باشگاه خبرنگار جوان، مرکزی برای تربیت خبرنگاران جوان

باشگاهی بـرای قوت قلم

۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

خبرنگار کسی است که نمی‌تواند نسبت به اتفاقات بزرگ و کوچکی که در اطرافش می‌افتاد بی‌تفاوت باشد. هر لحظه از زمان مشغول گشت‌زدن در سایت‌های خبری است تا داغ‌ترین‌شان را شکار کند و سراغش برود. فرقی نمی‌کند چقدر زحمت داشته باشد یا چه خطراتی تهدیدش کند. یک خبرنگار روزی که این شغل را انتخاب می‌کند تمام مشکلات و اتفاقاتی را که ممکن است در طول سال‌های فعالیتش به وجود آید، از نظر می‌گذراند و آنها را به جان می‌خرد. او هر روز که با اهل خانه‌اش خداحافظی می‌کند خبر ندارد قرار است روزش را چگونه سپری کند. خودش را در دل خطر می‌اندازد تا حقیقت را پیدا کند و آن را به گوش مردم برساند. رسالتش همین است و برای انجام همین کار آموزش دیده.

تمام سریال‌هایی که خبرنگاران هر کدام به نوعی در آن نقش داشته‌اند

خبرنگاران سریالی

۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

گاهی در شغل خبرنگاری صحنه‌ها و اتفاقات درخشانی می‌افتد که هر کدام می‌تواند سوژه ساخت یک فیلم یا سریال باشد، اما اگر بخواهیم به فیلم و سریال‌هایی که در مورد خبرنگاران ساخته شده یا خبرنگاران در آن نقشی داشته‌اند، اولین و ماندگارترین فیلمی که به آن می‌رسیم «همشهری کین» باشد. فیلمی درخشان از اورسن ولز که تلاش دبیران و خبرنگاران برای تعقیب یک سوژه خاص را به‌خوبی نشان داده است. در بین فیلم‌های خارجی نمونه‌های موفق از این دست بسیار است، اما متاسفانه این موضوع در بین فیلم‌های داخلی چندان خریدار نداشته و کارگردان‌های سعی کرده‌اند در این مورد کمی دست به عصاتر حرکت کنند. با این حال، باز هم هستند سریال‌هایی که با این‌که داستان حول محور خبرنگاران نمی‌چرخد، اما به هرحال در آن نقشی نه چندان پررنگ داشته‌اند. به همین بهانه سری به سریال‌هایی زده‌ایم که هر کدام به نحوی با تحریریه و دبیر و خبرنگار ارتباط پیدا کرده‌اند.

چند روایت کوتاه از یک خبرنگار حوزه تلویزیون

پشت صحنه تلویزیون

۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

خبرنگاری در حوزه‌ تلویزیون اصلا کار ساده‌ای نیست چرا که هیچ‌کس تصور دقیقی از شغلت ندارد و فکر می‌کنند هر روز در حال تفریح و دوستی با چهره‌های معروف تلویزیون هستی. به همین خاطر اطرافیانت مدام درخواست می‌کنند برایشان امضا بگیری یا در فلان برنامه دعوت‌شان کنی و... در کنار این مشکلات سر و کله زدن با چهره‌های تلویزیونی هم پیچیدگی‌های خودش را دارد.مخصوصا زمانی که دیگر خبری از دوربین تلویزیونی نیست و آدم‌ها به جای نقش بازی کردن باید خودشان باشند! همه این‌ها بخشی از جذابیت و پیچیدگی شغل ما است و این متن شامل سه خاطره‌ بامزه‌ای است که در سال‌های اخیر برایم رقم خورده است.

چرا ۱۷ مرداد را «روز خبرنگار» نامیده‌اند؟

شلیک به قلب دیپلماسی و رسانه

۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

۱۷ مرداد هر سال در یک اقدام ناگهانی، خبرنگاران، روزنامه‌نگاران و جایگاهشان به عنوان نقش‌آفرینان رکن چهارم دموکراسی اهمیت می‌یابد، خبرنگارانی که تا پیش از این برای انجام وظایف رسانه‌ای‌شان باید به دنبال مسؤولان و هنرمندان می‌دویدند، حالا در همایش‌ها و نشست‌های ویژه این روز بر صدر می‌نشینند و تکریم می‌شوند. اما چرا ۱۷ مرداد روز خبرنگار نامگذاری شده است؟ در این گزارش مروری بر اتفاقات این روز داشته‌ایم؛ روزی که با وجود گذشت سال‌ها از آن، تلخی‌اش احساس می‌شود. حالا ۲۱ سال از روزی که ده دیپلمات و یک خبرنگار ایرانی در شهر مزارشریف به شکل مظلومانه‌ای به شهادت رسیدند، می‌گذرد. ماجرا از حمله طالبان به شهر مزارشریف آغاز می‌شود، جایی که این شهر توسط این گروه تروریستی اشغال می‌شود و پس از حمله طالبان به مقر کنسولگری ایران در مزارشریف، گزارش‌ها از ناپدید شدن دیپلمات‌ها و خبرنگار ایرانی حکایت دارد. البته برخی معتقدند به جز طالبان، نیروهای سپاه صحابه، یک گروه ضدشیعه پاکستانی نیز در این واقعه نقش دارند.

نیمه پر، نیمه خالی

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

1. «هفت» و «نقد سینما» و در کنار آنها «شهر فرنگ» سه برنامه‌ای است که به طور تخصصی به سینما می‌پردازند. یعنی تقریبا شش ساعت از جدول پخش هفتگی تلویزیون به سینما اختصاص دارد. این میزان کافی است و می‌تواند زیر و بم سینما را بررسی کند. ایراد اصلی، پشت هم قرار گرفتن نقد سینما و هفت است که جمعه شب‌ها پس از یکدیگر پخش می‌شود.

انتقادات تند کیوان کثیریان از برنامه‌های سینمایی سیما

جای خالی خلاقیت و جسارت

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

با پخش برنامه‌های تلویزیونی با رویکرد سینمــــا، گروهی از منتقدان با پخش این برنامه‌های تلویزیونی انتقادات خود را ابراز کردند. کیوان کثیریان، منتقد سینما نیز انتقادهایی به ساختار کلی برنامه «هفت» در زمان حاضر دارد و تاکنون برنامه «نقد سینما»ی شبکه پنج با اجرای بهروز افخمی را ندیده است. او معتقد است که با توجه به شرایط فعلی برنامه هفت بیشتر به دنبال حضور منتقدانی است که صحبت‌های مسعود فراستی، منتقد ثابت این برنامه را تایید کنند. درباره تاثیر این برنامه‌های تلویزیونی سینما‌محور و تحلیل آنها، با این منتقد سینمایی گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

گفت‌وگو با محمدرضا رضاپور، سردبیر برنامه نقد سینما

افخمی با هیچ‌کسی رودربایستی ندارد!

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

محمدرضا رضاپور به شکل همزمان سردبیر مجله و برنامه تلویزیونی نقد سینما است. به سراغ او رفتیم تا به عنوان فرد اول محتوای برنامه نقد سینما از چالش‌های ساخت برنامه‌های تلویزیونی مطلع شویم و نقدهایی که در مورد این برنامه مطرح می‌شود را با او درمیان بگذاریم.

گفت‌و‌گو با خسرو نقیبی، یکی از اعضای میز نقد برنامه هفت:

میز نقد، میدان جنگ نیست

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

خسرونقیبی یکی از اعضای نسبتا ثابت میز نقد برنامه هفت است. نقیبی که خودش سابقه فیلمنامه نویسی هم دارد جز و منتقدان جوان و آینده‌داری به حساب‌ می‌آید که در فصل جدید هفت به شکل پررنگ‌تری در نقد‌ها مشارکت می‌کند. به سراغ نقیبی رفتیم تا نظرش را در مورد اثر گذاری برنامه هفت و میز نقد این برنامه بشنویم.

تحلیل و بررسی دو برنامه اصلی سینمایی تلویزیون

دست بــه نقــد !

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

میزی گرد که معمولا مجری در قسمت بالای این دایره و منتقد و کارگردان یا یکی از عوامل فیلم در دو طرف دیگر این میز نشسته‌اند. این اولین تصویری است که همه ما از برنامه‌های نقد فیلم تلویزیونی دیده‌ایم که گاهی به رینگ بوکسی تبدیل می‌شود که منتقد و عوامل فیلم همچون دو حریف چغر باید در مقابل یکدیگر جا خالی بدهند و در برگشت نقدشان را با بی‌رحمی تمام به صورت طرف مقابل بکوبند. اصولا نقد کردن کار سختی است و جنبه انتقاد داشتن کاری سخت‌تر! این در مورد نقد فیلم کمی سخت‌تر هم می‌شود چرا که منتقد باید نقبی به تمام علوم بزند. چرا که ادبیات، سبک‌های هنری، تاریخ، سیاست، جامعه‌شناسی، صنعت، اقتصاد و… هریک جایگاه خاص خود را در عالم سینما دارند و در مقابل کارگردان، تهیه‌کننده یا هر کسی که قرار است مقابل یک منتقد قرار بگیرد باید بتواند درست و حسابی از فیلمش دفاع کند. آخر هفته‌ها تلویزیون معمولا میزبان این نوع برنامه‌هاست که به قول مسعود شصت‌چی سریال مرد هزار چهره «فیلم می‌بینند، نقد می‌کنند، پول می‌گیرند» بیایید با هم نگاهی به برنامه‌های نقد آخر هفته بیندازیم. «هفت» سال 1389 برای اولین بار با فریدون جیرانی روی آنتن رفت و با این‌که طفلی نوپا بود و ایرادات فراوان داشت باز هم توانست جای خالی یک برنامه تخصصی در حوزه سینما را به‌خوبی پر کند و دل اهالی سینما و کسانی که دل در گرو سینما دارند را به دست بیاورد. قرار بود نود سینمایی تلویزیون باشد، اما زیادی درگیر حاشیه شد. از تعویض چندین و چندباره مجری بگیرید تا نقدها و صحبت‌های تند و گاها خیلی تند مسعود فراستی که حالا با فراگیرتر شدن استفاده از شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود و بیشتر از قبل دیده می‌شود، اما هنوز هم «هفت» است؛ جدی‌ترین برنامه نقد فیلم تلویزیون!

چرا «هفتِ» فریدون جیرانی را باید موفق‌ترین برنامه سینمایی تلویزیون در سال‌های اخیر بدانیم؟

مـردم ایــران ، سـلام!

۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

«هفت» قرار بود یک «نودِ» سینمایی باشد. یک برنامه ترکیبی و تخصصی با همان جذابیت‌های «نود»؛ صریح باشد، تقابل ایجاد کند، هوای مخاطب عمومی را داشته باشد، نقد و داوری کند و موثر باشد. فریدون جیرانی رازهای این جذابیت را می‌دانست. تجربه سال‌ها درام‌نویسی و شناخت مخاطبان سینما می‌گفت هفت باید مخاطب عمومی را راضی کند. باید مردم را در تیراژ میلیونی با سینما آشتی بدهد. می‌گفت در هفت نه باید به ابتذال رسید، نه کاملا تخصصی بود. می‌گفت دنیا دیگر شبیه سال‌های اجرای هنر هفتم، سینما یک و سینما ماورا در دهه‌های 60 و 70 نیست. جیرانی تصمیم گرفت هفت، عامه‌پسند باشد، ولی «تعادل» را حفظ کند. یک درام حساب‌شده که خودش دانای کل آن بود. فریدون جیرانی تاریخ ناطق سینمای ایران و عاشق سینماست. فیلمنامه‌نویس، کارگردان و روزنامه‌نگار کهنه‌کار و معتبری که هنوز سودای فیلمسازی و برنامه‌سازی و روزنامه‌نگاری در سر دارد. تجربه‌ها و روحیه‌هایی که در هفت جریان داشت، انتخاب خوبی برای راه‌اندازی یک برنامه تلویزیونی جدید درباره سینما بود.

قبلی۱۳بعدی