روایات تاریخی در قرآن

ذوالقرنین در افسانه، روایت و تاریخ

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۴

آن‌طور که در تواریخ آمده گروهی از یهودیان با تحریک کفار قریش برای تحقیر پیامبر نزد ایشان آمده و در باره فردی که از او با نام ذوالقرنین در تورات سخن برده شده سوال کردند. پیامبر نیز در جواب آیات 83 تا 98 سوره کهف رابرای ایشان قرائت کردند.

روایات تاریخی در قرآن

حسن، حزن و عشق در قصه یوسف

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۵

یکی از بیکران جلوه‌های قرآن کریم، تاریخ است ؛‌ قرآن که از عالم غیب بر وجود محمدی(ص) و سپس بر لسان مبارکش جاری شده در باره امم سابقه و ادیان ایشان و چگونگی رفتار مردم و پادشاهان و سلوک ایشان و همچنین پیامبران الهی سخن رانده و خردمندان را دعوت به تفکر و تعمق در آن کرده است.

روایات تاریخی در قرآن

مصر باستان در قرآن کریم

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۷

در آیات فراوانی به داستان حضرت موسی ومواجهه او با فرعون مصر اشاره شده است. گروهی از محققان باستان شناس، تاریخ سلسله های مصر باستان را حدود 3100 تا 2950 سال قبل از میلاد و آغاز سلطنت فراعنه را به دو فرعون به نام های شاه عقرب و نارمر منتسب می دانند که از این دو نفر جز یک لوح سنگی چیزی بر جا نمانده است. پس از این دوران بین سال های 2950 تا 2650 ق.م سلسله یک تا دو به وجود آمد که زمان پادشاهی(هورآها) ممفیس به عنوان اولین پایتخت مصر ساخته شد. در آن زمان مصر به دو بخش علیا و سفلی تقسیم می شد که هرکدام از فراعنه آن تاج مخصوص خود را داشت و در صورت اتحاد بین دو منطقه تاجی متشکل از هر دو منطقه بر سر فرعون قرار می گرفت.

روایات تاریخی در قرآن

قریش، یادگاری از مهاجرت ابراهیم

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۳

یکی از موارد تاریخی که در قرآن بیان شده قبیله قریش و سفرهای تجاری تابستانی و زمستانی مردم آن است. آن‌طور که در تاریخ ذکر شده سرزمین مکه ابتدا ناحیه‌ای بیابانی بود که هیچ‌گونه حیاتی در آن وجود نداشت تا زمانی که حضرت ابراهیم(ع) برای استقرار همسرش هاجر و حضرت اسماعیل وارد این ناحیه شد.

روایات تاریخی در قرآن

غم و شادی در اردوی مسلمانان و مشرکان

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۸

ساسانیان، دودمانی ایرانی بودند که با شکست اشکانیان توانستند شاهنشاهی بزرگ خود را پایه‌ریزی کرده و با تکیه بر اصالت و نژاد ایرانی خود و پیوند آن با هخامنشیان بر جغرافیای وسیع ایران و ممالک تابعه حکومت کنند.

روایات تاریخی در قرآن

از تاریخ تا قصه در روایات قرآنی

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۶

با توجه به تصریح قرآن و نیز ماهیت و جایگاهی که این کتاب در بین مسلمین دارد، مقصود اولیه از بیان داستان‌ها و قصص، تدبر و عبرت‌آموزی است و نه صرف بیان روایت تاریخی. از این‌رو، هرچند نزد یک مسلمان مومن به وحیانی‌بودن قرآن، نام آوردن از هویت‌های تاریخی و سرگذشت آنها یک سند معتبر در ارتباط با واقعیت این هویت‌ها تلقی می‌شود، ولی جایگاه اولیه و اساسی داستان قرآنی نزد مسلمانان، یک منبع تاریخی نیست، بلکه روایت و داستان در این کتاب در خدمت بیان پیام قرار دارد.

روایات تاریخی در قرآن

پیشگویی‌های قرآن

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۲

اریخ سرگذشت گذشتگان است؛ کسانی که قبل از ما بودند و برای رسیدن به سعادت تلاش کردند و گاه در مسیر دستیابی به اهدافشان شکست خوردند و گاه به پیروزی رسیدند؛ تجربیاتی که گذشتگان ما برای حل مشکلات و نیل به اهدافشان کسب کرده‌اند، درسی مهم برای آیندگان است.

روایات تاریخی در قرآن

فلسفه تاریخ و قرآن از نگاه شهید مطهری

۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۷

استاد شهید مطهری معتقد است درس‌آموختن از تاریخ و رخدادهای تاریخی، منوط به کشف ضوابط و قوانین کلی حاکم بر این رخدادهاست. در نتیجه، مورخ و محقق تاریخ تا زمانی که از این ضوابط و قوانین کلی آگاهی نداشته باشد، نمی‌تواند حوادث را بخوبی تحلیل کند.

رمضان در تاریخ

منبرهای سیاسی در ماه مبارک رمضان

۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۴۰

مردم در ماه مبارک رمضان اهتمام جدی‌تری به امور شرعیه خود دارند و سعی می‌کنند در محافل و مراکز مذهبی بیشتر وقت بگذرانند. در چنین روزهایی مردان و زنان روزه‌دار برای خواندن نماز یومیه و شنیدن وعظ و خطابه سخنوران و علمای دینی به مساجد می‌روند.

رمضان در تاریخ

جنس بهتر، قیمت کمتر، ترازوی دقیق‌تر

۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰

تهران در تاریخ ایران بیش از نقاط دیگر کشور دچار تغییر و تحول شده و پایتخت‌نشینان بیشترین تحولات متاثر از تکنولوژی را تجربه کرده‌اند. از جمله بسیاری از آداب و رسوم ماه مبارک رمضان که در قدیم متداول بوده، امروزه دستخوش تغییر شده است.

قبلی۹بعدی