیل- فصل قبل بهترین گلزن کرمانی‌ها بود، اما در این فصل آنقدر خوب نبود که آخر جایگاهش را در ترکیب اصلی مس از دست داد و حالا روی نیمکت می‌نشیند؛ البته او از این بابت از دست خودش عصبانی است و می‌گوید تمرین‌ها را با انگیزه ادامه می‌دهد تا دوباره بتواند گل بزند.

پرسپولیس

ایوان پترویچ از صربستان- او هم یکی از خارجی‌های موفق لیگ هشتم است. یک هافبک چپ‌پا که در ارسال توپ‌ها دقیق است. پترویچ را خداداد عزیزی در ابومسلم به فوتبال ایران شناساند.

در فصلی که دنی اولروم آقای گل شد نقش پترویچ به عنوان یک مکمل در دادن پاس‌های گل در ابومسلم انکار نشدنی بود. پترویچ در پرسپولیس هنوز با اوج خود در ابومسلم فاصله دارد، اما در خط میانی پرسپولیس هم آنقدر خوب بوده است که بتوان این هافبک صربستانی را میان خارجی‌های موثر لیگ قرار داد.

ابراهیم توره از سنگال- از مهاجم فرصت‌طلب و توانای فصل پیش پیکان انتظار می‌رفت در پرسپولیس به مراتب بهتر از این باشد. توره هرچند 10 گل برای پرسپولیس زده است، اما رضایت کادر فنی و هواداران این تیم را جلب نکرد.

مهاجم سنگالی پرسپولیس با رفع مصدومیت محسن خلیلی کار سخت‌تری برای حضور در میدان خواهد داشت و این موضوع شاید حس رقابت را در او برانگیزد.

فرانک آتسو از توگو- آتسو با کارنامه خوبی به پرسپولیس آمد. مدافع ثابت تیم ملی توگو در جام جهانی آلمان حالا نفر پنجم خط دفاعی پرسپولیس و به یک نیمکت‌نشین تبدیل شده است.

فرانک آتسو شاید حالا افسوس روزهایی را بخورد که پیش از لیگ هشتم پیشنهاد مس کرمان را با همان مبالغ نجومی رد کرد. به نظر می‌رسد آتسو یکی از رفتنی‌های پرسپولیس در فصل آتی باشد.

پائولو روبرتو دوکارمو از برزیل- پرحرف و حدیث‌ترین انتقال سال، دوکارمو مهاجم مورد علاقه افشین قطبی که در مورد چگونگی رفت و آمدنش به ایران داستان‌های زیادی نقل‌قول شد، قطبی اصرار بر توانایی مهاجم 19 ساله‌اش داشت، اما او حتی اگر توانایی هم داشت نتوانست ذره‌ای از آن را تحت فشار شدید مردم و رسانه‌ها به نمایش بگذارد، یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات قطبی و پرسپولیس بود، شاید اگر دوکارمو به ایران نمی‌آمد قطبی نمی‌رفت و حالا پرسپولیس در وضعیت متفاوتی قرار داشت، خلاصه این که مهاجم برزیلی آن روزهای پرسپولیس یکی از خریدهایی بود که فقط برای گرفتن پول به ایران آمده بود.

سپاهان اصفهان

عمادرضا از عراق- عمادرضا این فصل با قراردادی 450 میلیون تومانی در حالی که برای چندمین فصل پیاپی موردنظر پرسپولیسی‌ها بود در سپاهان ماندنی شد. عمادرضا از فوتبال ایران شناخت خوبی پیدا کرده است. راه دروازه را می‌شناسد اما همان‌قدر که گلزن خوبی است گاهی موقعیت‌های خوب و صددرصد گل را از دست می‌دهد.

عبدالوهاب ابوالهیل از عراق- یکی دیگر از خارجی‌های سپاهان نیز از کشور عراق است. ابوالهیل در میانه میدان سپاهان یک همه‌‌کاره است. در خط هافبک بخوبی مدیریت می‌کند و یک طراح است. ابوالهیل در سمت راست تبحر بازی دارد و بهترین بازی‌هایش را در همین منطقه انجام داده است.

جاستین اورلین الونگ الونگ از کامرون- با وجود مصدومیت الونگ، افشین قطبی عقیده خاصی به بازیش داشت. قطبی دلش می‌خواست الونگ در پرسپولیس بماند، اما مصطفوی نظری خلاف این داشت و عاقبت رحمان رضایی را به الونگ ترجیح داد. شاید این یکی از مشکلاتی بود که قطبی از آن یاد می‌کرد. در هر حال او حالا بازیکن سپاهان است و به عنوان هافبک دفاعی زردپوشان اصفهانی در جام حذفی مقابل تیم سابقش پرسپولیس قرار خواهد گرفت.

آرماندوسا از برزیل- یکی دیگر از برزیلی‌های لیگ هشتم در سپاهان توپ می‌زند؛ البته آرماندوسا به عنوان یک مدافع راست بازی می‌کند و در سپاهان هم مثل فولاد چندان تاثیرگذار نیست. به هر حال در شرایطی که فشردگی بازی‌ها بالا می‌رود برای سپاهان در فاز دفاع می‌‌تواند مهره جایگزین خوبی باشد.

صبای قم

المیر تولیا از بوسنی- حتما صبایی‌ها از این که فصل بعد نمی‌توانند المیر تولیا را داشته باشند از حالا ناراحت هستند، دروازه‌بانی که در کنار عملکرد معمولا قابل‌توجه‌اش گاهی گل‌های بدی می‌خورد، اما همین که تیمش با 31 گل خورده بهترین خط دفاع را تا این لحظه البته همراه سپاهان دارد نشان از توانایی‌های اوست.

پیکان قزوین

کریستین کاروالیو- او فقط 2 هفته در ایران بازی کرد؛ مقابل صبا و ذوب آهن. وقتی در این دو دیدار حرفی برای گفتن نداشت، پیکانی‌ها برایش بلیت برگشت گرفتند تا به عاقبت بدتری دچار نشود، شاید اگر می‌ماند مثل دوکارمو از عجایب لیگ لقب می‌گرفت، کاروالیو به موقع رفت.

فولاد خوزستان

ساندرو داسیلوا از موزامبیک- داسیلوا یک رگ برزیلی هم دارد. او برای فولاد و مهم‌تر از آن مجید جلالی یک تکیه‌گاه در پست هافبک دفاعی است. به کمک بازیکنان کناریش حریف را خوب تحت فشار می‌گذارد و از آن دسته بازیکنانی است که به دور از حرکات نمایشی از خط دفاع تا حمله خوب جا به جا می‌شود.

کارلوس فرناندز از پرتغال- خیلی‌ها می‌گویند بهترین دروازه‌بانی است که تا به حال از خارج از کشور میهمان ایرانی‌ها شده است، البته در باب تمدید قرارداد فرناندز در شرایطی که در میانه فصل صحبت از تصویب قانون عدم جذب دروازه‌بان خارجی در لیگ برتر بود حاشیه درست شد، اما او عاقبت ماند تا آخرین فصل حضورش در ایران کامل باشد. از نظر روحی در دروازه گفته می‌شود که اعتماد به نفس بالایی دارد و از هیچ مهاجم و توپی نمی‌‌ترسد.

لوسیانو والنته از برزیل- برای حل مشکل گلزنی تیم جلالی به ایران آمد، اما وقتی در 10 بازی فقط توانست یک بار به گل برسد جلالی جایش را در میدان عوض کرد. والنته پول خوبی از فولاد گرفته و ظاهرا در فهرست گرانقیمت‌های خارجی لیگ هشتم است. والنته حالا بیشتر پشت سر مهاجمان پاس می‌دهد تا گل بزند.

سایپا کرج

عیسی ترائوره از مالی- وقتی در برنامه 90 بهتر از هر خارجی حاضر در لیگ فارسی حرف زد همه فهمیدند او می‌تواند از این نظر یک استثنا باشد که فارسی را خیلی زود آموخته است. ترائوره پس از پرسپولیس و پاس به الجزایر رفت و وقتی فهمید هیچ جا برایش بهتر از ایران نیست دوباره آمد و این بار به سایپا پیوست.

او حالا 10 گل برای تیمش زده و از امیدهای تیم مایلی‌کهن است.

آلو ترائوره از مالی- شباهت اسمی با عیسی ترائوره بی‌جهت نیست.

آلو پسر عموی عیسی است، اما از نظر فنی توانایی‌های او را ندارد. مایلی کهن هم ترجیح می‌دهد به جای استفاده از این بازیکن به یک جوان ایرانی بازی بدهد.

راه‌آهن

تیاگو جونیور از برزیل- یکی از بازیکنانی که یک دقیقه هم در لیگ بازی نکرد، آن زمان داوود مهابادی سرمربی راه‌آهن بود و وقتی فهمید این خرید تیمش نمی‌تواند همان مدافعی باشد که انتظار می‌رود خیلی زود او را به برزیل بازگرداند تا حداقل یک بازیکن ایرانی بتواند شانسش را امتحان کند.

امیر ابوچا از بوسنی- او پس از یک حضور نسبتا موفق در پاس و 8 گل زده از ایران رفت، اما پس از 6 ماه در نقل و انتقالات نیم فصل در شرایطی که محمود یاوری سرمربی راه‌آهن شده بود به درخواست او که در برق شیراز بازی ابوچا در پاس را زیر نظر داشت به ایران آمد، البته ابوچا در راه‌آهن چندان موفق نبوده است.

سزار پیگرینی از اروگوئه -پیگرینی هم همه پولش را از راه آهن گرفت و چون مورد توجه یاوری نبود بدون بازی، ایران را ترک کرد تا راه آهن از این نظر رکورددار باشد. او تنها در یک بازی دوستانه گل زد.

هاملت میختاریان از ارمنستان- این بازیکن نه خیلی خوب است نه خیلی بد. یک بازیکن متوسط که خیلی مورد توجه یاوری نیست. میختاریان در مقدماتی یورو 2008 و جام جهانی آلمان در منطقه اروپا برای تیم ملی ارمنستان بازی کرده است.

آلوارو پینتوس از اروگوئه -پینتوس مهاجم خوبی است. مهابادی در توضیح بازی‌اش به فرارهای عالی و توانایی در زدن ضربات آخر اشاره دارد، اما محمود یاوری از زمان حضورش روی نیمکت راه‌آهن زیاد به او فرصت نداده است و ترجیح می‌دهد بازیکنان ایرانی را به میدان بفرستد.

ملوان بندرانزلی

آلن باسیچ از کرواسی- باسیچ از خریدهای خوب لیگ هشتم برای ملوان محسوب می‌شود که تاکنون بازیکن خارجی نداشته است. او مدافع خوبی است و توانایی هماهنگ شدن با مدافعان کناری‌اش را دارد.

فیلیپه ده‌سوزا از برزیل -برای ملوان مهره‌ کارآمدی بوده است. احمدزاده از او به عنوان بهترین خارجی تیمش یاد می‌کند و عقیده دارد ده‌سوزا در گرفتن توپ توانایی خاصی دارد و پاس‌های خوبی هم می‌دهد. این برزیلی یک هافبک دفاعی باهوش و جنگنده است که می‌تواند از حرکات تکنیکی هم استفاده کند.

تومسیلاو استالیچ از کرواسی- استالیچ یک مهاجم دو متری است که از نظر کیفی چنگی به دل نمی‌زند. احمدزاده هم همین نظر را دارد و همین که او را به عنوان بازیکن ثابت به میدان نمی‌فرستد نشان دهنده این است که عقیده‌ای به بازیش ندارد.

پاس همدان

ماریوگاربا از کرواسی- هموطن وینگوبگوویچ، طبیعی است که او علاقه داشته باشد هافبکی از کشورش را برای تیمش در همدان خریداری کند، اما او یک بازیکن معمولی است که به مرور زمان خود بگوویچ هم متوجه شد خرید چندان خوبی نبوده است. ماریوگاربا بیشتر روی نیمکت می‌نشیند و یک بازیکن تعویضی است.

شهباز ارکینوف از ازبکستان -مهاجم 22 ساله امروز پاس همدان سابقه بازی در پاختاکور ازبکستان را دارد. از آن بازیکنانی است که به واسطه بازیش در ایران ماندنی می‌شود، پاسی‌ها از این بازیکن رضایت کامل دارند.

جوزف ادیستون از برزیل - در مدت زمان حضورش در ایران پیش از پاس در عقاب تست داد اما قبولش نکردند. از آن بازیکنانی است که پاسی‌ها خیلی زود از خریدش پشیمان شدند چون در پست مهاجم، مدافع و حتی هافبک نتوانست چیزی از خود نشان دهد.

ابومسلم

عبدالجبار مومونی از توگو -مومونی دفاع خوبی است. حداقل برای ابومسلم در این منطقه خوب و موثر عمل کرده است. این چندمین فصل پیاپی است که ابومسلم مدافع توگویی دارد.

ژان دین گودی -دین گودی سرعت بالایی دارد و خوب گل می‌زند، دروازه را خوب می‌شناسد و اگر در روزهای خوبش باشد می‌تواند برای ابومسلم مفید واقع شود.

جاسم محمدغلام از عراق -محمدغلام انگار با مسائل مالی فوتبال در ایران آشنا نبود. خیلی زود رفت؛ وقتی ابومسلم به دلیل مشکلات مالی نتوانست اولین قسط قرارداد او را پرداخت کند. هادی برگی‌زر علاقه خاصی به بازیش داشت و معتقد بود این مدافع می‌تواند مشکلات دفاعی ابومسلم را حل کند اما مشکلات مالی این اجازه را نداد.

دنی اولروم از نیجریه - دنی اولروم حالا از باتجربه‌های خارجی در لیگ‌ برتر است. اولروم در ایران به جمع متاهلان پیوسته و تازه مسلمان شده است. او اگر آماده باشد خوب گل می‌زند و مفید واقع می‌شود. علاقه داشت در اوج بی‌پولی ابومسلم به استقلال برود که با این خواسته‌اش موافقت نکردند.

پیام خراسان

اشپیتیم آرفی از آلمان- با این‌که پیام این فصل جز حاشیه و مشکلات مالی و تغییر و تحولات عجیب چیزی نداشت، اما یک مهاجم گلزن به نام آرفی داشت که تا به حال با 16 گل زده و بعد از آرش برهانی از امیدهای کسب عنوان آقای گلی است.

دیگو ماکسیمو از برزیل -ماکسیمو یک مدافع ارزان قیمت برای پیامی‌ها بود که خیلی بیشتر از مبلغ قراردادش به کار پیام آمد. مدافعی میانی که نسبت دیگر مدافعان پیام کارآمدتر بوده است.

استقلال اهواز

ماریان بیلچف از مقدونیه -خارجی‌های استقلال اهواز بدون کارشناسی لازم خریداری شدند؛ هزینه کردن برای 4 بازیکن خارجی بی‌کیفیت. یکی از آنها همین بیلچف است. این بازیکن پس از نمایش ضعیف برابر استقلال توسط میثاقیان اخراج شد. او شانس خود را با حضور در تمرین‌های برق امتحان کرد، اما عاقبت به کشورش بازگشت.

محمد‌ناصر شکرون از عراق -او در برق شیراز بازیکن مورد نظر محمد یاوری بود. وقتی یاوری به استقلال اهواز‌ پیوست این بازیکن را در فهرست خرید خود گذاشت، اما وقتی از اهواز رفت روزهای خوش شکرون هم به پایان رسید. او حالا روزهای خوبی را با استقلال اهواز ندارد.

هیثم کاظم از عراق - او هم از کشور عراق آمده و بازیکنی است که بیشتر میل هجومی دارد. در تیم ملی عراق هم بازی کرده است، اما بازی دفاعی و توقعات دفاعی از او در استقلال اهواز سبب شده تا به یک بازیکن کاملا معمولی تبدیل شود. در سپاهان بهتر از استقلال اهواز بود و به نظر می‌رسد بزودی آبی‌پوشان اهواز را ترک کند.

احمد‌کاظم عصار از عراق -این بازیکن توسط میثاقیان در فهرست مازاد استقلال اهواز قرار گرفت، چون هرگز خواسته‌‌های کادر فنی را برآورده نمی‌‌کرد، البته در عملکرد نامناسب او باید مصدومیتش را در نظر گرفت چون گفته می‌شود او از هفته چهارم نتوانسته خوب تمرین کند و همین سبب شده تا از آمادگی دور شود.

داماش گیلان

آدریانوآلوز از برزیل - اوحدود 6 سال است که به فوتبال ایران آمده و داماش چهارمین تیم ایرانی‌اش است. تا این هفته 11 گل برای داماش قعرنشین به ثمر رسانده است. آلوز بازیکنی است که خصوصیاتش چندان شبیه مهاجمان برزیلی نیست چون بیشتر قدرتی است و جنگندگی بالایی دارد.

ویلیام دی جنگو از کامرون - وقتی پگاه با نادر دست‌نشان به فینال جام حذفی رسید از این بازیکن به عنوان یکی از عوامل موثر در دفاع یاد کرد. او در دفاع کمتر دچار اشتباه می‌شود و سعی دارد توپ را در محوطه جریمه از دست ندهد.

ایوان دراکسوویچ از صربستان - هموطن پترویچ است، اما بازیش اصلا شباهتی به او ندارد. در واقع این بازیکن از خریدهای نامناسب این فصل بوده است که معلوم نیست چه‌طور به فوتبال ایران راه پیدا کرده است.

برق شیراز

آلن آدویچ از بوسنی - در صباباتری خیلی بهتر از برق شیراز کار کرد. شاید به واسطه همان بازی‌ها بود که مورد توجه برق قرار گرفت، اما حداقل در زمان عباسی که به کار این تیم نیامد و حالا امیدوارند در هفته‌های پایانی بهتر کار کند.

ویلیام موره‌تو از برزیل - یکی از بازیکنان بی‌کیفیت لیگ البته از خارج از کشور، بازیش نه تنها به برق کمک نکرده است بلکه گل‌نزدن و از دست‌دادن موقعیت‌های گل سبب شده تا برق شیراز در انتهای جدول روزگار خوشی نداشته باشد.

مقاومت سپاسی رکورد‌دار

در بررسی بازیکنان خارجی لیگ برتر به ترتیب قرار گرفتن تیم‌ها در جدول رده‌بندی این کار را انجام دادیم. تیم مقاومت سپاسی که این فصل حداقل در مقابل استقلال و پرسپولیس فوق‌العاده بود در مکان نهم جدول قرار دارد و تنها تیمی است که اصلا بازیکن خارجی ندارد.

سارا احمدیان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها