درباره شخصیت «شوذب خزانه‌دار» در سریال «معصومیت از دست رفته»

معصومیت پرپر شده!

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

شخصیت‌های مثبت و منفی سریال‌های تاریخی معمولاً به دو دسته «از اول خوب» و «از اول بد» تقسیم می‌شوند! یعنی حداقل از زمانی که ما حضور آنها را در سریال موردنظر می‌بینیم، آن شخصیت‌ها در پیش چشم مخاطبانشان چنین ظهور و بروزی دارند؛ اما آنچه قصه‌ها را دیدنی‌تر می‌کند، شخصیت‌های خاکستری‌اند. آنها هستند که با تصمیمات ناگهانی و تغییر جهت‌های غیرمنتظره خود، مسیر قصه را به سمت و سویی می‌برند که هیچ‌کس انتظار آن را ندارد.

گفت‌و‌گو با حامد عنقا با موضوع اهمیت شخصیت‌های منفی در آثار تاریخی - مذهبی

نقش‌های منفی حکم طلا را دارند

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

فیلم و سریال‌های مذهبی از جمله ساخته‌هایی است که همیشه شخصیت‌های مثبت در مقابل شخصیت‌های منفور و منفی قرار می‌گیرند. شخصیت‌هایی که شاید در باور مردم نقشی بد و منفور داشته باشند، اما در زمان ساخت یک فیلم این شخصیت‌های منفی باید به خوبی انتخاب و پرداخته شوند تا بتوانند از این طریق قطب مقابل خود را به بهترین شکل در معرض نمایش قرار دهند. در غیر این صورت آن کار به هیچ عنوان نمی‌تواند نتیجه موفقیت‌آمیز و تاثیرگذاری داشته باشد. به همین دلیل است که از نگاه یک کارگردان و نویسنده انتخاب چهره‌ای که شخصیت منفی را به درستی در برمی‌گیرد بسیار حائز اهمیت است. چون انتخاب اشتباه در این زمینه باعث خواهد شد فیلم جلوه و اهمیت خود را از دست بدهد و شخصیت‌ها از واقعیت به دور باشد. به همین دلیل نیز تاکنون هر فیلم و سریال مذهبی و تاریخی ماندگار و جاودان مانده که شخصیت‌های منفی‌اش به درستی ساخته و پرداخته باشند. سریال امام علی(ع)، مختارنامه، ولایت عشق، روایت عشق، تنهاترین سردار، جابربن‌حیان، معصومیت از دست رفته، فیلم روز واقعه، طفلان مسلم و... از جمله آثاری هستند که با محتوای تاریخی-مذهبی ساخته شده‌اند و تلاش‌شان بر این بوده که شخصیت‌های منفی و مثبت را به گونه‌ای در مقابل یکدیگر قرار دهند که تاثیرگذاری لازم را داشته باشند. اما این‌که تا چه حد توانستند این شخصیت‌های ضد یکدیگر را در مقابل یکدیگر به درستی قرار دهند و در انتخاب بازیگر تا چه حد موفق بوده‌اند، موضوعی است که در زمان پخش این فیلم و سریال‌ها با حجم بازدیدکننده‌ها، بازخوردها و مخاطبانش خود را به‌خوبی نشان دادند. حامدعنقا نیز کارگردان و نویسنده‌ای است که تجربه ساخت فیلم‌های تاریخی همچون نردبام آسمان را در کارنامه خود دارد. به همین دلیل با او در زمینه انتخاب و پرداخت شخصیت‌های منفی که قرار است در مقابل شخصیت‌های مثبت قرار گیرند به گفت‌وگو پرداختیم.

بازی در نقش‌های منفی تاریخ اسلام همیشه چالش برانگیز بوده. چه از اشقیاخوانی در تعزیه گرفته تا بازی در فیلم‌ها و سریال ها. چه بازیگرانی از پس این نقش‌ها برآمده‌اند؟

نه من شمرم، نه این خنجر

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

مخالف خوانی و اشقیاخوانی- در هنر نمایش سنتی - آیینی یا همان تعزیه، جایگاه مهمی دارد. این نقش‌ها که در برابر نقش‌های مثبت یعنی اولیا خوان‌ها و موافق خوان‌ها قرار می‌گرفتند هم ‌باید حالتی تهاجمی می‌داشتند و هم در نوع شخصیت پردازی شان نوعی خودآگاهی از شرارت و آینده شوم شان دیده می‌شد. علاوه بر این، بازیگرانی که این نقش‌ها را بازی می‌کردند با وجود جذابیت روی سن، در میان عامه مردم چندان مورد استقبال قرار نمی‌گرفتند و خیلی‌ها ترجیح می‌دادند میزبان بازیگر نقش امام و اولیا باشند تا شمر و اشقیا. همین فضا باعث شده بود در اغلب مجالس تعزیه، شبیه خوان نقش اشقیا روی سن بیاید و بخواند: « نه من شمرم، نه این خنجر / نه اینجا کربلا باشد ـ‌ غرض مقصود ما این است/ در این مجلس بکا باشد» از زمانی که هنر سینما و تلویزیون به خدمت نمایش مذهبی آمد، بازیگرانی هم نقش‌های منفی بازی کردند و فرصتی یافتند تا چهره شوند. به بهانه محرم 1441 هجری قمری و هزار و سیصد و هشتادمین سال شهادت امام حسین(ع) و یارانش، نگاهی کوتاه به چند نقش ماندگار منفی در فیلم‌ها و سریال‌های تاریخ اسلام داشته‌ایم.

رازهای طراحی یک شخصیت منفی ایده‌آل

خوب من ، این دفعه بد شو!

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

چطور می‌شود از یک شخصیت منفی یک شخصیت خوب و جذاب از آب درآورد که مخاطب به خوبی بتواند با آن ارتباط برقرار کرده و به این باور برسد چنین شخصی توانسته به خوبی از پس شخصیتی که به او محول شده برآید؟ کاری که البته به نظر کار ساده‌ای نمی‌آید. چون باید این نقش منفی به گونه‌ای باورپذیر باشد که مخاطب آن را پذیرفته و داستان را با وجود چنین شخصیت‌های منفی تا انتها باور کند. به همین دلیل هم مسؤولیتی که یک شخصیت منفی دارد مسؤولیت کمی نبوده و باید برای رسیدن به بازیگری درست که بتواند از پس نقش برآید، عیارهای بسیاری را سنجید تا به گزینه مورد نظر دست یافت.

در باب اهمیت و ستایش شخصیت‌های منفی سریال‌های تاریخی - مذهبی

نقش‌ها هستند و ما بازیگریم

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

«بازی در نقش منفی باعث شد بتوانم جزئیات بیشتری را نشان بدهم.» این عبارت را بارها بازیگرانی که نقش‌های منفی بازی کرده‌اند در مصاحبه‌هایشان گفته‌اند. اما علت این ماجرا چیست؟ چرا بازی در نقش‌های منفی به‌خصوص در فیلم‌ها و سریال‌های ما ماندگارترند؟ چرا از نقش‌های به روز مثل محمود شوکت (حسن پورشیرازی) در سریال نرگس یا حشمت فردوس (داریوش ارجمند) در سریال ستایش تا نقش‌های تاریخی مثل ابن زیاد (فرهاد اصلانی) در سریال مختارنامه یا عمروعاص (مهدی فتحی) در سریال امام علی(ع) در ذهن‌ها ثبت شده است؟ حتی در نمایش‌هایی مانند تعزیه هم وقتی اشقیا مانند شمرخوان و... وارد صحنه می‌شوند تماشاگران با دقت بیشتری ماجرا را دنبال می‌کنند؟

پیمان طالبی، گوینده رادیو و مدرس فن‌بیان و گویندگی از این حرفه می‌گوید

صدات از جنس مطلوبــه؟

۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

گویندگی یکی از آن شغل‌های جذابی است که اکثر کسانی که دل در گرو رادیو داشته و دارند به آن فکر کرده‌ و ته دلشان خواسته‌اند که صاحب یکی از میکروفن‌های شبکه‌های رادیویی باشند.البته از نظر خیلی‌ها گویندگی کار آسانی به نظر می‌رسد، ابزار خاصی هم نیاز ندارد، همین «صدا»ست که هر کسی خدادادی‌اش را دارد و خب به نظرشان همین برای گویندگی کافی است! اما در عمل، داستان خیلی با چیزی که فکر می‌کنیم متفاوت است. پیمان طالبی، یکی از گوینده‌های پرکار رادیو است که دستی هم بر آتش اجرای برنامه‌های تلویزیونی دارد. کارش را با تلویزیون همدان شروع کرده و بعدتر به عنوان گوینده در رادیو جوان کارش را ادامه داده است. مجری برنامه‌های «مردم چی میگن» و «طبیب» و همان صدای آشنایی که نریشن‌های مسابقه «خانه ما» از رمز و راز گویندگی و تمام سختی‌های گوینده شدن برایمان گفته است.

گفت‌وگو با منوچهر والی‌زاده درمورد غروب نسل طلایی دوبله

اوضاع خیلی وخیم نیست

۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

محمد عبادی، حسین عرفانی، مهدی آرین‌نژاد، پرویز بهرام، ناصر احمدی و... از جمله نام‌هایی هستند که صداهای‌شان بیشتر از چهره و نامی که دارند برای عموم جامعه آشناست. هنرمندان بزرگی که سال‌ها در عرصه هنر دوبله فعالیت داشته‌اند و متاسفانه بعد از خبر فوت آنها بسیاری متوجه می‌شوند که یکی از صداهای آشنایی که در بسیاری از فیلم‌ها و سریال‌ها با آن خاطره دارند از دنیا رفته ‌است. متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد از دست دادن نسل طلایی دوبله ایران هستیم که به دلیل کهولت سن یا گرفتار شدن به بیماری‌های گوناگون از این دنیا می‌روند و یک خلأ بزرگ را در دوبله کشور به‌جا می‌گذارند؛ به‌طوری که بسیاری برای‌شان یک حسرت بزرگ به جا مانده که حالا بعد از فوت و از‌دست دادن بزرگان دوبله کشور، آیا جایگزینی برای آنها وجود دارد؟ آیا نسل تازه‌ای که وارد عرصه دوبله می‌شوند، می‌توانند به عنوان وزنه‌ای قدرتمند و سنگین چنین خلأیی را پر کنند؟ و ده‌ها سوال دیگری که تماما با نگرانی مطرح می‌شود و موجب می‌شود بسیاری به این باور برسند که دیگر با از دست دادن بخش عظیمی از غول‌های دوبله کشور، آفتاب نسل طلایی دوبله رو به غروب است. منوچهر والی‌زاده، دوبلور با‌سابقه از جمله صداپیشگانی است که از نسل طلایی گذشته باقی مانده است و همچنان موفق و خوش‌صدا پیش می‌رود؛ به‌طوری که او روی صدای شخصیت‌های بسیاری صحبت کرده است و همین موضوع، والی‌زاده را به یک چهره برتر در عرصه دوبله بدل کرده. با او به بهانه از دست دادن ناصر کرمی به گفت‌و‌گو پرداختیم تا درباره نسل دیروز و امروز دوبله برایمان بگوید.

گفت‌وگو با علی ‌همت مومیوند، گوینده و عضو سابق شورای مرکزی انجمن گویندگان

دوبلاژ را حفظ کنید، گوینده می‌آید و می‌رود

۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

علی همت مومیوند از جمله گویندگان مطرح و عضو سابق شورای مرکزی انجمن گویندگان است. به ســراغ او رفتیـــم تا درباره توجه این صنف به پیشکسوتانی که خانه‌نشین شده‌اند، مشکلات صنفی گویندگان و وضعیت حال حاضر گویندگان تازه‌نفس با او گفت‌وگو کنیم.

با نسل طلایی دوبله ایران بیشتر آشنا شوید

کهکشــانی‌هـا

۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

دوبله ایران در طول بیش از ۷۰ سال قدمت خود، به موفقیت‌ها و پیشرفت‌های چشمگیری دست پیدا کرده است. تا جایی که خیلی‌ها هنر دوبله در ایران را از برترین نمونه‌های جهان می‌دانند و کیفیت کار دوبلورهای ایرانی را قابل مقایسه با بهترین دوبلورهای جهان ارزیابی می‌کنند. دوبله در ایران رسما از سال ۱۳۲۵ و با نمایش فیلم فرانسوی «دختر فراری» در سینما کریستال آغاز شد. از آن زمان تا کنون، هنرمندان زیادی در این رشته هنری رفت و آمد داشته‌اند، اما تعدادی از آنها به عنوان ستارگان این کهکشان ماندگار شدند. در این گزارش به معرفی و مرور آثار مهم‌ترین دوبلورهای ایرانی می‌پردازیم؛ دوبلورهایی که برخی از آنها مثل ناصر احمدی که اخیرا دار فانی را وداع گفت، دیگر بین ما نیستند و تعدادی دیگر از آنها همچنان در این حرفه مشغول به کار هستند. البته طبیعتا در این متن نمی‌توانستیم به همه دوبلورهای پیشکسوت بپردازیم و نام استادانی مانند علی کسمایی، منوچهر والی‌زاده، ژرژ پطرسی، نصرا... مدقالچی، ژاله علو، شهلا ناظریان و... از قلم افتاد.

مروری بر حضور ناصر احمدی در آثار شاخص ایران و جهان

از مدار صفر درجه تا بربادرفته

۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰

ناصر احمدی از جمله گویندگان پرکار و خوش صدای نسل طلایی است که در آثار شاخص زیادی حضور داشته اما بر خلاف بعضی از اساتید این حوزه، تخصص او در نقش‌گویی‌های شخصیت‌های فرعی بوده است .

قبلی۱۰بعدی