تعلیمات اجباری یا آموزش همگانی

۱۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۷

دستاوردهای شگرف و شگفت‏انگیز حاصل از تکاپوی همه سویه‏ انسان خردگرای روزگار نو، بنیاد بیشتر نهادهای سنتی را در 2 سده اخیر چنان به هم ریخت که استمرار زندگی اجتماعی مردمان و بهبود روابط جمعی، شیوه‏هایی دگر طلب کرد. از جمله به سبب روند پر شتاب‏ پیشرفت‌های علمی و نوآوری‌های صنعتی، دگرگون‌شدن شهرها و افزایش‏ روزافزون شهرنشینان، پیدایش پیشه‏ها و مهارت‌های نوین، آموزش و پرورش عمومی، یعنی فرآیند جامعه‏پذیری اعضای جدید جامعه نیز دستخوش تحول بنیادین شد. برای همین از واپسین دهه‏های سده‏ نوزدهم، کوشش‌هایی به انجام رسید تا تعلیم و تربیت، بیشتر با زندگی واقعی‏ پیوند یابد و افزون بر پرورش حیطه‏های عاطفی‏ و روان حرکتی دانش‌آموزان نیز رویکردی جدی شود.

امام‌خمینی و انقلاب اسلامی

۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۲

امام‌خمینی(ره) در تاریخ معاصر ایران، بدون تردید چهره ماندگاری است که نقش تاریخی او در روند تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و بازتاب آن در سطح جهانی، از اهمیت فراوانی برخوردار است. جدای از برجستگی‌های علمی، مذهبی، عرفانی و اخلاقی امام‌خمینی، نقش توأمان امام‌خمینی به عنوان ایدئولوگ و رهبر انقلاب اسلامی و معمار جمهوری اسلامی ایران و نوآوری‌های فکری او در حوزه اندیشه سیاسی تشیع، از جایگاه ممتازی برخوردار است.

امام خمینی و مردم سالاری دینی

۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۸

امام خمینی‌ره و مردم سالاری دینی یکی از دستاوردهای بزرگ قیام امام خمینی(ره) که پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی را به دنبال داشت، ایجاد تحول در گفتمان سیاسی درباره فلسفه حکومت و نقش مردم در حکومت و جامعه است. شناخت اندیشه و گفتمان سیاسی امام خمینی(ره) و پایبندی به آن میتواند برای همه کسانی که داعیه پیروی از امام و اندیشه‌های او و دلبستگی به انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی را دارند، چراغ راه والگوی عمل باشد،زیرا فلسفه سیاسی انقلاب اسلامی ایران با فلسفه سیاسی امام خمینی(ره) پیوندی ناگسستنی داشته و قوام انقلاب ونظام جمهوری اسلامی به دوام اندیشه‌های سیاسی امام خمینی(ره) وابسته است.

مرغ توفان در کام شیران

۱۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۰

شاپور بختیار فرزند محمدرضا (سردار فاتح بختیاری)‌ و نازبیگم در سال 1294 شمسی در چهارمحال و بختیاری به دنیا آمد. او نوه صمصام‌السلطنه بختیاری بود که در سال‌های پس از مشروطه دوبار به نخست‌وزیری رسید. تحصیلات ابتدایی‌اش را در شهرکرد و نیمی از تحصیلات متوسطه را در اصفهان گذراند و دوران دبیرستان را در مدرسه فرانسوی بیروت با اخذ دیپلم ریاضی به پایان رساند.

پسر آخرین پادشاه زندیه از بد روزگار، خواجه حرمسرای قاجار شد

ولیعهدی که خواجه حرمسرا شد

۰۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۲

کریم‌خان زند، سال‌ها پیش از انقراض سلسله‌ای که پی ریخته بود به داد مظلومان و ستمدیدگان می‌رسید. لطفعلی‌خان، آخرین فرمانروای زند، مظلوم‌ترین دلاوری است که تاریخ به یاد دارد. زلزله در ارکان فرمانروایی زندیان افتاده بود و پس‌لرزه‌های آن دامنگیر خواجه خسرو پسر لطفعلی‌خان زند شد که سر از حرمسرای بی‌در و پیکر فتحعلی‌‌شاه قاجار درآورد.

مروری بر زندگی شیخ مرتضی انصاری

استاد سید

۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۹

شیخ‌مرتضی مقدمات علوم را در زادگاهش نزد پدر و عموی خود شیخ‌حسین انصاری، که از اکابر علمای آن شهر بود، فرا گرفت. در 1232ق. پدرش به عتبات رفت و در آنجا در خدمت سیدمحمد مجاهد (وفات 1242 ق.) و شریف‌العلمای مازندرانی (وفات 1245 ق.) درس خواند. سپس عازم نجف گردید و از محضر درس شیخ‌موسی کاشف الغطاء (وفات 1241 ق.) استفاده نمود. در 1240 ق. پس از آمدن به زادگاهش رهسپار زیارت مشهد شد و در مسیر خود از حوزه‌های علمی شهرهای بروجرد، اصفهان و کاشان دیدن کرد، اما 4 سال در کاشان توقف کرد و در محضر ملااحمد نراقی به تکمیل معلومات خود پرداخت.

‌زنان مغولی در پیوند با تاریخ ایران

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۴

زندگی اجتماعی و حیات سیاسی زن در تاریخ میانه ایران با فراز و فرودهای فراوان همراه بوده است.

عین‌الدوله و مشروطه

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۰

ازنگری بیطرفانه تاریخ معاصر و بخصوص نهضت مشروطه و بازیگران آن امری بسیار ضروری است. در صحنه انقلاب مشروطه ایران، بازیگران گوناگونی نقش بازی کردند که یکی از آنان عبدالمجید میرزا عین‌الدوله است. جمله معروفی هست که هر انقلابی فرزندان خود را می‌بلعد، خلاف این نیز صادق است که در هر انقلابی دشمنان آن، به مقامات بالا دست پیدا می‌کنند، عین‌الدوله نماد بارز همین مدعاست. وی که صدراعظم مقتدر زمان استبداد بود و در دوران مشروطه دشمن درجه یک آن محسوب می‌شد، پس از انقلاب به مقامات بالا رسید و صدراعظم حکومت مشروطه شد. در اینجا به بررسی نقش عین‌الدوله در شکل‌گیری انقلاب مشروطه و دوران پس از آن و همچنین مبارزات دولت استبداد با مردم آزادیخواه خواهیم پرداخت

سوداگری‌های انگلیس در روابط با ایران

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۸

روابط تاریخی میان ایران وانگلستان از زمانی شروع شد که ابتدای آن از نیمه دوم قرن 13 میلادی مطابق با اواخر قرن نهم هجری قمری است. در آن ایام ایران تحت لوای ایلخانان مغول بود و ارغون شاه نواده هلاکوخان در آن حکومت می‌کرد. ادوارد اول نیز در آن زمان در انگلستان حکومت داشت که از تداوم جنگ‌های 200 ساله صلیبی با مسلمانان خسته شده بود و دنبال راه فراری بود تا بلکه بتواند راهی برای نابودی مسلمانان بیابد. تماس‌هایی که در این دوره برقرار شد به دلیل بعد مسافت راه به جایی نبرد تا آن‌که در دوره شاه تهماسب صفوی و با شروع عصر استعمار بار دیگر سر و کله انگلیسی‌ها پیدا شد. در سال 1562م‌/‌970هـ آنتونی جینکینسون فرستاده ملکه انگلیس که نامه‌ای از وی نیز به همراه داشت، به حضور شاه صفوی رسید؛ اما پس از این دیدار شاه تهماسب دستور داد تا دنبال وی خاک بریزند تا جای پای نجس وی تطهیر شود.

فضای باز سیاسی بعد از سقوط رضا شاه

۰۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۵

دوره 16 ساله دیکتاتوری رضا شاهی، سال‌های سراسر سکوت و اختناق ایران بود. سال‌های دوختن لب‌ها و خفه‌کردن صداها. سال‌هایی پرالتهاب که آتش اعتراض آن زیر خاکستر آرامش ظاهر امپراتوری پنهان شده بود. در این سال‌ها حرف اول و آخر را شاه می‌زد، صدای دیگری وجود نداشت و اگر صدای نحیفی هم به گوش می‌رسید، در نطفه خفه می‌شد.

قبلی۲بعدی