دکتر زهره شجاع ابیانه جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در گفت‌و‌گو با جام جم آنلاین

فیبروم بیماری شایع در زنان

فیبروم‌های رحم، رشد غیر سرطانی رحم است که اغلب در سنین تولید مثل برای زنان و دختران به وجود می‌آید. اسامی دیگر آن فیبرومیوم و لیومیوم است. دلایل به وجود آمدن آن، روشهای درمان و آگاهیهای بیشتری در این باره را در ادامه مطلب بخوانید.
کد خبر: ۶۶۵۶۹۶
فیبروم رحم، علل و روش‌های جدید درمان

جام جم سرا:
فیبروم رحم با افزایش خطر سرطان رحم همراه نیست ولی در مریض‌هایی که فیبروم رشد سریعی دارد و یا فیبروم آن‌ها حین یائسگی رشد کرده است، بایستی احتمال فیبروم سرطانی را در نظر داشت.

حدودا از هر ۴ خانم، ۳ خانم زمانی درطول زندگی خود دچار فیبروم می‌شود، اما اکثر آن‌ها از وجود آن بی‌اطلاع هستند. چون فیبروم‌ها اغلب منجر به هیچ علامتی نمی‌شوند. حتی پزشک شما ممکن است که فیبروم را به طور اتفاقی در حین معاینه لگن ویا سونوگرافی حاملگی کشف کند.

بطور کلی فیبرومهای رحمی بندرت احتیاج به درمان دارند. درمان طبی و روشهای جراحی می‌توانند فیبروم‌ها را کوچک نموده و یا بردارند، البته در صورتیکه فرد دچارمشکلات فیبروم شده باشد.
به طور نادر، فیبروم ممکن است که احتیاج به یک درمان فوری و اورژانسی داشته باشد، در صورتی که فرد دچار درد حاد و شدید لگن و یا خونریزی قاعدگی شدید گردد.

علائم بیماری

خونریزی شدید و یا دردناک رحمی
خونریزی طولانی مدت رحمی (۷ روز یا بیشتر)
فشار یا درد لگنی
تکرر ادراری
مشکل در تخلیه مثانه
یبوست
پشت درد یا پا درد
ترشح واژینال مزمن

به طور نادر، ممکن است که فیبروم در صورتی که جریان خون آن دچار اختلال شود، سبب ایجاد درد حاد ویا در صورتی که فیبروم پایه داشته باشد و پایه آن دچار پیچ خوردگی شود، سبب درد و تب شود.
محل فیبروم تاثیر زیادی روی علائم و نشانه‌های بیماری دارد.

فیبروم‌های زیر مخاطی: چون به سمت دیواره داخلی رحم رشد می‌کنند، گاهی اوقات مسئول خونریزی قاعدگی طولانی مدت ویا شدید هستند و یا در قابلیت باردار شدن فرد اختلال می‌توانند ایجاد کنند.

فیبروم‌های زیر سروز رحم: چون به سمت خارج رحم رشد می‌کنند، گاهی اوقات می‌توانند روی مثانه فشار وارد آورند و سبب علائم ادراری و تکرر ادرار شوند.

اگر فیبروم به سمت پشت رحم رشد کند، می‌تواند روی روده بزرگ فشار وارد آورده و یبوست ایجاد نماید و یا به اعصاب کمری فشار آورده و سبب پشت درد شود.

چه موقع باید یک دکتر را دید؟

ویزیت دکتر برای شما الزامی است اگر شما:
درد لگنی دارید که برطرف نمی‌شود
پریود‌های سنگین و درد ناک دارید
خونریزی و یا لکه بینی بین دو پریود دارید
درد هنگام نزدیکی جنسی دارید
مشکلات خالی کردن مثانه دارید
مشکلات اجابت مزاج دارید

همچنین ویزیت فوری دکتر در موارد خونریزی شدید رحمی و یا درد لگنی تیزی که ناگهانی ظاهر شده است، حتما الزامی است.

علل بیماری

فیبروم‌های رحمی از بافت عضلانی صاف رحم (می‌وم‌تر) منشا می‌گیرند. الگوی رشد فیبروم‌ها متفاوت است. بعضی از آن‌ها آهسته رشد می‌کنند و بعضی در‌‌ همان اندازه باقی می‌مانند و بعضی دیگر حتی در طول زمان جمع می‌شوند و کاهش اندازه می‌دهند.

اندازه و سایز فیبروم‌ها از بسیار کوچک که با چشم انسان قابل تشخیص نیست تا توده‌های بزرگ که می‌توانند سایز رحم را بزرگ کنند، متفاوت است. آن‌ها ممکن است یکی یا متعدد باشند. حتی در بعضی موارد نادر، ممکن است که آنقدر رحم را بزرگ کنند که تمامی شکم پر شود و به سطح قفسه سینه برسد.
دانشمندان علت فیبروم را نمی‌دانند، اما مطالعات جدید اشاره به موارد زیر دارند:

علل و فاکتور‌های ژنتیک
‌نژاد
هورمون‌های زنانگی

فیبروم‌ها کلا در افرادی که حاملگی و زایمان داشته‌اند، کمتر رخ می‌دهد. در افراد چاق، فیبروم بیشتر دیده می‌شود. قرص‌های جلوگیری از بارداری با کاهش خطر ابتلا به فیبروم همراهند.

عوارض بیماری

خطر ابتلا به کم خونی بر اثر خونریزی شدید ویا طولانی مدت رحمی
ایجاد درد شدید بر اثر پیچ خوردن و یا استحاله فیبروم
اختلال در بارور شدن فرد به دلیل انسداد و یا منحرف شدن لوله‌های رحمی

فیبروم‌های زیر مخاطی می‌توانند منجر به اختلال در کاشت تخمک بارور شده در دیواره داخلی رحم شوند و نتیجتا رشد جنین تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در این موارد، پزشکان اغلب توصیه به برداشتن این نوع از فیبروم‌ها قبل از تلاش برای بارور شدن می‌کنند.

در اغلب اوقات، فیبروم‌ها در حاملگی احتیاج به درمان ندارند. اگر که درد‌های شکمی در سه ماهه اول و دوم بارداری پیش آید آنرا می‌توان با مسکن‌های معمولی کنترل کرد. در مورد فیبروم‌هایی که منجر به سقط مکرر جنین شوند، پزشک ممکن است که یکی از فیبروم‌ها و یا تمامی آن‌ها را بردارد.

بخصوص اگر که هیچ علت دیگری برای سقط جنین به غیر از فیبروم یافت نشودو فیبروم شکل و فرم حدود رحم را تغییر داده باشد.

تست‌های تشخیصی

فیبروم‌ها اغلب به طور اتفاقی در حین معاینه روتین لگنی یافت می‌شوند. دکتر شما ممکن است که احساس نامنظمی در شکل رحم شما کند و پیشنهاد سونوگرافی برای تشخیص فیبروم کند.
سونوگرافی: بهترین و دقیق‌ترین روش برای تشخیص فیبروم می‌باشد. در این روش بی‌درد، با کمک امواج صوتی تصاویری از رحم و تخمدان‌ها گرفته می‌شود.
امروزه یک نوع سونوگرافی بنام سونوگرافی واژینال تصاویر بسیار دقیق تری از رحم به دست می‌دهد (نسبت به روش قبلی سونوگرافی ابدومینال). سایر روش‌های تشخیصی، هیستروسکوپی و هیستروسالپنگوگرافی می‌باشند درهیستروسکوپی تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی داخل رحم با وسیله‌ای دوربین دار رویت شده و نواحی مشکوک و غیر طبیعی نظیر پولیپ‌های آندوم‌تر رحم و یا فیبروم‌های پایه دار (پدانکوله) برداشته شده و جهت بررسی بافت‌شناسی به آزمایشگاه آسیب‌شناسی ارسال می‌شوند
گاهی اوقات سی تی اسکن ویا‌ام آر آی بسته به مورد شخص ممکن است که لازم شوند.
یک تست شمارش کامل سلول‌های خونی یا CBC برای تعیین وجود کم خونی در بیمار اغلب درخواست می‌شود.

درمان بیماری

در مورد بسیاری از افرادیکه فیبروم رحمی بدون مشکل و نشانه دارند سیاست تحت نظر گرفتن فیبروم بهترین گزینه است. بسیاری از فیبروم‌ها تمایل دارند که بعد از یائسگی کاهش اندازه داده و حتی ناپدید شوند. البته این در مورد تمامی آن‌ها صدق نمی‌کند.

دارو‌ها شامل GNRH Agonist مثل: (Lupron) دکاپپتیل یا دیفرلین: این دارو‌ها با کاهش سطح هورمون‌های زنانگی (استروژن و پروژسترون) سبب یک حالت یائسگی موقتی می‌شوند. در نتیجه پریود قطع می‌شود و فیبروم‌ها جمع می‌شوند و کم خونی فرد بهبود می‌یابد.

البته این دارو‌ها اغلب در مرحله قبل از جراحی فیبروم به منظور کاهش اندازه آن و برداشت راحت‌تر فیبروم با عمل جراحی و نیز اصلاح کم خونی قبل از عمل جراحی بکار می‌روند. از عوارض آن‌ها گرگرفتگی و پوکی استخوان در صورت مصرف طولانی مدت دارو (بیش از ۶ ماه) هستند.

قرص‌های جلوگیری خوراکی ویا قرص‌های پروژسترونی می‌توانند به کنترل خونریزی رحمی ناشی از فیبروم کمک کنند. ولی نمی‌توانند اندازه فیبروم را کاهش دهند.

هیسترکتومی (عمل برداشت رحم): این عمل تنها راه حل دائمی برای فیبروم‌های رحمی است. اما باید در نظر داشت که این با این عمل توانائی بچه دار شدن فرد از بین می‌رود، لذا برای افرادیکه دیگر مایل به باروری نیستند، گزینه خوبی محسوب می‌شود.

میومکتومی (عمل برداشت فقط فیبروم): این عمل عارضه‌اش از عمل برداشت رحم، کمتر است ولی احتمال عود (برگشت مجدد) فیبروم با آ ن وجود دارد. می‌ومکتومی می‌تواند به روشهای باز کردن شکم و لاپاراسکوپی انجام شود. عمل لاپاراسکوپی برای برداشت فیبروم‌های کوچک استفاده می‌شود. اخیرا از ربات جراحی برای برداشت فیبروم‌های بزرگ‌تر و بیشتر حین لاپاراسکوپی استفاده می‌شود.

میومکتومی هیستروسکوپیک: این روش یک گزینه مطرح برای برداشت فقط فیبروم‌های داخل رحم (زیر مخاطی) است. یک لوله باریک و بلند بنام هیستروسکوپ که در نوک آن یک دور بین تعبیه شده، تحت بی‌حسی موضعی یا بی‌هوشی عمومی وارد رحم می‌شود و با دید کامل، پزشک فیبروم را مشاهده کرده و بر می‌دارد. این روش فقط در وقتی که پزشک بسیار حاذق بوده و تکنیک این عمل را می‌داند، کاربرد دارد.

جراحی به روش سونوگرافی موضعی: Focused Ultrasound Surgery یک روش جراحی جدید و غیر تهاجمی برای درمان فیبروم‌های رحمی با استفاده از‌ام آر آی است. این روش بسیار موثر و بی‌خطر می‌باشد. مزایای این روش بهبودی سریع و عوارض کمتر در مقایسه با اعمال جراحی است ولی باید در نظر داشت که این روش فقط در کوتاه مدت موثر است.


روش لخته سازی در شریان رحمی: در روش Uterine Artery Embolization یک دکتر رادیولوژیست مجرب، با کمک تزریق موادی بسیار ریز پلی وینیل کلراید در عروق خون رسان رحم لخته ایجاد می‌کند. در نتیجه خون رسانی فیبروم دچار اختلال می‌شود و فیبروم جمع می‌شود. این روش جدید برای درمان فیبروم رحم بسیار موثر است. فواید این عمل شامل عدم وجود برش در دیواره شکم و کاهش مدت بهبودی پس از عمل است. عوارض آن شامل درد‌های پس از عمل (۷-۲ روز پس از عمل) و احتمال صدمه به ارگانهای مجاور رحم ویا تخمدان‌ها می‌باشد. این روش برای افرادیکه مایل به بچه دار شدن پس از عمل هستند، توصیه نمی‌شود. انجمن متخصصان زنان و زایمان این روش را فقط برای درمان کوتاه مدت خونریزی و علائم فشاری فیبروم موثر دانسته است. (دکتر مریم لطفی زاد - متخصص بیماری‌های زنان)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۶
یك بیمار
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۳
۰
۱
سلام من از 18 سالگی فیبروم داشتم. 4 بار جراحی باز انجام دادم 1 بار لاپاروسكوپی. خونریزی بسیار شدید داشتم اندازه یكی از فیبروم هام هم 450 گرم بود (دفعه اول) . دفعه دوم از 26 جا توی رحمم جای فیبرومم رو سوزوندن. تكرر ادرار شدید و درد داشتم. بجز این راه آخر همه رو رفتم . هر كی هر دكتری معرفی می كرد می رفتم فایده ای نداشت كه نداشت. دوباره سبز می شد. الان 31 سالمه در سال 88 زایمان دوقولوییانجام دادم. از بعد از زایمان انگار آب شدن و از بین رفتن. خیلی خوشحالم و توصیه میكنم به كسانی كه دیگه تحمل خونریزی و لكه بینی ندارند این راه رو هم امتحان كنن. من نتیجه گرفتم
مدی
Iran, Islamic Republic of
۰۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
۰
۰
سلام وعرض خسته نباشید من 34 هستم ومجرد فیبروم دارم كه ابعادش 72.68هست ودر حال حاظر قرص ال دی مصرف میكنم و بخاطر این بیماری دچار استرس و اظطراب شدید شدم ایا بادرمان دارویی ازبین میرن درضمن من مجردم واز عمل باز خیلی میترسم بیهوشیم برام بده تروخدا كمكم كنید البته ناگفته نماند من در دانشگاه به دلیل ترساز صبحتهای یك استاد دچار استرس شدیدم جوری كه خوابو خوراك نداشتم بعداز چندروز دچار خوریزی شدم كه بعد ازسونو تشخیص فیبرم دادن.
بقایی
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۲
۰
۱
باسلام وخسته نباشید من یكسال پیش عمل امبولیزاسیون رحم انجام دادم كه مشكل خونریزیم حل نشد بهترشدم ولی خونریزم هنوزهست فیبرومها هم كوچك نشدن بنظرشما راحل اساسی برای من چیست؟
سارا
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
۰
۰
باسلام من 31سالمه 4ساله ازدواج كردم میخوام بچه دارشم آزمایشات قبل بارداری انجام دادم مشكلی نبودبخاطرپریودهای بسیاردردناك سونودادم تازه فهمیدم كه 2تافیبرم بزرگ ساب سزورباسایز9سانت و7سانت دارم.خیلی ترسیدم همش نگرانم 3روزاعصابم خورد شده لطفامنو راهنمایی كنین روحیم كلاداغونه آیابایدجراحی كنم؟هیچ راه دیگه ای نداره؟اول جراحی بعدبچه دارشم یابعدحاملگی جراحی كنم خیلی ممنون ازراهنماییتون
الهام صحتی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
۰
۰
باسلام خسته نباشی. مادر من 48سالشه فیبرم رحم داره هر بار كه پریود میشه درد زیاد و خونریزی شدید و نفخ میگیره. به ماما مراجعه كرد فقط قرص مسكن بهش دادن از عمل میترسه و دچار كم خونی شدید هم هست كمكم كنید تا درمان بشه یا دردش كمتر بشه ممنونم
الهام حسینی
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۷
۰
۰
عالی بود
محبوبه میرزایی
Spain
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۶
۰
۰
خیلی خوب بود
مریم
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
۰
۰
بسیارعالی بود.متشكررررررم
زهرا
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
۰
۰
ازاطلاعات كامل ومفیدتان متشكرم.خداقوت.
سكینه
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۶
۰
۰
سلام
من 40سالمه و حدود یك سال هم هست كه فیبروم دارم در اندازه های 10و 30 میلی به ظاهر شاید مشكلی نباشن ولی مرتب درد دارم خونریزی های بیش از حد طوری كه همیشه كم خونی دارم.... دكترم پیشنهاد كرده كه بسوزونمش...... حالا میخواستم بدونم این روش سوزوندن موثره؟ بعد هزینش چقدره؟
سارا از گیلان
-
۲۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
۰
۰
دختردانشجویی هستم 34 ساله كه در اوایل سال عقد نموده ام بدلیل استرس و بزرگی شكم كه آن را ناشی از یبوست میدانستنم به پزشك مراجعه نمودم و پس از سونوگرافی مشخص شد 2 فیبروم با اندازه های 71،62 و 38،33 میلی متر در قسمت قدامی رحم از نوع ساب سروز و یك فیبروم دیگر با اندازه 48 ، 38 در قسمت خلفی رحم از نوع انترامورال وجود دارد. از اینكه همسرم متوجه موضوع شود اضطرابم بیشتر شده است - نمیتوانم موضوع را با كسی مطرح كنم. خواهشمندم مرا راهنمایی نمایید بهترین راه و اینكه كمترین آسیب برای صاحب فرزند شدن باشد چیست؟
مریم
-
۰۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
36سال دارم.مجرد.2سال گذشته فیبروم داشتم باجراحی برطرف شد اما امسال مجدد سونوگرافی كردم ومیوم اینترامورال درناحیه فوندال خلفی به ابعاد41×35 ودرجدار قدامی به قطر25م م سگمال فوقانی مشاهده شده آیانیازبه جراحی هست؟
مریم
-
۰۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۵
۰
۰
میوم اینترامورال درناحیه فوندال خلفی راست به ابعاد41×35 ؟
آناهید
-
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۰
۰
۰
سلام،خسته نباشید
من 33ساله هستم و 7ساله ازدواج كردم
مدت چند ماه پریودم نامنظم شد و الان تقریبا 5ماهی هست كه روزههای پریودم به 2هفته میرسه و خیلی خونریزی دارم اندازه میوم 5/8در 5/5 هست تا حالا نه تصمیم به بارداری گرفتم نه سقط داشتم ولی عمل آپاندیسیت انجام دادم و جای عملم خیلی بد هست بصورت عمودی روی شكم هست میخواستم بدونم كه الان میتونم اقدام به بارداری كنم و همزمان با زایمان میوم رو نیز جراحی كنم؟
آیا عمل میموم شكمی است یا به طریق دیگه؟
ممنون میشم جواب بدید
Paria
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۶
۰
۰
سلام خانم دكتر عزیز، هرچی گشتم ندونستم كجا سوالاتمو مطرح كنم اونه اینجا نوشتم:
33 سالمه و حدود پنج ساله ازدواج كردم تقریبا چهار ماه پیش اقدام به بارداری كردم و دچار درد شدید شكمی در زمان پریود شدم بعد از مراجعه به پزشك چند بار سونوگرافی شكمی انجام دادن كه احتمال بزرگ شدن یكی از تخمدانهارو دادن بعد سونوگرافی واژینال انجام دادم كه بازم متاسفانه نتونستن تشخیص دقیق بدن، روز چهاردهم پریودی بازم سونوگرافی واژینال انجام دادم كه تشخیص (در ادونیكس چپ چسبیده به تخمدان چپ و ضخامت میومتر لترال چپ یك ناحیه هایپو اكو به ابعاد 43*56 mm دیده میشودكه اتصال اندكی به رحم نشان میدهد و سبب رانده شدن تخمدان چپ به طرف لترال شده است یافته های فوق به نفع میوم پدانكوله می باشد) به چند پزشك زنان و زایمان مراجعه كردم كه نظرات مختلفی دادن گفتن حتما برو عمل لاپروسكپی انجام بده و پزشك دیگه گفت نیاز نیست عمل كنی برای بارداری اقدام كن. بسیار ممنون میشوم با توجه به سنم كه میخوام باردارشم راهنماییم كنین. متشكرم
سمیرا
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۲
۰
۰
سلام خانم دكتر.من ٣٠ ساله هستم و ٤ ساله ازدواج كردم. دقیقا فروردین پارسال به علت قاعدگی های طولانی مدت به پزشك مراجعه كردم كه پس از سونو ضخامت آندومتر ١٢میلیمتر اعلام شد دو دوره قرص ركین خوردم و تو سونو ضخامت به ٧ رسید.دو دوره یاز مصرف كردم و دكتر بنده اعلام كرد كه دچار تنبلی تخمدان هستم و دو دوره دفاستون خوردم.چون هیچ تغییری ندیدم دكترم رو عوض كردم و دكتر جدید هم تو سونو ی جدید اعلام كرد كه فیبرومی به اندازه ٢٠ *١١میلیمتر اینترامورال دارم و به مدت دو هفته قرص استروژن و پروژسترون خوردم و پس از اون یك دوره قرص دیان خوردم و توی سونو روز پنجم قاعدگی فیبرومم به اندازه ٥١*٤٣ میلیمتر رسید.لطفا منو راهنمایی كنید كه چكار كنم. مادر بنده توده خوش خیم سینه داشتند كه حدود ٢٨ سال پیش قبل از یائسگی اونو خارج كردن.متشكرم
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها