رمضان در تاریخ

میراث معنوی روزه‌داری در ‌نواحی ‌مختلف ایران

۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۰

ماه مبارک رمضان همیشه برای مردم کشور ما حال و هوای خاص و ویژه‌ای به ارمغان می‌آورد و ساکنان شهرهای مختلف برای این ماه آداب و سنن گوناگونی دارند که به اختصار به برخی از آنها می‌پردازیم.

رمضان در تاریخ

ولوله قاریان در‌ مسجدالحرام

۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۱۰

ابوعبدالله محمدبن عبدالله مشهور به ابن بطوطه سال 703 هجری در شهر طنجه مراکش به دنیا آمد. در بیست و دو سالگی مسافرت خود را شروع کرد. سفری که ابتدا گمان نمی‌رفت، طولانی باشد اما ماجراجوی جوان ما یکه و تنها پای در مسیری نهاد که حاصل آن دیدن نصف دنیای آن روز بود.

رمضان در تاریخ

روزهایی که بدهکاران نفس راحتی می​کشیدند

۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۰۰

ماه رمضان از دیرباز، حال و هوای ویژه‌ای را برای مردم این مرز و بوم به ارمغان آورده است. حتی در شهرهای مختلف آداب و رسوم گوناگونی در این ماه برگزار می‌شده است.

جنگ جهانی اول در ایران

بنادر و جزایر خلیج فارس در جنگ جهانی اول

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۴

با آغاز جنگ جهانی اول در سال 1914م/1332 ق. دخالت های بیگانگان در ایران به اوج خود رسید. نفرت مردم از روس و انگلیس و شعارهای عامه پسند در هواداری از آلمان و اتحاد امپراتوری عثمانی با آن دولت ، علاقه مردم را به پیوستن به جبهه متحدین بیشتر کرد. این درحالی بود که دولت ایران به رهبری مستوفی الممالک اعلام بی طرفی کرده بود.اشغال جنوب ایران توسط انگلیس ، باعث خشم و نفرت مردم آن قسمت از ایران گردید. به طوری که اکثر متنفذین محلی در بنادر و جزایر جنوب متمایل به متحدین بودند و با وجود تاکید دولت مرکزی ، به فعالیتهای علنی علیه انگلیس دست می زدند. نایب الحکومه بندرلنگه که از انگلیسی ها نفرت داشت در یکی از مساجد شهر که حکم جهاد علیه انگلیسی ها قرائت می شد، شرکت نموده و همراهی کرده بود. وزارت داخله که خواهان حفظ رویه بی طرفی حکام مناطق مختلف کشور بود به محض اطلاع ازاقدام نایب الحکومه بندرلنگه، طی تلگرافی به حکمران کل بنادر و جزایر جنوب تذکر داد. واکنش اهالی این منطقه نسبت به انگلیسی ها و آلمانی ها متفاوت بود. باتوجه به این که مردم این مناطق از سال های پیش نسبت به حضور مداخله جویانه انگلیسی ها ناراضی بودند از این رو به سمت آلمانی ها و متحدین گرایش پیدا کردند.جنگ جهانی اول در حالی به پایان رسید که تاثیر زیانباری بر اقتصاد ایران برجای نهاده بود .

جنگ جهانی اول در ایران

بندرعباس در جنگ جهانی اول

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۴

جایگاه سیاسی و اقتصادی بندرعباس در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی موجب شد این بندر در کانون توجهات دولت‌های روس و انگلیس قرار گیرد و هرکدام تلاش نمودند تا با تاسیس پایگاه دریایی نفوذ خود را در آن افزایش دهند. به دنبال اقدامات روسیه برای تاسیس پایگاه دریایی در بندرعباس، بریتانیا در سال 1900 م/1318 ق کنسولگری خود را در این بندر تاسیس نمود. اقدامات کنسولگری بریتانیا در طی جنگ جهانی اول در بندرعباس حاکی از آن بود که تمام امکانات این شهر در اختیار نیروی پلیس جنوب و در جهت کمک به نیروهای متفقین قرار داشته است. کنسولگری با ارسال گزارشانی مبنی بر نبود امنیت برای اتباع بریتانیایی و بازرگانی این کشور، موجبات اعزام یگان های نظامی را به بندرعباس در فراهم نمود و این شهر عملا در طول جنگ جهانی اول به یک بندر نظامی تبدیل شد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی با تکیه بر اسناد، گزارش¬ها، مطبوعات، منابع دست اول و منابع مطالعاتی مرتبط با موضوع به بررسی اوضاع خلیج فارس در طی جنگ جهانی اول، تشکیل نیروی پلیس جنوب و اقدامات این نیرو در بندرعباس و بررسی وضعیت بندرعباس در طی جنگ جهانی بر اساس اسناد کنسولگری بریتانیا در این شهر پرداخته می شود.

جنگ جهانی اول در ایران

جنگ‌ جهانی اول، تبعات و پیامد‌های آن در هورامان

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۳

هورامان ناحیه‌ای است که در غرب استان‌های کردستان و کرمانشاه واقع شده است با آغاز جنگ جهانی اول (1914 ـ 1918م) عشایر و خوانین این ناحیه نیز مانند دیگر نواحی ایران درگیر جنگ شدند. شروع جنگ بر فشار خارجی در ایران افزود. واکنش اولیۀ دولت مرکزی ایران به شروع جنگ، اعلام بی‌طرفی بود. اما با عدم رعایت آن از سوی دولت‌های غربی، غرب ایران نیز مانند نواحی دیگر، به یکی از میدان‌های اصلی جنگ تبدیل شد. قزاق‌های روسی به سرکردگی مامانوف، پس از شکست اولیه در حوالی کردستان، قوای عثمانی را وادار به عقب‌نشینی به سوی هورامان کردند. ورود قوای عثمانی به روستای رزاب و واسطه قرار دادن شیوخ نقشبندی هورامان از سوی فرماندهان عثمانی، منجر به انعقاد پیمانی میان سرکردگان قوای عثمانی و عشایر و خوانین هورامان شد. در این میان تصمیم روس‌ها برای رسیدن به پنجوین عراق با گذشتن از مریوان، باعث تقابل قوای روس‌ و تفنگچی‌های هورامان شد. از طرفی حضور نیروهای روسی در هورامان منجر به قتل و غارت و قحطی فراگیری در این ناحیه شد. در این مقاله سعی می‌شود با تکیه بر دو نسخۀ خطی منظومِ به جا مانده از ملا شریف بیسارانی، شاعر هورامی زبان، به تبعات و پیامدهای جنگ جهانی اول در ناحیه هورامان پرداخته شود.

جنگ جهانی اول در ایران

تاخت‌وتاز اروپایی‌ها در بوشهر و بندر‌عباس

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۴۰

کنسولگری‌ها و نمایندگی‌های بریتانیا در خلیج‌فارس به عنوان مهم‌ترین رکن سیاسی، تجاری، فرهنگی و اجتماعی دولت بریتانیا شناخته می‌شدند.

جنگ جهانی اول در ایران

استقلال عشایر ایران در مواجهه با نیروهای متحد و متفق

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰

با شروع جنگ جهانی اول، روس‌ها، انگلیس‌ها و عثمانی‌ها سیاست‌هایی را دنبال می‌کردند که هدفشان تحریک یا تشدید دشمنی‌هابین گروه‌های قومی و مذهبی بود.

جنگ جهانی اول در ایران

منزلی که مأمن مشروطه خواهان شد

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۰

زنان همواره وظیفه حفظ و حراست خانواده خود را در برابر انواع مشکلات از جمله جنگ‌ها به عهده داشته‌اند. تاریخ نشان داده‌ است که زنان در امور پشت جبهه نقش ارزنده‌ای ایفا کرده‌اند.

جنگ جهانی اول در ایران

هواداری از آلمان با شعارهای عامه‌پسند

۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۱۰

با آغاز جنگ جهانی اول درسال 1914م ‌/‌1332ق. دخالت‌های بیگانگان در ایران به اوج خود رسید. نفرت مردم از روس و انگلیس و شعارهای عامه‌پسند در هواداری از آلمان و اتحاد امپراتوری عثمانی با آن دولت، علاقه مردم را به پیوستن به جبهه متحدین بیشتر کرد.

قبلی۱۰بعدی