مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی درباره وضعیت پرونده‌های میراث جهانی ایران که چندی پیش جدولی با اطلاعات اشتباه درباره آن در فضای مجازی منتشر شد، توضیحاتی ارائه کرد.
کد خبر: ۱۰۸۲۰۷۶
شبهه زدایی از جنجال میراثی در فضای مجازی

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از مهر، در روزهای اخیر جدولی در فضاهای مجازی منتشر شده که براساس آن برخی از میراث ناملموس کشورمان به نام کشورهای دیگر در فهرست میراث فرهنگی یونسکو به ثبت رسیده است. اما آنطور که فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی می‌گوید برخی از اطلاعات این جدول اشتباه بوده و یا برعکس جلوه داده شده است.

نظری در تشریح بخشی از این اشتباهات گفت: به عنوان مثال اگرچه تار به نام کشور آذربایجان ثبت شده اما هنوز سازهایی مانند قانون و سنتور توسط هیچ کشوری به ثبت نرسیده و موسیقی مقامی خراسان شمالی هم در سال ۹۰ توسط ایران ثبت شده است.

وی گفت: موسیقی مقامی خراسان توسط ایران ثبت شده و کمانچه پرونده مشترک ایران و جمهوری آذربایجان بوده که تکلیف آن پاییز معین می‌شود. همچنین آذربایجان چوگان با اسب قره‌باغی را ثبت کرده و پرونده نان لواش توسط ارمنستان در سال ٢٠١٤ ثبت شده است، اما در سال ٢٠١٦ نیز ایران به همراه آذربایجان، ترکیه، قزاقستان و قرقیزستان این نان و مهارت پخت نان‌های تخت را ثبت کرده است.

نظری درباره پرونده یلدا و قهوه خانه نیز بیان کرد: این پرونده پیشنهاد ایران بوده و هنوز ثبت نشده است. ترکیه نیز آیین قهوه ترکی را ثبت کرد نه قهوه خانه را.

نظری درباره پرونده کمانچه هم گفت: پس از ارسال پرونده ثبت ملی کمانچه در فهرست میراث ناملموس توسط ایران به سازمان یونسکو، کشور آذربایجان درخواست داد که چون آن‌ها هم دارای‌ساز کمانچه هستند، این پرونده به صورت مشترک بین ایران و آذربایجان به ثبت برسد. ما هم این پیشنهاد را پذیرفتیم.

وی گفت: سال گذشته نیز آذربایجان پرونده فرهنگ پخت نان‌های نازک را تهیه کرده بود و ما درخواست پیوستن به این پرونده را داشتیم و آن‌ها پذیرفتند. به این ترتیب باب جدیدی با کشورهای همسایه باز شده و ما هم علاقه‌مند هستیم که به این پرونده‌های مشترک بپیوندیم.

اگرچه پرونده‌هایی مانند بادگیر توسط امارات هنوز ثبت نشده اما آنها از فن آوری بادگیر در سال ۹۱ رونمایی کرده‌اند و برای ثبت تذهیب هنوز پیشنهاد آن هم داده نشده است اما از آنجا که کشورهای همسایه اشتراکات فرهنگی زیادی با ایران دارند ممکن است که از این فرصت استفاده کرده و اقدام به ثبت چنین پرونده‌هایی کنند با این وجود آنطور که مسئولان سازمان جهانی یونسکو و سازمان میراث فرهنگی می‌گویند به دلیل جلوگیری از رقابت بین کشورها بر سر ثبت جهانی میراث ناملموس، سازمان یونسکو پرونده‌هایی را در اولویت قرار می دهد که به صورت مشترک بین کشورها ثبت شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها