سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
کندلوس دزد ندارد؛ این نخستین چیزی است که با یک جستجو در سایتهای مجازی درباره این روستا دستگیرتان میشود و همان لحظه این فکر در ذهنتان مینشیند که ساکنان این روستا به طور قطع از غنای فرهنگی بالایی برخوردارند، فکری که دهیار کندلوس نیز آن را تائید میکند و دراینباره به جامجم میگوید: تاکنون گزارشی از دزدی در این روستای سه هزار ساله نه شنیده و نه در جایی ثبت و درج شده است.
این روستای مازندران، بیسواد هم ندارد و به گفته نامدار مقیمی کندلوسی تمام ساکنان زیر 50 سال آن باسوادند و افراد بالای 50 سال نیز اگر سواد مدرسهای نداشته باشند، سواد نهضتی دارند و خواندن و نوشتن را بخوبی میدانند. اما کندلوس مدرسه ندارد و تنها دبستان آن اوایل دهه 70 تعطیل شد و مدرسه راهنمایی دخترانه شبانهروزی آن نیز فقط تا سال گذشته فعال و پذیرای دانشآموزانی از روستای همجوار بود.
مقیمی دلیل نبود دبستان در کندلوس را مهاجرت خانوارهای جوان و صاحب فرزند به شهر میداند و میگوید: اکنون حدود صد خانوار در روستا باقی مانده است که اعضای این خانوارها را افراد مسن تشکیل میدهد. دهکده توریستی کندلوس در منطقه کجور مازندران تمدنهای بسیاری را در دورههای مختلف تاریخی به خود دیده است. در این دهکده آثاری از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام دیده شده است.
بزرگترین فرهنگسرای خاورمیانه
کندلوس یکی از 465 روستای هدف گردشگری کشور و جزو 11 روستای برتر این سرزمین است که افزون بر طبیعت بکر و زیبا، غنیترین موزه مردمشناسی خاورمیانه را نیز در خود جای داده است. موزهای که از کتابهای خطی بسیار قدیمی گرفته تا انواع ابزارآلات باقدمت، اشیای عتیقه و لباسهای محلی منطقه را میتوان در آن مشاهده کرد که در سال 65 تاسیس و افتتاح شده است.
جاذبههای طبیعی و فرهنگی این روستا از یک سو و مهماننوازی مردمان آن از سوی دیگر باعث ورود سالانه بیش از 20 هزار گردشگر داخلی و خارجی به این روستا شده که به گفته دهیار روستا، این گردشگران از اوایل بهار تا اواخر تابستان، مسافر کندلوس هستند، هرچند زمستان هم برخی تورها بویژه دانشجویان معماری مهمان روستا میشوند.
بافت روستا دارای معابری سنگفرش و خانههایی با نمای کاهگل، پنجرههای کوچک زیبا و سقف لتی است (سقفی پوشیده با تکههای چوب که در لهجه محلی به آن لت گویند). البته به گفته مقیمی، روستا از دو بافت با ارزش و معمولی تشکیل شده که ساخت و سازهای جدید و امروزی در بافت باارزش ممنوع است و چنانچه فردی بخواهد خانه قدیمی خود را تخریب کند و از نو آن را بسازد، از وی تعهد کتبی گرفته میشود که نما و سقف خانه خود را براساس همان معماری قدیم بازسازی کند. کندلوس برخلاف بسیاری از روستاهای گردشگری کشور از زیرساختهای گردشگری خوبی برخوردار است، به طوری که با پارک، رستوران و سوئیتهایی با نمایی سازگار با معماری روستا از مهمانان خود استقبال میکند.
یک حمام خزینهای قدیمی هم در کندلوس وجود دارد که میگویند متعلق به دوران قاجاریه است.
دهیار روستا با بیان اینکه این حمام تا همین چند وقت پیش در حال تخریب بود، میگوید: میراث فرهنگی چندی پیش مرمت و بازسازی حمام را آغاز کرد که این عملیات اکنون به دلیل کمبود اعتبار و سرما متوقف شده است.
فاطمه مرادزاده / گروه ایران
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد