: افزایش میزان مشارکت مردم در انتخابات 24 آذر ماه 85نسبت به دوره پیشین حکایت از آن دارد که آرایش سیاسی کشور در چارچوب احزاب ، جبهه ها، گروهها، چه با تابلو و چه بی تابلو، چه نوع قدیمی و چه نوع خلق الانتخابی
کد خبر: ۱۲۰۹۵۰
(یعنی در آستانه انتخابات) به نحوی بود که توانست دغدغه های مردم را تحریک و آنها را به سمت صندوق های رای هدایت کند.
در مقابل مردم نیز در چارچوب آن آرایش و تمایلات خودشان رای داده و از مخدوش نشدن آرایشان مطمئن شدند که البته همه باید کمک کنند که این دو نکته در بین مردم با انعکاس مثبت تقویت شود چرا که این دستاورد قابل ستایش و تقدیر است ، همچنین:
اول - تجمیع انتخابات در این مقطع به نوعی ضمن انعکاس توافق جناحهای مختلف قدرت ، در جلوگیری از هدر رفتن امکانات و زمان و تضییع ناشی از پراکندگی ، انعکاسی از کارآمدی دستگاه های نظارت و اجرا بود.
دوم - تاثیر و تاثر این موضوعات ، میزان اثرپذیری مخاطبان (مردم) و اثرگذاری پیامهای برون مرزی را به شکل رسانه ای و سیاسی به سطح بسیار پایینی تنزل داد و انتخابات را بیشتر درونی و داخلی و کمتر تاثیرپذیر از نسیم خارجی ساخت و این نیز ثبت یک رکورد جدید در انتخابات داخلی ایران به حساب می آید که خود علامت مثبتی از «اعتماد» و در نتیجه «ثبات و امنیت» است.
سوم - اخلاق انتخاباتی شرکت کنندگان در این مسابقه و هواداران بسیار نزدیک به آنها منبعث از کنترل رفتاری بود که آنها را از روشهای سلبی و به قولی «بداخلاقی انتخاباتی» دور و به رفتار هوشمند و «اخلاق مآبانه» نزدیکتر کرد. هرچند گزارش هایی نیز از بعضی رفتارهای نابهنجار غیرسراسری نیز وجود داشت.
چهارم - در این دوره از انتخابات در برنامه های نامزدهای شوراها (منظور بیشتر تهران است) برنامه مشخصی برای معضلات اساسی تهران ، (ترافیک ، محیطزیست ، جمعیت ، بوروکراسی) مطرح نشد. در انتخابات خبرگان نیز حرفهای جدیدی به میان نیامد.
پنجم - خوب است این نکته را بدانیم که در همین ایام ، در انتخابات مجلس نمایندگان و سنای امریکا، میزان حضور مردم 40.4 درصد واجدان شرایط در انتخابات را دربر می گرفت که نسبت به دوره قبل یعنی سال 2002کمتر از یک درصد رشد را نشان می دهد. مقایسه این آمار با مشارکت بیش از 60درصدی مردم ایران در هر دو انتخابات قابل تامل است ، زیرا به نسبت مشارکت مردم در دوره قبلی خبرگان که 46درصد بود، این دوره بیش از 15درصد رشد نشان می دهد و در شورای شهر تهران مشارکت 60درصدی مردم در مقایسه با دوره قبل هم رکورد بالایی از خود به جای گذاشت به طوری که مشارکت در دوره قبلی شورا در تهران 500هزار نفر و در این دوره 2میلیون نفر بود؛ یعنی 400درصد رشد داشت.
اکنون با توجه به آنچه عرض شد، می خواهم به چند نکته بنیادی «تحزب» نیز اشاره کنم تا به شکل مجمل آنچه مدنظر بود راگفته باشم: چسبندگی حزب و تشکل و گروه و مردم ایران به دلایل متعدد تاریخی ، ساختاری و فرهنگی ، کمی تا قسمتی ژله ای است.
به نظر می آید شرط ادامه نیافتن این وضعیت منوط به اخلاق حزبی غیرلغزنده ای است که بیان مبسوطی دارد و نکاتی را می طلبد:
1- این که حق به طور کامل و به طور دائم و در همه موضوعات نزد ماست یک باور جهان سومی (غیرتوسعه یافته) در تفکر حزبی است. این نوع تفکر یک نوع انجماد و حصارکشی حزبی ایجاد می کند که هم فراگیری حزب را محدودتر و هم خطاهای تاکتیکی و نیز استراتژیکی را بر حزب حاکم می کند.
2- تصمیم سازی و تصمیم گیری در احزاب و تشکلهای جهان سومی واجد اهمیت است حال آن که در این مسیر نقاط آسیب پذیری در مسیر تصمیم گیری آنهاست ؛ لذا شناخت این آفات و دوری جستن از آنها در انتخابات نیز شرط حفظ چرخه پیروزی و نیز خروج از ناکامی است.


علی شمخانی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها