
با دکتر محمد اسحاقی به بررسی شرایط رویارویی تمدنی غرب با شرق پرداختیم و این استاد برجسته دانشگاه تهران با رسایی و روشنی به روشنگری دراینباره پرداخت؛ با ما باشید.
آنچه که به صورت یک جنگ محدود موشکی درجریان بود،به دلیل عدم تماس مرزی، امکان گسترش جغرافیایی در آن به آسانی مقدور نبود و نیست. تعارض نتانیاهو باجمهوری اسلامی یامثلا مسئولان ردهبالای ایران نیست بلکه تعارض غرب علیه اسلام و ایران و علیه استقلالخواهی و عزتمندی وتلاش مابرای بردهنبودن است.
روزهایی که خیابانهای ایران مملو از مردمی بود که برای وداع با شهیدان به صحنه آمدند، صحنهای را رقم زد که تحلیلگران آن را نماد وحدت یک ملت با خواستهها، دیدگاهها و خاستگاههای مختلف توصیف کردند.
در میان امواج متلاطم تحولات جهانی، گویی تمدنها بار دیگر به صفآرایی پرداختهاند.فهم این پیچیدگیهانیازمند نگاهی عمیقتر و فراتر از تحلیلهای صرفا سیاسی و اقتصادی است. آیا میتوان دراین دوران، نقشه راهی یافت که ما را به سوی ساحل امن هدایت کند؟ چه درسهایی از تاریخ و آموزههای دینی میتوان آموخت تا در این میدان نبرد فرهنگی و تمدنی، پیروزمندانه گام برداریم؟ این پرسشها، ذهن هر دغدغهمندی را به خودمشغول ساخته است؛ برای یافتن پاسخ این سؤالات با دکتر محمدهادی همایون، نویسنده و پژوهشگر گفتوگو کردهایم.
ماجرای نبرد در نیزارهای هورالعظیم در سال ۱۳۶۲ و شناسایی و مقدمهچینی برای عملیات خیبر، ما را یاد شهید علی هاشمی میاندازد که فیلم «اسفند» به کارگردانی دانش اقباشاوی براساس شخصیت این شهید و نقش مؤثر او در این عملیات ساخته شده است. اقباشاوی اسفند را در ادامه سبک فیلمسازی مستندگونه، باورپذیر و ساده خود ساخته و معتقد است این اثر بیش از جنگی بودن، فیلمی حماسی همراه با عناصر معمایی و جاسوسی و در عین حال رئال و واقعی است.
داود فتحعلی بیگی را میتوان یکی از کارگردانان و نمایشنامهنویسان پرسابقه درعرصه نمایشهای ایرانی دانست. او تا امروز علاوه بر اینکه نمایشهای متعددی را در قالب تعزیه، تختهحوضی، نقالی و... روی صحنه برده، به نگارش آثار تئوری و نظری هم دراین باره پرداخته است.
جنگ جزو واژههایی است که بار معنایی سنگینی را به دوش میکشد و تبعات آن بیشتر از مدت زمانی که اتفاق افتادهدامنگیر یک کشور و خاک میشود. این همان اتفاقی است که در جنگ تحمیلی ایران رخ داد و تبعات آن تا به امروز ادامه داشته. ابعاد این اتفاق به اندازهای بزرگ است که تمام اقشار جامعه ازجمله هنرمندان و نویسندگان به آن واکنش نشان دادند و هزاران کتاب تحلیلی، پژوهشی و رمان در مورد آن نوشته شده.
در میان انبوه آثار منتشرشده درباره زندگی و شخصیت امام خمینی(ره) کتاب «روحالله» با رویکردی نوین و جذاب، روایتی متفاوت از زندگی بنیانگذار انقلاب اسلامی ارائه میدهد. این اثر که بهتازگی مورد توجه و تقریظ رهبر انقلاب قرار گرفته، تلاش دارد با زبانی روان و گیرا، ابعاد مختلف زندگی امام(ره) را به گونهای به تصویر بکشد که نهتنها پژوهشگران بلکه عموم مردم از هر قشر و سنی بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. روحالله، با تکیه بر مستندات تاریخی و بهرهگیری از تکنیکهای داستانسرایی، زندگی این رهبر بزرگ را از کودکی تا روزهای پایانی حیاتش به شکلی زنده و ملموس روایت میکند. بهتازگی خبری منتشر شده است که مقام معظم رهبری بر کتاب روحالله تقریظی نوشتهاند که فردا یازدهم خرداد منتشر میشود، به همین بهانه با صادق حکیمیان، نویسنده کتاب روحالله گفتوگو کردهایم.
یکی از جنبههای مهم دیپلماسی ایران، جنبه فرهنگی و تمدنی آن است که گفتوگوها و ارتباطات فرهنگی چند هفته گذشته بهعنوان نمادی از دیپلماسی فرهنگی ایران باعث تقویت ارتباطات فرهنگی با سایر کشورها و بهخصوص کشورهای منطقه شده است. اقداماتی مؤثر که نهتنها بیانگر احترام و تعامل ایران با دیگر فرهنگها و ملتهاست، بلکه بهعنوان ابزاری برای ارتقای جایگاه کشور در عرصه جهانی و تقویت روابط دوجانبه با کشورهای مختلف عمل میکند. این تحرکات و اقدامات شایسته ایران در روزهای اخیر بهانهای شد تا با دکتر غلامرضا کریمی، دانشیار روابط بینالملل و رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی به گفتوگو بنشینیم. آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتوگوی اختصاصی روزنامه «جامجم» با ایشان است.
گلستان جعفریان از جمله نویسندگان پرکار ادبیات پایداری و دفاعمقدس است. او بیشتر به مسائل زنان در جنگ میپردازد و نگاه متفاوتی به این موضوع دارد. «روزهای بیآینه»، «همه سیزدهسالگیام» و «تیک تاک زندگی» از جمله آثار اوست. «پاییز آمد» تازهترین اثر این نویسنده است که خاطرات فخرالسادات موسوی، همسر سردار شهید احمد یوسفی را روایت میکند. وی در گفتوگویی تفصیلی با خبرنگار فرهنگ و هنر روزنامه جامجم بیشتر درخصوص ادبیات پایداری خاصه ادبیات بازداشتگاهی صحبت کرد.
در مراسم اکران عمومی فیلم «صبح اعدام» به کارگردانی بهروز افخمی که در روستای ارتشآباد، زادگاه شهید طیب حاجرضایی برگزار شد، خبرنگار جامجم با این کارگردان به گفتگو نشست. افخمی درباره انگیزه خود از ساخت این فیلم گفت: «حدود۲۰ سال پیش، در جریان تحقیقی درباره هیاتهای مؤتلفه و فعالیتهای آنان، گزارشی در روزنامه کیهان به تاریخ یکم آبان ۱۳۴۲ توجهم را جلب کرد. این گزارش مربوط به ۹۰ دقیقه پایانی زندگی دو شهید، اسماعیل و طیب حاج رضایی در زندان و پیش از اعدام بود و همین موضوع جرقه ساخت فیلم را در ذهنم روشن کرد. خوشحالم که پس از سالها فرصتی فراهم شد تا این روایت را به تصویر بکشم.»
مقام معظم رهبری با نگاهی بیمانند و جامع در منشور حوزه به موضوعاتی مهم پرداختهاند. یکی از ویژگیهای برجسته این منشور آن است که هیچگاه، حتی از سوی نوابغ و علمای بزرگ، چنین نگاه جامعی به حوزههای علمیه وجود نداشته و این نکتهای بس ارزشمند است.
کتاب «دینامیک بهروز» به قلم نصرتالله محمودزاده، اثری متفاوت و مستند درباره زندگی و منش مهندس بهروز پورشریفی، طراح برجسته پلهای استراتژیک دفاعمقدس است؛ مردی که با تلفیق دانش فنی، ایمان و خلاقیت، نقش بیبدیلی در موفقیت عملیاتهای بزرگ جنگ ایفا کرد.
اباحهگری، پدیدهای است که اتفاقا نوظهور نیست و ظاهربینان به برخی ناهنجاریهای برآمده از موجهای گذرا که تحت تأثیر فضای مجازی و رسانهای غرب برآمده و خاموش میشوند، با رویکردی سلبی مینگرند و میکوشند آن را انکار کنند یا نبینند. اگر به ریشهها و گذشتهمان نگاهی خاموش و بیفروغ داشته باشیم، به قول بزرگان ناگزیر خواهیم شد آنگذشته را بازتکرار کنیم و بهقول آن فیلسوف بزرگ در چرخه «بازگشت ابدی همان» گیر بیفتیم!
اتکا به فناوریهای نوین و ابزارهای جدید برای دستیابی به اطلاعات، از بخشهای مهم زندگی بشر امروز شده است. هوش مصنوعی به عنوان یکی از این فناوریهای نوپدید جایگاه ویژهای در زندگی ما یافته است. به گونهای که گاهی جای حضور نخبگان و کتاب را گرفته است. اما آیا این پدیده شگفتانگیز میتواند به همه نیازهای فکری و علمی بشر پاسخ بدهد؟ این پرسشی است که باید بدور از تعصب و تساهل به دنبال یافتن پاسخی درخورد برای آن باشیم.
زندگی سختیها و رنجهای خاص خود را دارد و از گذر این سختیها، تجربههایی به دست میآوریم و رشد روانی و اجتماعی اتفاق میافتد.فیلم سینمایی «باد در کشتزارهای نیشکر» به کارگردانی ابراهیم اشرفپورکه از روزچهارشنبه ۱۷اردیبهشت در سینماهای منتخب گروه هنر و تجربه در حال اکران است، بیانگر همین سختیها و چالشهاست؛ منتها از نقطه نگاه یونس، پسر نوجوانی که برای احقاق حق پدر کارگرش، از علاقهاش به فوتبال دست میکشد و خود را به آب و آتش میزند و تبدیل به قهرمان قصه میشود.
" ۲۷ اردیبهشت ماه هر سال در ایران، به عنوان روز روابط عمومی شناخته میشود؛ اگر چه از سال ۱۳۹۲ به همت دبیرخانه دائمی کنفرانسهای روابط عمومی برای گرامیداشت آن هفتهی روابط عمومی برگزار میشود. (این دبیرخانه از سال ۱۳۸۴ نسبت به برگزاری همایشهای روابط عمومی الکترونیک، روابط عمومی و صنعت و حرفهایگرایی در روابط عمومی اقدام کرده است). روابط عمومی به عنوان یک نهاد پشتیبانکننده در هر سازمانی نقش مهمی ایفا میکند؛ به شرطها و شروطها.
استاد علیاکبر اشعری بعد از ۵۰سال فعالیت در عرصههای آموزشی و فرهنگی، راه درست را در ترویج سبک زندگی پیامبر اسلام(ص) یافت و از ده سال پیش جشنوارهای داستانمحور راه انداخت درباره سیره پیامبر اکرم(ص) و با همکارانش در دفتر نشر فرهنگ اسلامی میکوشد این جشنواره را به اوجها و نمودهایی تأثیرگذار و روشنیافزا ارتقا دهد... گسترش و پیشرفت این جشنواره متفاوت فرهنگی در کشورهای حوزه ایران فرهنگی و دیگر کشورهای عربزبان جهان اسلام، نشانگر کامیابی و فیروزگاری این حرکت امیدآفرین و شکوفای فرهنگی-دینی است.
کتاب «قصه جریحهدار شد»، اثری است که در قالب مجموعهای از اشعار، به پاسداشت شهید غیرت، «حمیدرضا الداغی» پرداخته و گردآوری آن به عهده «جواد جعفرینسب» و «محمدرضا جعفرینسب» بوده و به همت انتشارات راهیار به چاپ رسیده است.
عضو هیأت داوران چهاردهمین جشنواره فیلم ۱۰۰ در گفتوگو با جامجم گفت: فیلم بدی که امروز ساخت آن آغاز شود از فیلم خوبی که فردا قرار است ساخته شود جلوتر است.در روزهایی که نسیم اردیبهشتی تهران عطر شکوفههای فرهنگ و هنر را در فضای پردیس سینمایی ملت میپراکند، چهاردهمین جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰ بهسان مجالی باشکوه برای تبلور نبوغ جوانان این سرزمین برگزار شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: