عبدالامیر بیت لفطه در گفت وگو با خبرنگار جام جم آنلاین در پاسخ به این پرسش که با توجه به نا آرامی های منطقه ، ارزهای مختلف درکشور در یک ماه گذشته چه نوساناتی داشته است گفت : نرخ ارز در تیرماه در پی مسائلی که در برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه پیش آمد قیمت لیر کاهش و باقی ارزها دچار افزایش قیمت شد، چرا که هر رخداد ناخوشایندی که در منطقه پیش می آید پول ملی آن کشور دچار تزلزل می شود و معمولا در چنین شرایطی ارزش اموال منقول رو به افزایش و اموال غیر منقول رو به کاهش می رود .
به گفته وی بازار تمام ارزها از هفته قبل و در این هفته با ثبات شده است و فقط پول ترکیه یک مقدار بالا و پایین می شود.
دبیر کانون صرافان ،با اشاره به اینکه با رخدادهای پیش آمده قیمت ارز و سکه افزایش پیدا کرد گفت:وقتی امنیت برقرار باشد ارزها با نوسانات عادی روبرو هستند اما درماه گذشته به دلایل مسائل ترکیه ارز وضعیتش یک مقدار متلاطم شد ،البته وقایع اتحادیه اروپا وتصمیم انگلیس برای خروج ازحوزه یورو نیز عاملی شد تا وضعیت دلار بهتر شود اما قیمت پوند انگلیس رو به کاهش رفت و حدود 300 تا 400 تومان نسبت به زمان قبل از خروجش کاهش یافت .
به گفته بیت لفطه صرافانی که دارای مجوز بانک مرکزی هستند ازآنجائیکه در یک چارچوب منظم و مشخص عمل می کنند بازار را دچار آشفتگی نمی کنند ، چرا که خرید و فروش ها با فاکتورهای رسمی انجام می شود و مجموع اداری و فعالیت ها کاملا از بعد انجام و مسئولیت کار و همچنین بعد نرخ و نرخ گذاری شفاف است و صراف دارای مجوز از بانک مرکزی به طور قطع در چارچوب ضوابط تعیین شده عمل می کند اما صرافانی که فاقد مجوز بانک مرکزی هستند تعهداتی را که صراف قانونی از باب نظارت ، بازرسی و انواع مالیات دارد آنها ندارند و خود همین باعث می شود که گاهی بازار دچار آشفتگی شود .
وی افزود :دلالان وقتی می ببینند توزیع ارز ضعیف است خریدار ارز می شوند تا قیمت ارز بیش از حد افزایش یابد ،همچنین وقتی می بینند قیمت ارز روندش رو به کاهش است ارز را خریداری و دپو می کنند تا در زماینکه ارز بالا می رود به فروش برسانند.
دبیرکانون صرافان در پاسخ به این پرسش که سهم دلالان در بازار ارز چقدر است و آیا قابل شناسایی هستند گفت : صرافان غیر رسمی تعدادشان دو برابر صرافی های رسمی است که به صورت پراکنده فعالیت می کنند اما متاسفانه حرکت موثری برای شناسایی آنها نشده است .
بیت لفطه در مورد نرخ واقعی ارز و اینکه آیا با تک نرخی شدن ارز قیمت آن افزایش خواهد یافت یا خیر اظهار داشت : خود مسئولین تمایلی ندارند که نرخ ارز بالا رود برای آنکه اثرات مخرب داردو تورم را تشدید می کند اما گاهی واسطه گرانی که دنبال منافع شخصی خود هستند منافع عمومی را زیر سوال می برند .
وی افزود :هیچ مسئولی نمی تواند بگوید که نرخ واقعی ارز چقدر است وهمه پیش بینی ها غیر رسمی است ، برخی بر این باورند که قیمت واقعی ارز بیش از اینهاست و گاهی نیز به خاطر عرضه و تقاضایی که وجود دارد ایجاب می کند قیمت دلار یک مقدار بالا برود. به نظر می رسد نرخ دلار اگر در همین حد 10 -20 تومان نوسان داشته باشد طبیعی است.
دبیر کانون صرافان در پاسخ به این پرسش که تا چه زمان دلار در کانال 3 هزار و 500 تومان می ماند گفت:اصلا قابل پیش بینی نیست شما نمی دانید که چه اتفاقی درمنطقه و تصمیم گیری های داخلی می افتد . بازار فعلا روندش باثبات است این نرخ قطعا اگر اتفاق خاصی در بازار نیفتد پایدار خواهد بود.
سیما رادمنش - جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد